Grönin pop up luomuhengessä kolmessa tornissa

Tästä pop upista unohtumattoman tekevät paikat – kolme ikonista tornia Helsingissä!

Kotimaisen luomumarkkinan vahva 13 prosentin vuosikasvu ja Valio Luomun sitäkin reilumpi, yli 20 prosentin kasvu, ovat hyvä syy juhlia luomua Helsingin kattojen yllä.

Kategoriajohtaja Mirva Tollet haluaa sissimarkkinointia muistuttavalla, yhdessä ravintola Grönin kanssa toteutettavalla tempauksella vahvistaa Valio Luomun brändiä, sen läpinäkyvyyttä ja yllätyksellisyyttä.

 Ensimmäinen pop up tapahtuu tällä viikolla Paasitornissa – paikassa jossa vain harvat ovat päässeet aiemmin käymään! Grönin Toni Kostian roudaa illallisen yläilmoihin kolmessa boksissa, sommelier Toni Feri on poiminut matkaan muutaman alkuviinin ja Dora Grön hoitaa tarjoilun. Siinä on kaikki elämyksen ainekset kasassa!

Luomumyyttejä murtamassa

Illallisella, jolle osallistuin tiistaina, murrettiin herkuttelun lomassa myyttejä. Myyteistä ensimmäinen, ”luomutuotanto on eläinystävällisempää kuin tavanomainen tuotanto”, hyväksyttiin mukisematta. Luomutuotannon etuihin kuuluu, että se on säädeltyä ja valvottua. Siinä on isompi tilavaatimus eläimille kuin tavanomaisessa tuotannossa ja lisäksi kaikkien luomueläinten on päästävä laitumelle, myös talviaikaan.

Sen sijaan väite ”luomutuotanto on ympäristön kannalta kestävämpää kuin tavanomainen” herätti polveilevan keskustelun eikä lopulta voitu pitävästi todistaa, että se pitäisi paikkansa. Luomutuotannossa on lukuisia nimenomaan maan ja luonnon kannalta hyviä puolia kuten viljelykierto, lajien kirjo, laiduntaminen ja lannan käyttö. Aihepiiriin väitöskirjassaan perehtynyt Hanna Tuomisto uskoo integroitujen viljelymenetelmien olevan parasta tulevaisuutta: poimitaan luomusta sen parhaat menetelmät, mutta yhdistetään ne tehokkaampaan tuotantoon, jotta ruokaa riittäisi kaikille.

Väite ”luomutuotettu ruoka on terveellisempää kuin tavallinen ruoka” herätti kiivaimman keskustelun. Usein luomua pidetään puhtaana ja sitä myöten terveellisenä, mutta tiede ei tue näkemystä. Valion luomutuotteiden valmistuksessa terveellisyyteen pyritään käyttämällä niukasti lisäaineita ja vähentämällä sokeria.

- Se on meidän vastuumme, Mirva Tollet toteaa.

Puhtaita makuja: parsa parhaimmillaan raakana

Grönin pop up -annokset ovat upeita versioita siitä, mitä Albertinkadulla tarjotaan suoraan keittiöstä pöytiin. Alkuun tietysti hapanjuurileipää. Voi on kääritty villiyrttien kanssa rullalle,  hauska tarjoiluidea!

Kesän alku suosii kaikkea tuoretta, raikasta ja puhdasta. Alkuruoaksi Toni Kostian on valinnut kotimaisen parsan, jonka hän tarjoaa koskemattomana: juuri nyt parhaimmillaan olevaa parsaa ei tarvitse kuoria saati kypsentää, pieni etikkaripaus riittää. Hernemäisen makuinen parsa rapsahtelee ja rouskuu suussa ruskistetusta voista tehtyyn kastikkeeseen dipattuna. Pientä kirpeyttä kokonaisuuteen tuo ketunleipä. Taivaallista!

Illallisen ”liha” on varsin grönmäinen veto: tartaletti, joka on leivottu poronsydämestä ja paahdetusta ohrasta. Kermajuustolla, herneillä ja tryffelillä lastattu tartaletti on kaikkien aikojen kevein liharuoka!

Ensimmäisten ruokalajien pariksi istui italialaisen Stefano Bellottin Ivag Piemontesta.

Kepeä kala, kasvikset jälkiruoassa 

Grönin avauksesta asti minua on jaksanut ilahduttaa kala-annos, jossa mäti tekee kalan virkaa. Tästä nähdään yläilmoissa uusi versio: kaviaaria ja kevätkaalia. Valkoviinissä lempeästi haudutettu kaali ja krassin ja kehäkukan terälehdet varastavat kyllä huomion kotimaiselta kaviaarilta.

 Illallisen kruunuksi Grön valmistaa ”kasvisannoksen”, jossa maidosta ja raparperista kehkeytyy herkkä jälkiruoka. Hätkähdyttävän annoksesta tekee punajuuri, jolla raparperisiivut ja myös raparperigranité on värjätty hehkuvan purppuraisiksi. Maitoparfait ja karamellisoitu maito kruunaavat annoksen.

 Illan päätteeksi suun saa makeaksi mansikalla ja koivunlehdellä sekä Grönin omalla raparperimarmeladilla, joka maistuu maidolla viimeistellyltä. Salaisuudeksi paljastuu kuivattu jogurtti! Grönin ja Valio Luomun symbioosi toimii. Samoin alkuviinien ja Grönin liitto: oman maahantuonnin ”luvatun maan viini” Analepse istuu kuin nakutettu illallisen loppuosaan.

Kolme luomumyyttiä lisää

Keskustelimme illan mittaan myös siitä, onko luomu varmasti aina luomua. Huijauksen mahdollisuus kotimaisessa luomun laatujärjestelmässä on hyvin pieni, mutta toki luomussakin on ollut skandaaleja, muistutti Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

- Korkeakatteisempi tuote houkuttelee.

Eviran viimeisimmällä tarkistuskierroksella alle yhdelle prosentille luomutuotteista määrättiin markkinointikielto.

Yksi myyteistä koski sitä, että luomu olisi vain keino rahastaa puhtaalla mielikuvalla. Tähän tuskin kukaan pöydän ääressä yhtyi, sillä luomu on Suomelle iso valtti. Luomuelintarvikkeiden osuus viennistä on ollut vain yhden prosentin luokkaa, mutta siihen on syynä lähinnä se, että ei ole ollut vietävää.

- Esimerkiksi Valio Luomu on nyt saanut viennin Kiinaan auki maitojauheella, ja siellä riittää, että mainitsee sanan luomu, muita myyntipuheita ei tarvita, Valion alkutuotanto - ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen toteaa.

Mirva Tolletin mukaan Valio on Ruotsissa laktoosittomien tuotteiden markkinajohtaja, mutta ollakseen uskottava toimija, on yhtiön vietävä Ruotsiin myös luomua.

- Luomu on Ruotsissa vähän isompi juttu kuin Suomessa, hän toteaa.

Viimeinen luomumyytti koski luomun vanhanaikaisuutta. Se tuli kumottua yksiselitteisesti: luomutuottajat ovat nuorimpia ja moderneimpia tuottajia, ja he panostavat tulevaisuuteen.

- Luomutuottajissa on erityisen paljon nuoria, kehittämisestä kiinnostuneita tuottajia, Mirva Tollet korostaa.

Osaamisvaltaisuus korostuu myös; luomu sopii kunnianhimoisille viljelijöille!

Totta toki on, että kuluttajien mielikuvissa luomu usein haiskahtaa nostalgialle, söpölle rustiikille maaseudulle. Juha Nousiainen korostaa, että Valion luomutilat ovat isoimpia ja teknisimpiä tiloja.

- Kaipuu maalaisromantiikkaan ei toteudu, vanha aika ei palaa, Nousiainen toteaa.

Kolme paikkaa, kolme iltaa

Paasitornin kolme iltaa avaavat kesän uniikeimman pop upin tällä viikolla. Ensi viikolla on vuorossa Sinebrychoffin puiston torni, kiinnostava ja yleisöltä suljettu paikka sekin! Pop upin viimeiset kolme iltaa koetaan Kansallismuseon tornissa. Grön kokkaa jokaisessa tornissa kolme iltaa.

Grönin ja Valio Luomun pop upista tekee ainutlaatuisen elämyksen rajallinen saatavuus. Kullekin illalle on vain 12 paikkaa! Valio Luomu on kutsunut iltoihin jonkin verran tuottajia ja vieraita, mutta pääosa paikoista on arvottu kuluttajien kesken Facebookissa. Viimeisen viikon arvonnat ovat vielä kesken!

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja.