Harri’s Food Factoryn street food -vaunu.
Harri’s Food Factoryn street food -vaunu.

Harri Pynnönen todisti sen: Ravintolaa voi johtaa menestyksekkäästi pyörätuolistakin

Harva ravintoloitsija istuu pyörätuolissa. Ja avaa vieläpä ravintolan keskelle korona-aikaa. Varkautelaisen Harri Pynnösen Harri’s Food Factory sai lisää boostia vammaisten yrittäjien ammattitutkintoon tähtäävällä kurssilla. Yrittäjän ammattitutkintoon valmistui yhteensä 15 henkilöä viime vuoden marraskuussa.

Harri Pynnösen oli tarkoitus avata kahden kaverinsa kanssa Kolme Kokkia -tilausravintola Varkauden keskustaan viime vappuna. Koronapandemia sotki suunnitelmat, mutta syksyn mittaan ravintolatoiminta käynnistyi vähitellen. 70 asiakaspaikan ravintolassa oli menu-iltoja ja pikkujoulutilaisuuksia.

Pynnönen vammautui kesällä 2012. Hänelle nousi korkea kuume, ja hänet vietiin sairaalan teho-osastolle. Pynnönen oli saanut selkäydin- ja aivotulehduksen, mikä aiheutti lopulta alaraajojen halvaantumisen. Pitkän kuntoutuksen jälkeen Pynnönen liikkuu nykyisin pyörätuolilla, ja alaraajojen tunto on palannut lähes normaaliksi. Kävelemään hän pystyy parikymmentä metriä kyynärsauvojen tai rollaattorin avulla.

Ennen vammautumista Pynnönen oli valmistunut kokiksi vuonna 1992 ja työskenteli useissa ravintoloissa Pohjois-Savossa sekä kävi yrittäjyyskurssinkin. Hän teki myös pientä catering-keikkaa.

Eläkkeelle jääminen vammautumisen jälkeen ei ollut Pynnöselle vaihtoehto.

– Haluan olla yhteiskunnassa mukana. Se antaa myös henkisesti erittäin paljon: henkisen hyvinvoinnin kannalta todella merkittävä asia.

Toissa vuonna Pynnönen bongasi tiedon vammaisyrittäjän ammattitutkinnosta Facebookista.

– Mietin, että voisin hieman päivittää tietojani yrittäjyydestä, Pynnönen sanoo.

– Ammattitutkinnon kautta sain päivitettyä tietojani ja pysyn ajan hermolla. Koulutukseen kuului lähiopiskelupäiviä Helsingissä ja etätehtäviä verkossa. Tehtävät tukivat oman yritystoimintani kehittämistä. Kouluttajat olivat erittäin hyviä.

Pynnösen mukaan opiskelijoiden kesken vaihdettiin paljon ajatuksia ja kokemuksia yrittäjyydestä.

– Jos miettii yrittäjyyttä, kannustan rohkeasti kokeilemaan. Ensin vaikka pienimuotoisesti, ja jos se kantaa eteenpäin, sitten isommin.

Sadasta ideasta voi yksi onnistua

Vammautumisen jälkeen pari vuotta kului lähinnä miettiessä, miten mennä eteenpäin.

– Sitten aloin toipua pikkuhiljaa siihen kuntoon, että pystyin ajattelemaan työntekoa. En halunnut jäädä kotiin, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuudet lääkärinlausunnon perusteella.

Pynnönen kävi vuonna 2017 keskusteluja Invalidiliiton hallinnoiman Yritystä!-hankkeen silloisen hankepäällikkö Sinikka Winqvistin kanssa.

– Olin jo aiemmin miettinyt, että perustan yrityksen. Juttelusta rohkaistuneena päätin laittaa firman pystyyn.

Pynnösen omistamalla Harri’s Food Factorylla on Etelä-Savon Jäppilässä kylmäsavustustilat. Siellä Pynnönen tekee pääsääntöisesti kylmäsavukalatuotteita järvikalasta. Lisäksi hänellä on kaksi katuruokavaunua.

– Yrityksen tuotekehitys toimii kaiken aikaa. Jos on sata ideaa, niin yksi idea voi onnistua.

Pynnönen nostaa yhdeksi onnistumisekseen sen, että hän on tehnyt kylmäsavuhauesta suositun tuotteen eli kylmäsavuhaukitartarin.

– Valikoimassa on myös haukifileestä perinteisellä menetelmällä valmistettu fish and chips ja haukiburger.

Haluan olla yhteiskunnassa mukana.”

Pynnönen pohdiskelee hauen huonoa mainetta.

– Haukihan on ruokakalana aliarvostettu kala, mutta ihmiset ovat tykänneet hauesta valmistetuista ruuista todella paljon. Hauen huono maine johtuu ehkä siitä, että monet ovat syöneet paistettua, ruotoista kalaa lapsena paljon. Meillä hauki on täysin ruodotonta.

Street food -vaunu liikkuu pääasiassa kotikonnuilla.

– Normaalisti kierrämme isommissa tapahtumissa, olemme olleet esimerkiksi Kuopiossa Sato food -festareilla ja Pieksämäellä Big Wheels -tapahtumassa. Pienempiin tapahtumiin menemme joskus markkinointimielessä, viime kesänä kävimme Invalidiliiton tyky-päivillä.

Tilausravintolan avauduttua viime maaliskuussa yrittäjän olo oli melko tyhjä.

– Pääsiäisestä alkusyksyyn teimme pelkkää street foodia. Syksyn mittaan pidimme menu-iltoja paikallisista raaka-aineista, D.O. Saimaa -ohjelman puitteissa teimme Ilkka Arvolan kanssa neljän ruokalajin D.O. Saimaa -menun. Joulukattauksia oli neljänä viikonloppuna.

Yritys tekee myös cateringia.

– Varkaudessa on useita kansainvälisiä yrityksiä, joita palvelemme. Catering-toiminta piristyy varmasti, kunhan koronatilanne helpottaa.

Ystävyksiä yhdistää luova hulluus.

– Meitä inspiroi uuden innovointi, ja haluamme tehdä eri tavalla kuin muut. Teemme jatkuvasti villejä kokeiluja ja valmistamme kaiken alusta asti itse.

Tammikuussa jatkoa

Harri Pynnönen sai todistuksen ohella myös Invalidiliiton stipendin.

– Kun vammainen yrittäjä perustaa yrityksen ja työllistää nuoria, on se stipendin paikka, Invalidiliiton työelämän ja yrittäjyyden asiantuntija Sinikka Winqvist perusteli.

Kesän työntekijät Anton, Kimmo, Jussi, Tiitus ja Harri.
Kesän työntekijät Anton, Kimmo, Jussi, Tiitus ja Harri.
Harri’s Food Factoryn valmistamaa 
konjakkigraavattua kylmäsavulohta.
Harri’s Food Factoryn valmistamaa konjakkigraavattua kylmäsavulohta.
Kokki Kimmo burgerin kanssa.
Kokki Kimmo burgerin kanssa.
D.O. Saimaan Chef Ilkka Arvola 
vierailulla ravintola Kolmessa Kokissa.
D.O. Saimaan Chef Ilkka Arvola vierailulla ravintola Kolmessa Kokissa.
Kolmen Kokin joulupöytä.
Kolmen Kokin joulupöytä.
Ravintolan joulumenuannos: 
paahdettua Rautalammin taimenta, 
bataattipyreetä ja savukermaa.
Ravintolan joulumenuannos: paahdettua Rautalammin taimenta, bataattipyreetä ja savukermaa.

Yrityksen tuotekehitys toimii kaiken aikaa. Jos on sata ideaa, niin yksi idea voi onnistua.”

Itse tutkintoon valmistumisen lisäksi ikimuistoisen valmistumispäivästä teki tasavallan presidentti Sauli Niinistön lähettämä tervehdys, jossa hän onnitteli valmistuneita ja kiitti koulutuksen järjestäjiä työstä yrittäjyyden ja yhdenvertaisuuden puolesta.

Yrittäjäkoulutus suunniteltiin Invalidiliiton hallinnoiman Yritystä!-hankkeen ja Näkövammaisten liiton yhteistyönä, ja koulutuksen järjesti Careeria.

Koulutuksessa käytiin läpi muun muassa tuotteistamista, yrityksen talousasioita, verotusta, yrittäjän omaa tulosta, markkinointia, myyntiä, sopimuksia ja lakiasioita. Opiskelijat kehittivät yrittäjyyttään ja yritystoimintaansa omien tavoitteidensa ja tarpeidensa mukaan.

Koulutus suunniteltiin saavutettavaksi ja esteettömäksi vammaisille opiskelijoille. Vammaisille yrittäjille järjestettiin mahdollisuus kehittää yrittäjyyttään ja yritystoimintaansa koulutuksen aikana.

Julkaistu Aromissa 1/21.

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Aromi