Finlandia-ravintolan tiimissä yhdistyy vuosikymmenien kokemus ja valtava innostus

Finlandia-ravintola on nyt Finlandia-talon omissa käsissä. Elokuussa uudelleen avautunut talo on monien uusien mahdollisuuksien edessä.

Finlandia-talo otti elokuussa ravintolansa omaan ohjaukseen. Liiketoimintajohtaja Elina Juvakka ja ravintolatoimenjohtaja Terhi Mustonen ovat olleet mukana Finlandia-ravintolan toiminnassa vuodesta 2013, joten aivan uuden edessä he eivät ole.

– Meillä on tuhansia tapahtumia ja muutama vuosikymmen kokemusta saman katon alla, upea tiimi kasassa, Terhi Mustonen kehaisee.

Elina Juvakka toteaa, että tärkeintä on se, mikä näkyy asiakkaalle:

– Meillä on kivaa ja hyvä henki. On vain yksi Finlandia-talo, ei eri osastoja ja yksikköjä, ja kun viihdymme, myös asiakkaamme kokee sen.

Kun koko talossa on vain yksi toimija, on mahdollista tehdä joitakin asioita järkevämmin, Mustonen ennakoi. Myös päätöksenteko on ketterämpää. Siitä, että kaikki ovat saman yrityksen palkkalistoilla, saadaan myös pelivaraa:

– Voimme olla aidosti moniosaajia. Mahdollisuus oppia rajojen ulkopuolelta omalla työpaikalla on motivoivaa henkilöstölle, ja samalla jo nyt korkealla tasolla oleva asiakaspalvelumme nousee huippuunsa.

Mustonen, Juvakka ja uusi keittiöpäällikkö Mika Jokela korostavat ammattiylpeyden merkitystä.

– Olemme aidosti tosi hyviä tässä, mitä teemme, meidän pitää vaan kertoa siitä enemmän. Olemme ylpeitä omasta kädenjäljestämme, ja haluamme nostaa tekijöitä esille. Tämä on työtä, jota ihmiset tekevät ihmisille -tapahtumabisneksessä ihmistä ei korvaa mikään!

Ruoka ratkaisee

”Olemme ylpeitä omasta kädenjäljestämme, ja
haluamme nostaa tekijöitä esille.”
Mika Jokela, Finlandia-talon keittiöpäällikkö

Ruokatuotteeseen on odotettavissa uudistuksia. Keittiöpäällikkö Mika Jokela tuo taloon monipuolisen kokemuksensa Suomessa ja muualla.

– Minun ruokafilosofiani Finlandia-nimisessä ravintolassa on ottaa koko Suomi käyttöön. Harppini ulottuu pitkälle Uudenmaan ulkopuolelle, otan koko Suomen ruoka-aitat käyttöön. Ruokamme on jatkossakin puhdasta, turvallista ja toimintamme läpinäkyvää.

Sama linja näkyy myös PRO-gaalassa, josta tulee uudistuneen Finlandia-ravintolan käyntikortti. Noin 700 hengen gaala herättää Jokelassa paljon ajatuksia.

– PRO-gaala on meille näytön paikka ja käytämme isot paukut tuodaksemme meidän jutun esiin. Alan toimijat ovat hyvin vaativia, toisaalta ei ole kovin montaa taloa, jossa voitaisiin toteuttaa tällainen kokonaisuus yhtä tyylikkäästi.

Mustonen uskoo, että vaativuudesta saadaan lisäpotkua:

– Tälle asiakaskunnalle on hienoa tehdä juhla, onhan kyseessä monelle ainutkertainen tilaisuus.

Entä koko talon tulevaisuus? Jokelalla on näkemys siitäkin, vaikka hän on hädin tuskin ehtinyt vetää kokkitakin päälleen.

– Olemme paljon vartijoina, että emme liu’u vanhaan, talon pitää pystyä uudistumaan ja kehittymään jatkuvasti.

Keittiössä uudistumisen takaa uusi päällystö. Jatkumoa tuo se, että kuten koko Finlandia-ravintolassa, myös keittiössä jatkaa iso joukko osaajia, joille tämän mittakaavan toiminta on tuttua.

– Ruokahan on monille tapahtumakävijöille sivuroolissa, ja he osallistuvat tapahtumiin muista syistä. Finlandia-talon tapahtumiin tullaan kuitenkin myös erityisesti ruoan vuoksi. Me uskomme, että ruoka on piste i:n päälle, se asia, joka tekee tapahtumasta juhlan, Juvakka summaa.

Finlandia-talon tuleva perusparannus tuo valtavasti mahdollisuuksia

Finlandia-talon toiminta saa aivan uuden ulottuvuuden, kun toiminta siirtyy Töölönlahdelle vuoden 2022 alussa avautuvaan uuteen tapahtumatilaan Pikku-Finlandiaan. Pikku-Finlandia palvelee Finlandia-talon asiakkaita ja kaupunkilaisia perusparannuksen ajan. Tiimi on innoissaan tulevista mahdollisuuksista.

– Talo on menossa isoon muutokseen, ja meillä on kasassa sellainen porukka, joka näkee siinä mahdollisuuden tuoda Finlandia-talo uuteen toimintaan. Pystymme hyödyntämään laajaa osaamista, joka meillä on, ja pärjäämme sen ansiosta myös erikoistilanteissa, Juvakka toteaa.

Pikku-Finlandian 2 000 neliön tapahtumatilan myötä koko Töölönlahden alue herää eloon, Jokela maalailee. Alue tarvitsee toimintaa nyt kun Oodi on jo tehnyt osansa.

– Töölönlahden ranta-aluekin alkaa elää, kun meidän kahvilamme rakennuksen päädyssä on kaikille avoin, Mika Jokela kuvailee.

Finlandia-talo asettaa myös haasteita – Jokela toteaa, että se on monumentti, jonka pitäisi olla elävä. Pysähdyksen tilassa on ollut esimerkiksi keittiö, joka on säilynyt samassa paikassa ja samankokoisena vuodesta 1971. Perusparannuksen myötä keittiö siirtyy eri kerrokseen ja rakentuu täysin nykyaikaiseksi.

– Uuden keittiön myötä meille avautuu puitteet ja tilaisuus tehdä aivan uusia asioita, jotka eivät aiemmin ole olleet mahdollisia, Mustonen jatkaa.

Perusparannus tuo siis valmistuessaan paljon hyvää, mutta erityisesti tiimi odottaa jo perusparannuksen aikaa, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Pikku-Finlandiaksi nimetty uusi tapahtumatila. Aalto-yliopiston puuarkkitehtuurin opiskelijoiden ideoiden pohjalta luotu tila on koettavissa vain kahden vuoden ajan. Sen jälkeen tapahtumatilan elementtejä hyödynnetään toisaalla kaupungin tarpeen mukaisesti.

Harva talo pystyy hoitamaan isoja tilaisuuksia perusparannuksen aikana, mutta Pikku-Finlandia alkaa pikkuhiljaa jo täyttymään varauksista, Mustonen mainitsee.

Kahvila uuteen kukoistukseen

Finlandia-talon alakerrassa toimiva kahvila sai vielä kesän lopulla uuden ilmeen ja nimen. Elokuussa uudelleen avattu Finlandia Café sisustettiin Alvar Aallon henkeä kunnioittaen, Finlandia-talossa olemassa olevilla kalusteilla.

– Kahvila kaipasi freesausta. Samalla uudistimme kahvilan edustalla olevaa terassia, Juvakka kertoo kesän kuulumisia.

Tavoitteena on kahvilan elävöittäminen.

– Toivon, että Finlandia Café tulee erityisesti tapahtumien yhteydessä paremmin käyttöön. Meillä on talossa 200 000 kävijää vuosittain, Juvakka toteaa.

Mika Jokelan tehtäväkenttää on myös Finlandia Caféen lounaan uudistaminen lähialueen työntekijöitä houkuttelevaksi. Hän aikoo tehdä siitä sellaisen, että se kulkee myös ruokalähettien kyydissä lähelle ja kauemmaksikin.

Korona vaikuttaa kaikkeen

Keskustelu Finlandia-talolla kääntyy väistämättä myös alaa ravisuttaneeseen koronaepidemiaan.

– Koko kenttä tulee muuttumaan koronan takia. Se näkyy tavarantoimittajilla, raaka-aineissa, kaikessa, ja kumppanuus nousee entistä suurempaan arvoon – tärkeää on, että uskallat luottaa, Elina Juvakka toteaa.

Luottamusta tarvitaan molemminpuolisesti: tuottajan pitää uskoa, että kannattaa kasvattaa kukonpoikia ja kaikkea muuta. Sitä Jokela toivoo enemmän kuin mitään muuta:

– Kun on hyvä raaka-aine, on helppoa olla hyvä keittäjä!

Veikkaus on, että seuraava maailmanlaajuinen pandemia on jo ovella. Sillä välin vahvistuu ajatus, että kotimainen ruoka on turvallista, ja varmuuteen on hyvä nojata. Kotimaisen tuotannon jäljitettävyys on omaa luokkaansa.

– Me olemme ravintola nimeltä Finlandia, se velvoittaa meitä, meillä on vastuumme. Katsomme kaikessa kotimaisuutta, mutta emme sido käsiämme.

Näinä aikoina tämä on järkipuhetta: korona horjutti isojakin tavarantoimittajia, eikä kotimaisuus ole mikään itsestäänselvyys tänä syksynä. Epävarmuuden jatkuessa varmaa on vain se, että mikään ei ole itsestään selvää.

Finlandia-talo erottautuu hoitamalla ammattitaitoisesti alusta loppuun isot tilaisuudet. 700 hengen gaala on eri juttu kuin 20 hengen illallinen. Toisaalta isokin seurue koostuu aina ihmisistä:

– Asiakkaamme on aina 700 x yksi ihminen, ei 1 x 700:n joukko, palvelemme yksilöitä. Isossakin tilaisuudessa asiakas tuntee olevansa meidän palveltavana. Täällä on ollut aina hyvä palvelu, nyt pääsemme seuraavalle tasolle!

Finlandia-talo on jo maailman paras tapahtumatalo. Henkilökunnasta parasta on onnistua ylittämään odotukset, sekä asiakkaan että omat.

Julkaistu Aromissa 7/20.

Sulje mainos Tilaa Aromi