Ravintola Figaro ehti toimia Jyväskylän ydinkeskustassa toistakymmentä vuotta, ennen kuin sen yhteyteen avattiin viisi vuotta sitten viiniravintola Figaro Winebistro.

Figaro Winebistro on valittu Viini-lehden järjestämässä äänestyksessä kolme kertaa Suomen parhaaksi viiniravintolaksi. Figaro on aina ollut tunnettu laadukkaasta ja mielenkiintoisesta viinivalikoimastaan. Siitä ja muistakin Figaron alkoholijuomista vastaa nykyisin sommelier Pekka Mantela. Viinivalikoima on sama sekä ravintolan että bistron puolella.

– Viinikirjassamme on reilut 150 viiniä listattuna. Niiden lisäksi meiltä saa harvinaisempia kellariviinejä. Niitä kysytään aika paljon. Asiakkaat haluavat kokeilla enemmän kuin ennen, Mantela kertoo.

Ravintolan puolella mennään ehkä enemmän ruoka edellä, bistrossa taas viini on ykkösroolissa. Figarossa voi tilata kellarilistan viinejä vaikkapa senttilitroittain. Näin asiakkaat pääsevät tutustumaan harvinaisempiin herkkuihin, kuten vuoden 1970 Bodegas Bilbainas Viña Zacoon, maksamatta itseään kipeiksi.

Asiakkaiden toiveita kuunnellen

Figaron viinivalikoima elää ruokalistojen mukaan. Menu vaihtuu ravintolassa kuusi kertaa vuodessa. Mantelan mukaan viinitarjonta ei ole naulittu ruokalistoihin, vaan vaihtelua tapahtuu jatkuvasti, asiakkaiden toiveiden mukaan.

Mantelan mielestä on tärkeää muistaa, että viinilistoja ei voi tehdä itselleen tai kavereilleen, vaan asiakkaille. Eikä Jyväskylässä kannata mennä trendit edellä.

– Kokeilimme esimerkiksi alkuviinejä, mutta niistä ei meillä niin kovin innostuttu. Viinejä on Figarossa monipuolisesti eri puolilta maailmaa, mutta painotus on eurooppalaisissa viineissä.

Siihen vaikuttaa Mantelan mukaan ravintolan linja ruokien suhteen. Figarossa suositaan skandinaavisia makuja ja lähiruokaa. Saksalaisia ja itävaltalaisia punaviinejä Figarossa on hyvin tarjolla ympäri vuoden.

– Pidän siitä, että niissä on kevyesti tanniineja ja niin paljon erilaisia makuja. Ne ovat mahtavia ruokaviinejä.

Figaron menuihin on aina mahdollista valita räätälöity viinipaketti. Myös yksittäisille ruoille on viinisuositukset. Nekin ovat Mantelan käsialaa. Hän painottaa kuitenkin, että Figarossa mennään aina rennolla linjalla, jopa leikitellen.

– Miksei vaikka joskus aloittaisi alkuruoalla ja jälkiruokaviinillä? Pääasia, että toimii.

Makuja ja elämyksiä

Figaron viinibistrossa ruoka on pääasiassa tapas-tyyppistä naposteltavaa. Myös pintxokset ovat suosittuja. Etenkin perjantain pintxosbuffet vetää väkeä.

– Osaamista pintxoskulttuuriin olemme saaneet kutsumalla baskikokkeja vierailulle. Olemme myös itse käyneet paikan päällä maistelemassa, Pekka Mantela kertoo.

– Kierrämme Niko Saarukan eli omistajamme kanssa paljon myös viinitiloilla. Kävimme juuri Saksassa ja maistelimme 120 viiniä muutamassa päivässä, pää-asiassa rieslingejä. Bistrossa järjestetään myös tastingeja eri teemoilla, ja niiden kysyntä on ollut viime aikoina kasvussa.

Mantelan lisäksi tastingeja pitävät vierailevat nimekkäät viinintekijät, viiniasiantuntijat ja viinitalojen edustajat. Vierailulla on käynyt muun muassa katalonialaisen kolmen Michelin-tähden ravintolan El Bullin pääsommelier.

– Haluamme tarjota jyväskyläläisille uusia elämyksiä, Mantela summaa.

Figaron viinisuositukset löydät Aromi-lehden lokakuun numerosta.