– Helsinki on kehittynyt ruokakaupunkina valtavasti viime vuosina ja ruokakulttuuripalkintojen kautta halutaan rohkaista ja kannustaa kaikkia niitä henkilöitä ja tahoja, jotka ovat tehneet työtä sen eteen, Timo Santala kommentoi uuden palkinnon lanseerausta.

– Palkinnot tuovat näkyväksi kaiken sen intohimon, luovuuden, sinnikkyyden ja näkemyksellisyyden, jolla ehdokkaat ovat tehneet Helsingistä paremman ruokakaupungin ja paikan elää meille kaikille. Lisäksi toivon, että ruokakulttuurin arvostus, asema ja merkitys Helsingin kaupungin organisaatiossa ja päätöksenteossa kasvaa. 

Helsingin ruokakulttuuripalkintojen ehdokkaat valittiin kaupunkilaisten ehdotusten pohjalta. Palkintokategorioita on yhteensä kuusi, ja jokaisessa kategoriassa järjestetään myös yleisöäänestys, jonka tulosten pohjalta raati valitsee palkitut arvioiden ehdokkaiden toimintaa myös laajemmin Helsingin paremmaksi ruokakaupungiksi kehittymisen näkökulmasta. Raadissa vaikuttaneet henkilöt julkaistaan palkintojen jaon yhteydessä.

Helsingin ruokakulttuuripalkinnot ovat suuruudeltaan 200–500 euroa ja yhteensä palkintoja jaetaan 5 000 euron arvosta. Lisäksi palkituille jaetaan nakkivene t-paitoja ja raadin on mahdollista myöntää myös kunniamainintoja. Palkinnot jaetaan Helsingin ruokakulttuuristrategian budjetista.

– Palkintokategorioita ja ehdokkaita valittaessa on kiinnitetty erityisesti huomiota paitsi tekojen ja toiminnan vaikuttavuuteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen, myös nuoriin ja erityisesti vuonna 2015 läpimurron tehneisiin tahoihin ja henkilöihin. Tarkoituksena on palkita rohkeita, tuoreita ja uudistavia tekoja ja ihmisiä, Santala kertoo.

Palkintokategoriat ovat:

Ruokakulttuuriteko
– Merkittävintä Helsingissä ruokakulttuurin alueella tapahtunutta vuonna 2015.
Ruokatapahtuma
– Iloa ja ruokaelämyksiä helsinkiläisille vuonna 2015 tuonut tapahtuma.
Ruokavaikuttaja
– Helsinkiä paremmaksi ruokakaupungiksi toiminnallaan kehittänyt henkilö.
Ruokalähettiläs
– Persoona, toimija, kirjailija, toimittaja, bloggaaja, TV:n tai radion tekijä tms joka on omalla toiminnallaan ja viestinnällään vaikuttanut positiivisesti Helsingin maineeseen ja kehittymiseen ruokakaupunkina.
Tulokas
– Paras tänä vuonna avattu, merkittävästi uudistunut tai muuten toimintaansa parantanut helsinkiläinen ravintola, kahvila, baari, pop-up, ruokarekka, ruokafillari, kauppa, kioski, pientuottaja, panimo, palvelu tai muu taho.
Tulevaisuuden Toivo
– Ruoka-asioiden kanssa työskentelevä nuori tai uusi toimija, yrittäjä, kokki, tarjoilija, sommelier, kahvilanpitäjä, leipuri, barista, baarimestari, kauppias, viljelijä, tuottaja, tapahtumajärjestäjä tai muu henkilö, joka on tänä vuonna lyönyt itsensä läpi ja josta kuullaan vielä.

Yleisöäänestys on auki 31.12.2015 saakka Helsingin ruokakulttuuripalkintojen Facebook-tapahtumassa www.facebook.com/events/ 198829680455533

Tähän mennessä yleisöäänestyksessä on annettu jo yli 15 000 ääntä.