Kasvisruoka on ollut Helsingin kaupungin koulujen ja oppilaitosten päivittäinen ateriavaihtoehto jo vuodesta 2007 lähtien, ja vuonna 2010 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti viikottaisesta kasvisruokapäivästä. Edellinen isompi uudistus kasvisruokien osalta tehtiin vuonna 2013.

Perusruokalistalta löytyy uudistuksen jälkeen 30 kasvisannosta, näistä kahdeksan on täysin uutta ja viisi annosta on poimittu teemapäivien tarjonnasta. Uusia ruokia ovat esimerkiksi nuudeli-quornwokki, soijabolognese-tomaattipizza, kikhernettäkin sisältävät kukkakaalijuustokroketit ja bataatti-kurpitsasosekeitto luomutofu-maissilisäkkeellä.

Syksyn aikana valikoimaan tulevat kahdeksan annosta Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä Palvelukeskus Helsinki kehittivät yhdessä koululaisten kanssa. Tätä varten Helsingin peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa järjestettiin keväällä 2017 ruokaraateja, joissa sekä oppilaat että opettajat pääsivät kertomaan mielipiteensä ennen ruokien valikoimaan tuloa.

– ­Tavoitteenamme oli, että oppilaat pääsevät aidosti osallistumaan ja kehittämään kasvisruokia ja että he saavat jatkossa mieluista, houkuttelevaa ja entistä monipuolisempaa kasvisruokaa, kertoo Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki.

Raatilaiset arvioivat ruoan makua, rakennetta ja ulkonäköä asteikolla yhdestä viiteen, antoivat avointa palautetta sekä ehdottivat yksittäisiä kasvisruokia listalle lisättäväksi tai siltä poistettavaksi.

– Oli tosi hienoa, että pääsimme osallistumaan suunnitteluprosessiin ja saimme vaikuttaa tuleviin ruokiin, iloitsivat Torpparinmäen peruskoulun ruokaraatilaiset infotilaisuudessa.

Palautteen perusteella kasvisruokia kehitettiin ennen niiden valintaa koulujen ja oppilaitosten syksyn ruokalistoille.

– On ollut ilo laatia ruokalistaa ja suunnitella ruokatuotteita lasten ja nuorten arviointien pohjalta, sanoo Palvelukeskus Helsingin tuotesuunnittelija Eija Grundström.