Etelä-Suomen ruukit heräävät kesällä eloon

Mathildedalin ruukki Salon eteläosassa on hiljainen ja hilpeä samaan aikaan. Piskuinen kylä on täynnä siihen rakastuneita ihmisiä, jotka ovat melkeinpä hinnalla millä hyvänsä halunneet asettua ruukkiin. Onko tämä Suomen Provence?

Uusimpia tulokkaita Mathildedalissa ovat Sirénit, pariskunta Petri’s Chocolate Roomin takana. Juuri kun olimme oppineet, että Fiskarsiin kannattaa suunnata myös suklaan perässä, Nina ja Petri Sirén vaihtoivat maisemaa. Heidän suklaatehtaansa pysyy Porvoossa, mutta koti on nyt Mathildedalissa paljon elämää nähneessä viehättävässä keltaisessa huvilassa.

Elämää huvilassa riittää edelleenkin, sillä talossa on kodin lisäksi Petri’s Chocolaterien kahvila ja pikku puoti sekä muutama bed & breakfast-huone. Kaikki on kepeää ja raikasta, tunnelma kesää tulvillaan!

Paahtimo-opissa ruukissa

Ruukki on nimenomaan käsityöläisten suosiossa. Yksi käsityön muoto on kahvin paahtaminen, ja siihen on erikoistunut kyläravintola Terho. Laulaja Siiri Nordin kuuluu Mathildedalille sydämensä menettäneisiin, ja hän on asunut jo vuoden ajan ruukkikylässä kahvinpaahdon saloihin perehtyen.

- Tämä on oikeasti juuri niin herttainen paikka, miltä näyttää, Siiri Nordin vakuuttaa.

Terho on kyläläisten olohuoneeksikin tituleerattu monitoimitila. Nordin on houkutellut sinne monia esiintyjiä, ja kesäaikaan olohuone jatkuu suojaisalla sisäpihalla, jolla on synergioita kyläpanimon ja kyläleipurin kanssa.

Panimo ja leipomo symbioosissa

Mathildedalin Kyläpanimo on reilussa kolmessa vuodessa tullut tutuksi jo kylän rajojen ulkopuolellakin. Oluenpanija Tuomo Holm valmistaa olutta lähinnä oman pitäjän tarpeisiin, 50 – 60 000 litraa vuodessa, kunnianhimoisia periaatteita tuotekehityksessä ja keitossa noudattaen.

- Strategiamme on olla pieni pienpanimo. Pieniä paikallisia panimoita mahtuu Suomeen, muille voi tehdä tiukkaa, Tuomo Holm profetoi.

Kyläleipuri on Holmin vaimo Elina Rantamäki. Hänelle liikeni panimorakennuksesta pieni nurkka, ja siinä pienessä nurkassa syntyy upeita juureen leivottuja leipiä. Sata leipää päivässä on kyläleipurin tahti.

Kyläleipurin erikoisuus on juureen leivottu pizzataikina. Pizzapäivä on vain lauantaisin, ja ilman ennakkovarausta on turha toivoa, että palaakaan saisi!

Panimolla ei ole resursseja ottaa vastaan vieraita kovin tiuhaan, mutta moikkaamassa saa käydä, Holm sanoo. Olikin aivan erityisen hienoa päästä maistelutilan pitkän pöydän ääreen makustelemaan leivän ja oluen liittoa. Perinteiset, pitkälti belgityyliset oluet ja runsasarominen juurileipä sopivat kuin nakutettu yhteen. Pariskunnalla on maku hyppysissään!

Merituulta ja kansallispuistomaisemia

Matildan Marinassa eli satamassa on 40 vierasvenepaikkaa ja lisäksi isot laiturit vakipaikoille, yhteensä 300 venepaikkaa. Rantaravintolassa on tarjolla kotiruokalounas päivittäin. Luottokalastaja Ville Toivonen tuo saaliinsa keittiön ovelle ja siitä syntyy vaikkapa herkullisia hauki-lohimurekepihvejä, kuten retkipäivänämme.

Kesäretkien aatelia olisi lähteä Kala-Tovin eli samaisen Ville Toivosen matkassa merelle. Tarjolla on max viiden hengen seurueelle tarkoitettu veneretki, jolla kalastetaan ja kokataan luonnon helmassa. Tämä retki elää haaveissani!

Kylän toiselta reunalta taas alkaa Teijon kansallispuisto, joka vihittiin käyttöön kolme vuotta sitten Suomen 39. kansallispuistona. Puiston keskuksesta voi vuokrata menopelejä sekä hankkia eväitä ja muita tarvikkeita neuvojen ohessa.

Ruukkikylän täydeltä yrittäjämieltä

Ruukkikylä, jossa talvisin asuu satakunta henkeä, muuttuu kesäkaudella satojen ihmisten kesäparatiisiksi. Yhä uudet päivävieraat löytävät kesäisin Mathildedalin salaisuuden, joten palveluita tarvitaan paljon.

Ruukin Krouvissa pidetään yllä paikallisen ruoan ajatusta – joskin toteutus voi olla välillä lennokas ja raaka-aineet hyvistä aikeista huolimatta kaukaa haettuja.

Hotelli Ruukin majatalo kuulostaa ehkä nimenä vaatimattomalta, mutta Luxury Travel Guide nimesi sen viime vuonna ”perheystävälliseksi luksushotelliksi”. Kivat huoneet vanhassa tehdasmiljöössä houkuttelevat viihtymään ruukissa, ja kun vielä aamiaisella alakerran kahvila Kyläkonttorissa on tarjolla kaikkea mahdollista itse tehtyä, olot ovat lokoisat.

Pienimuotoista majoitusta tarjoavat lukuisat paikat: Matildan Marina, Sypressi (kissatalo!), Petri’s Chocolate Room, kaksi mökkikylää ja lukuisat Airbnb-listatut kodit.

Kylän vetonauloina toimivat myös alpakat. Ne ovat sopuisia eläimiä, joiden elämä jatkuu Suomen ainoan alpakkakehräämön kautta unelmanpehmeinä vaatteina.

Myös kierrätysmateriaaleista ammentavan Second Chancen koti on Mathildealissa. Ja The Other Danish Guyn henkinen koti – ajatus syntyi täällä, vaikka valtamerten muoviroskasta syntyvät kalsarit valmistetaankin muualla.

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja.