Helsinki, Kotka, Oulu, Tampere ja Vääksy kouluruokakilpailun finaaliin

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun koululaisista koostuva esiraati on selvittänyt, missä tehdään Suomen parasta kouluruokaa. Tuomaroinnissa koululaiset valitsivat finaaliin viisi joukkuetta, jotka kohtaavat Gastro-messuilla 16.3.

Kilpailun tavoitteena on nostaa kouluruoan arvostusta ja luoda lisää reseptiikkaa kaikkien koulukeittiöiden käyttöön. Kolmatta kertaa järjestettävän kilpailun esiraati eli helsinkiläisen Tapanilan koulun 6C-luokka on saanut urakkansa päätökseen. Lapset maistelivat ja arvioivat yli neljänkymmentä kouluateriaa. Finaalissa kilpailevat: 

  • Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu (Orvokki Turkka, Mika Mäkelä ja To Quyen)
  • Kotka, Ruonalan koulu (Jaana Huuhka, Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila)
  • Oulu, Pöllökankaan koulu (Elina Pulkkinen, Teija Haahtikari ja Mira Raappana)
  • Tampere, Koiviston koulu (Tuulikki Lampén, Sanna Laitinen ja Mari Ranta)
  • Vääksy, Vääksyn Yhteiskoulu (Ulla Hoikkala, Heidi Eerola ja Henna Polvinen)

 

 Kolme ruokalajia – ja erityinen jälkiruoka

 

Kilpailua luotsaavan Continental Foods Finlandin Mia Kettunen kertoo, että osallistujien reseptit olivat aiempiin vuosiin verrattuna entistä monipuolisempia ja vaativampia niin valmistusmenetelmiltään kuin raaka-aineiltaan. Silti kaikki reseptit soveltuvat valmistettavaksi kouluruokakeittiössä volyymi- ja raaka-ainekustannustensa puolesta. Kolmen ruokalajin lisäksi kilpailuun piti suunnitella jälkiruoka juhlistamaan tasavuosia täyttävää Suomea. 

– Aiempiin vuosiin verrattuna resepteissä näkyivät tällä kertaa paikalliset ruokakulttuurit ympäri Suomen, Kettunen kertoo. 

 

Kouluruoka yhdistää kaikkia

 

Kouluruokakilpailu on tuottanut uusia reseptejä suomalaisten koulujen käyttöön vuodesta 2012, jolloin kilpailu käytiin ensimmäisen kerran. Suomessa valmistetaan päivittäin yli 900 000 koululounasta. Finaalireseptit annetaankin aina kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Niiden mukaan on valmistettu satoja tuhansia aterioita joka vuosi.

– Kouluruokakilpailun tärkeimpiä tavoitteita on nostaa kouluruoan ja sen tekijöiden arvostusta. Kouluruoka yhdistää meitä kaikkia. Kilpailu on yksi osoitus siitä, että yhteistyöllä ja tahdolla pystymme kehittämään ja viemään suomalaista kouluruokailua eteenpäin, vaikka taloudessa onkin tiukkaa.

www.parempaakouluruokaa.fi