Fisuburgeri valtaa koulut ja päiväkodit Itämeripäivänä

Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat tänään 27. elokuuta. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kg. Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa yhteensä noin 75 000 kaupunkilaiselle.

Kouluissa, päiväkodeissa oppilaitoksissa sekä henkilöstöravintoloissa tarjoillaan itämerellinen fisuburgeri lisukkeineen ja hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa puolestaan herkutellaan fisupihvillä, josta puolet on lahnaa ja puolet silakkaa. Myös kotihoidon asiakkaille tuotettavissa kotiaterioissa tarjoillaan yhtenä vaihtoehtona smetanasilakoita.

– Itämeren kala on ruokalistojemme vakioherkku. Esimerkiksi viime vuoden aikana käytimme sitä ruokapalveluissamme lähes 60 000 kg. Suosituimpia Itämeren kalaruokiamme ovat lahnapuikot, ahven-kirjolohipyörykät sekä rukiiset silakkapihvit, kertovat muun muassa fisupihvin ja -burgerin tuotekehitystä tehneet tuotesuunnittelijat Petteri Hautamaa ja Teemu Männikkö Palvelukeskus Helsingistä.

Vastuullisten kalaruokien kehitystä 

Fisuburgeri on kehitetty erityisesti Itämeripäivää silmällä pitäen, mutta Palvelukeskus Helsingillä on pitkä historia Itämeren kalan käytöstä ruokapalveluissa. Ruokapalveluissa on noudatettu yli 10 vuoden ajan WWF:n kalaoppaan suosituksia ja kehitetty määrätietoisesti vastuullisia kalaruokia helsinkiläisille.

Suomalaisen kalan käyttöä pyritään ruokapalveluissa yhä lisäämään etenkin särkikalojen, kuten lahnan osalta. Itämeren lahnasta valmistettu lahnapihvi on löytynyt Palvelukeskus Helsingin ruokalistoilta jo vuodesta 2011 alkaen.

Fisuburgerit (4 annosta)

Itämeren fisupihvi

Tarvitset

½ dl kermaa

75 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl korppujauhoja

puolikas pieni sipuli

100 g palsternakkaa raastettuna

1,5 tl suolaaripaus mustapippuria

500 g jauhettua kalafileetä, esim. lahnaa tai silakkaa

2 kananmunaa

1 rkl sitruunan mehua

Toimi näin

Kalamassa kannattaa jauhaa itse lihamyllyllä tai hienontaa huolellisesti veitsen avulla. Hienonna myös sipuli ja raasta palsternakka. Sekoita kerman ja tuorejuuston joukkoon korppujauho ja anna turvota hetki.

Lisää sekaan mausteet, sipuli, palsternakka, kalamassa, kananmunat ja sitruunamehu. Anna kalapihvitaikinan turvota hetki.

Paista kalapihvitaikinasta pannulla voita tai rypsiöljyä käyttäen noin kämmenen kokoisia pihvejä. Paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Kurkkumajoneesi

Tarvitset

1,5 dl majoneesia

3 rkl kurkkusalaattia

ripaus mustapippuria

ripaus suolaa

Toimi näin

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä muutama tunti.

Kokoa hampurilaiset

Tarvitset

4 halkaistua annosruisleipää (esim. Reissumiestä)

kurkkumajoneesia

4 kpl itse paistettuja kalapihvejä

salaatinlehtiä

tomaattiviipaleita

maustekurkkuviipaleita

Toimi näin

Levitä kurkkumajoneesia ruisleipien halkaisupinnoille. Laita pohjalle salaatinlehti, tomaattiviipale, kalapihvi. Pihvin päälle maustekurkkuviipaleita. Nauti!