Haudukkeet, kuten rooibos eivät kuitenkaan ole virallisen määritelmän mukaan teetä, sillä niihin käytetään teen sijaan erilaisia yrttejä. Tästä johtuen haudutusaika on pidempi kuin teen kohdalla.

– Kesällä kannattaa hyödyntää luonnonantimia ja tehdä omaa yrttihauduketta. Savoyssa työskennellessäni haudutin erilaisia mintunlehtiä sekä rosmariinia ja koristelin juoman orvokeilla. Kokonaisuudesta tuli paljon kehuja, Mirka Olin kertoo.

Olinin mukaan haudukkeista valmistuvat parhaat jääteet, sillä ne eivät kaipaa välttämättä lisämakeutusta toisin kuin mustasta ja vihreästä teestä valmistettu jäätee. Juoma valmistetaan normaaliin tapaan hauduttamalla lämpimään veteen ja lasiin lisätään valmistuksen jälkeen runsaasti jäitä. Kokonaisuus kannattaa viimeistellä koristeilla.

– Jääteen voi valmistaa myös cold brew -menetelmällä. Tarvitaan litra vettä ja viisi teelusikallista hauduketta. Tee saa uuttua jääkaapissa yön yli ja se on aamulla valmista nautittavaksi. Tällä tavalla valmistettu tee säilyy jääkaapissa noin kolme päivää, hän vinkkaa.

Haudutus kaiken A ja O

Onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa on tärkeintä oikeaoppinen haudutus, johon vaikuttavat teelehtien määrä, veden lämpötila ja haudutusaika.

– Suosittelen käyttämään kaikkien teelaatujen kanssa 80-asteista vettä, jolloin tee on heti valmis nautittavaksi. Jos vesi otetaan esimerkiksi espressolaitteesta, vinkkini on laittaa sekaan jääpala ennen teen lisäämistä. Järkevä satsaus on vedenkeitin, jossa veden lämpötilaa voi säädellä, Mirka Olin vinkkaa.

Paras vaihtoehto on, että henkilökunta hauduttaisi teen valmiiksi asiakkaalle. Jos näin ei voi tehdä, tulee asiakasta ainakin informoida, mikä on suositeltu haudutusaika.

– Tätä helpottaa työjärjestyksen miettiminen. Tee kannattaa laittaa ensimmäisenä hautumaan ja sitten siirtyä erikoiskahvien valmistamiseen. Kun ne ovat valmiit, alkaa haudutusaikakin olla täynnä.