Helmikuun toisena tiistaina vietetään Pro Kala ry:n järjestämää kansallista kalakeittopäivää. Vuosittaisen kalakeittopäivän tavoitteena on innostaa koko Suomi kalasopan ääreen, lisätä erilaisten kalakeittojen ja niiden valmistustapojen tunnettuutta.

– Kalakeitto on valtavan monipuolinen ruoka. Siitä syntyy maistuva, nopea arkiateria, helppo retkiruoka tai hurmaava juhla-ateria. Herkullinen kalakeitto valmistuu hyvinkin edullisesti tai siihen voi sisällyttää arvokkaampia aineksia, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.

Tänä vuonna kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä.

– Kalakeitosta on olemassa varmasti tuhansia eri variaatioita. Meille suomalaisille tutun ja rakkaan, kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla uusia makuja maailmalta tai kehitellä oma suosikkikalasoppa, Partanen kannustaa.

Kalakeitto tarjoaa rajattomat mahdollisuudet korkean keittotaidon osoittamiseen.

Kalakeittopäivän kunniaksi Suomen Gastronomien Seura lähtee etsimään Suomen parasta kalakeittoravintolaa.

– Ruoanvalmistustaidon kehittäminen on gastronomeille sydämen asia. Meille kaikille niin arkena kuin juhlassa tuttu kalakeitto tarjoaa rajattomat mahdollisuudet korkean keittotaidon osoittamiseen. Herkullisuus ei ole vain hintalapusta kiinni, toteaa seuran varapuheenjohtaja Joni Kiiski.

Parasta kalakeittoa tarjoavaa ravintolaa voi ehdottaa kuka tahansa. Asiantuntijaraati valitsee ehdokkaiden joukosta viisi finalistia, joiden kalakeiton raati käy maistelemassa.  Arvioinnissa kiinnitetään huomiota keiton herkullisuuteen, keittotaidon korkealuokkaisuuteen ja kestävän gastronomian arvoihin. Painotuksissa tärkein kriteeri on keiton herkullisuus. Kiisken lisäksi raadissa ovat keittiömestari Kati Laszka ja Kulinaarimuruja-blogia pitävä Jaana Ahvenainen.

– Kalakeitto ruokalajina ansaitsee oman kilpailunsa ja hyvälaatuisesta kalasta, taidokkaasti valmistetun keiton tekijät tunnustuksensa. Odotamme mielenkiinnolla, millaisia gastronomisia elämyksiä maamme ravintolat tarjoavat kalakeiton muodossa. Kannustamme kaikkia suomalaisia kalakeittolautasen äärelle helmikuun toisena tiistaina Suomen parhaan kalakeiton innoittamana, Kiiski hehkuttaa.

Parhaasta kalakeitosta voi vinkata 10. tammikuuta asti Lyytin sivuilla. Voittaja julkistetaan tammi–helmikuun aikana.