Helsinki Coffee Festival - Kahvinystävän kissanpäivät

Kaapelitehtaalle kokoontuneet suuret ja pienet kahvitalot esittivät yksituumaisesti huolensa kahvin tulevaisuudesta.

Kahvittomassa kahvissa on muun muassa viikunaa, karobia, paahdettua mallasta ja puer-teetä.
Kahvittomassa kahvissa on muun muassa viikunaa, karobia, paahdettua mallasta ja puer-teetä.

 Astuin aamulla kahvin polulle. Himmennetyt valot, kahvin aromit, rauhallisen kutsuva tunnelma johdattelevat kävijän hyvän tunnelman kahvifestareille.

Hätkähdyttävää oli, miten yhdensuuntaisesti Helsinki Coffee Festivalin näytteilleasettajat esittivät huolensa kahvin tulevaisuudesta.

Festivaalin järjestäjät ja pääyhteistyökumppanit ovat yhteistuumin tekemässä kahvivallankumousta. Johan & Nyströmin maajohtaja Lari Salomaa alusti päivää vastaamalla kysymykseen, loppuuko kahvi.

 - Kyllä, jos ei tehdä valintoja. Halvan markettikahvin tieltä kaadetaan (sade)metsiä. Hapentuottajien häviäminen on katastrofi maapallolle. Kahvi on perinteisesti volyymibisnestä, mikä aiheuttaa paljon ongelmia. Ainoa ratkaisu on juoda vähemmän, mutta laadukkaampaa kahvia, Salomaa toteaa.

 Metsien hävittäminen on sitä paitsi tarpeetonta. Salomaa kuvailee kahvipensasta sellaiseksi, että se viihtyy hyvin puiden varjossa: kasvi kasvaa hitaammin ja lopputuotteesta tulee paremman makuista. Lisäksi varjossa kasvavan pensaan juuret porautuvat syvemmälle, mikä vähentää kastelun tarvetta.

Kuluttajan valinnat avainroolissa

 Johan & Nyström on pioneeri kahvin suorakaupassa. Kolmannen aallon kahvikulttuurissa, joka tunnetaan myös pienpaahtimohypenä, on keskeistä tietää, mistä kahvi tulee.

 - Kahvia ei meillä ajatella nautintoaineena. Se on liian halpaa. Jos suomalaiset juovat viisi kuppia kahvia päivässä, sitä menee lisäksi pari kuppia viemäriin. Kuluttajan valinnat ovat tärkeitä: osta kahvia, jonka alkuperä on tiedossa. Ilman kuluttajien kestäviä valintoja viljelijät eivät uskalla lisätä tuotantoa, Salomaa herättelee.

Kaffa Roasteryn perustaja, toimitusjohtaja Svante Hampf puhuu samasta asiasta. Hänelle on alkanut kertyä hurjasti matkapäiviä, kun Kaffa Roastery on luonut läpinäkyvyyttä parantavan sopimusmallin.

 - Olemme luoneet Kaffa Handshake -mallin. Siihen kuuluu, että tapaamme kaikki viljelijät ja varmistamme, että kaikki tekijät saavat kunnon korvauksen työstään. Kaffa Handshake -logo pakkauksessa takaa, että olemme käyneet tilalla ja tehneet sopimuksen. Opimme itsekin koko ajan lisää. Välikäsien määrä on yllättänyt esimerkiksi Indonesiassa, Hampf kertoo.

Festivaalin oma vesi

Kahvinkeitossa vedellä on iso rooli. Olemme tottuneet ajattelemaan, että suomalainen hanavesi on superia. Kuitenkin siitäkin löytyy tutkimuksissa kaikenlaista ylimääräistä, mikä ei paranna kahvin makua.

Yksi Helsinki Coffee Festivalin tämänvuotinen uutuus onkin yhteistyö Aqvan kanssa. Aqva puhdistaa kaiken tapahtumassa kahvinkeittoon käytettävän veden.

Puhdistus tapahtuu kahdessa vaiheessa: ensin käänteisosmoosi poistaa vedestä kaiken. Toisen suodattimen kautta vettä parannellaan kahvinkeitolle optimaaliseen tilaan ja siihen lisätään kalsiumia ja magnesiumia.

Vaikka vesi täyttäisikin elintarvikkeelle asetettavat laatuvaatimukset, se ei ole puhdasta. Viime aikoina on puhuttu paljon mikromuoveista; vielä 15 vuotta sitten näytteissä ei ollut lainkaan mikromuoveja. Myös erilaisia metalleja ja raskasmetalleja sekä lääkejäämiä on hanavedessämme vaihtelevia määriä.

Voiko puhdistuksen sitten havaita lopputuotteesta? Heti festivaalin alussa eräs kahvinpaahtaja hämmästeli puhtaaseen veteen uutettua kahvia: ”Onko tämä todella meidän kahviamme?” Festareilla myös demotaan eroa.

Blend 2080

Festivaalilla on mukana myös iso paahtimo Paulig. Heidän viestinsä on ihan samanlainen kuin pienpaahtimoilla.

- Kahvin tulevaisuus ei ole valoisa, ellemme tee töitä sen eteen. Halusimme Blend 2080:n avulla demota, miten ilmastonmuutos vaikuttaa arkeen, esittelee brand specialist Lilli Hakanpää.

Sota-ajasta inspiraationsa saanut ”2080” syntyi talon sisäisen kilpailun tuloksena. Kahviammattilaiset panivat parastaan luodakseen täydellisen korvikkeen. He käyttivät historialliset opit ja kaikki mahdolliset nykyään saatavilla olevat raaka-aineet.

 Tässä sekoituksessa on muun muassa viikunaa, karobia, paahdettua mallasta ja puer-teetä. Ei lainkaan kahvia. Huomaatte, että kahvia ei ole helppo replikoida, sillä siinä on lähes 1 000 aromiainetta. Blend 2080 herättelee siihen, että kannattaa pitää huoli, että meillä on kahvia myös 2080!

En voi muuta kuin olla vahvasti samaa mieltä. Blend 2080 ei muistuta kahvia edes etäisesti – itku tulisi, jos olisin kahvikissa ja tätä korviketta saisin! 

Kahvinystävän kissanpäivät

Näytteilleasettajien kirjo ulottuu kaikkeen, mitä voi kuvitella hyvään kahviin ja sen valmistukseen liittyvän. Labissa ja workshopeissa pääsee maistamaan myös erikoisuuksia kuten Pauligin Blend 2080:ä ja kahvioluita.

Ohjelmalavoilla on monipuolista ohjelmaa, jonka ansiosta festivaalikäyntiin kannattaa varata aikaa.

Festivaalin yhteydessä käydään myös kilpailuja. Brewers Cupin SM-kilpailun finaalin tulokset julkistetaan aivan festivaalin lopuksi sunnuntaina.  

 

Helsinki Coffee Festival 20.-22. huhtikuuta Helsingin Kaapelitehtaalla.

www.helsinkicoffeefestival.fi

Kirjottaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.

Sulje mainos Tilaa Aromi