Kulta on pop. Paitsi koruissa, myös kielessä. Presidentti viettää lomaa Kultarannassa. Kun oma rakas on kultaseni, saa petetty vain arvotonta kissankultaa. Onnellinen perhe asuu Kultarannikolla, Kultakadulla, -kujalla tai -polulla. Suomessa se on jopa muutaman henkilön etunimi, sukunimenä samoin.

Kullan perässä on juostu, jopa rynnätty, sitä on kätketty ja siitä on taisteltu. Merirosvot ovat seilanneet kulta-aarteen perässä. Ja mitä löytyykään sateenkaaren alta?

Kaupankäynnin välineenä jalometallia on käytetty jo 3 500 vuotta. Kuninkaallisten kruunut on tehty kullasta, ja urheilukisoissa – Riossakin – kilpaillaan kirkkaimmasta mitalista.

Kulta, latinalaiselta nimeltään aurum – hohtava sarastus – on tietysti viritetty kosmetiikkateollisuudenkin palvelukseen. Mutta nyt sitä nautitaan suun kautta.

Maukas metalli

Konditoriatuotteissa kultaan on totuttu. Mutta kulinaristit hieraisivat silmiään, kun 2000-luvun jälkipuoliskolla Wall Street Burger Shoppe New Yorkissa tarjoili hampurilaista tryffelin ja kultahippujen kera. Hintaa hampparilla oli huikeat 175 taalaa. Samoihin aikoihin vanhaan kunnon Blue Nun -viiniin sujautettiin 22 karaatin kultahippuja. Tuolloin juomatalo kertoi The Guardian -lehdelle, että tuotteella kosiskellaan naisryhmää, joka ”hakee ylellisiä, kuitenkin omalle kukkarolle sopivia hemmottelujuttuja, joilla palkita itseään”.

Mikään ei ole muuttunut. Kulta tuli juuri vastaan Itävallan Saalbachissa ravintolan ruokalistalla. Tarjolla oli hampurilainen, jossa oli 22 karaatin kultahippuja normitomaattien ja -kurkkujen kaverina. Hampparin palanpainikkeeksi sentään suositeltiin aitoa samppanjaa. Jaa no, jotain on muuttunut: annoksen hinta oli romahtanut 28 euroon. Olisi sopinut meikäläisenkin kukkarolle.

Kultahippujen ja kultaisen kääreen lisäksi kultaa voidaan käyttää skumpan suodatukseen – yksinkin mainostaa filtered through gold, joskaan ei kerro, mitä iloa siitä juomalle koituu. Alkon tilausvalikoimastakin löytyy espanjalainen Avivan Pink Gold -kultahippukuohari. Kanelilikööriä, kuten Bols Gold Strike, koristavat 24 karaatin kultahiput. Juomatyyppi muuten tunnetaan nimellä Danziger Goldwasser ja sitä on tehty jo 1500-luvun lopulla. Sveitsiläiset nauttivat kultahippunsa Goldschläger-kanelischnapsissa, ja onpa Smirnoff-vodkaakin maustettu jalometallilla jo muutaman vuoden ajan.

Jos Riossa tulee kultaa, juhlitaanko mitalistia kultajuomalla? Muullakin kuin Lapin Kullalla.