Hoku muutti Kamppiin – tyyli säilyi

Kevyttä ruokaa havaijilaiseen tapaan tarjoileva Hoku joutui lähtemään tulipalon jälkeen Punavuoresta. Uusi liiketila löytyi Kampin keskuksen Korttelista on osoittautunut nappivalinnaksi.

Viime juhannuksena ravintola Hokun keittiössä kärähti. Tulipalon sattuessa tyhjillään ollut tila kärsi muun muassa savuvahinkoja. Pitkään Punavuoressa toiminut  Hoku joutui hakemaan uuden toimipaikan. 

Uusi Hoku avattiin Kampin viidennen kerroksen Kortteliin, kymmenen ravintolan yhteiseen tilaan.

– Punavuori oli mukava paikka ja nautin todella siellä olemisesta. Naapurit ja ympäristö olivat ystävällisiä ja siellä saattoi tuntea olevansa osa yhteisöä. Samat ihmiset, jotka kävivät ravintolassa, tapasi myös kadulla ja kaupoissa – toisin kuin täällä keskustassa, jossa ihmiset tulevat monesta eri ilmansuunnasta, ravintoloitsija Ryan Shibuya kertoo.

– Keskitymme nyt tähän Hokuun ja tarjoamme samankaltaista ruokaa kuin Punavuoressa. Pidän tässä paikassa myös siitä, että tämä on suurempi, meillä on isompi ja parempi keittiö.

– Olemme olleet onnekkaita, sillä meillä on jo paljon kanta-asiakkaita. Samat asiakkaat käyvät päivittäin ja he kertovat meistä ystävilleen ja he taas omille ystävilleen, eli mainonta kulkee suusta suuhun menetelmällä.

Kortteli kauppakeskuksen viidennessä kerroksessa onkin Shibuyan mielestä erinomainen paikka ravintolalle.

– Kamppi on hyvällä paikalla, tänne saapuu ihmisiä monista suunnista bussilla ja metrolla, ja täällä on myös erinomainen parkkihalli.

Hokun ravintoloitsija on kotoisin Havaijin Oahulta, ja Hokun annoksissa yhdistyvätkin Etelä-Aasian ja Tyynenmeren maut havaijilaiseen tapaan tehdä ruokaa. Menuissa haetaan filippiiniläis-, thai- ja vietnamilaismakuja.

Havajilainen ruoka on sekoitus monia erilaisia ruokakulttuureita. Paratiisisaaria ovat asuttaneet monen sukupolven ajan alkuperäisväestö, polynesialaiset ja eurooppalaiset, amerikkalaiset, japanilaiset, kiinalaiset sekä filippiiniläiset. Samalla eri kansallisuudet ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä saariryhmän ruokakulttuuriin.

– Kun olet kasvanut Havaijilla, et ole huomannut eroja, mutta kun tulet muualta, huomaat sen heti. Ja kun alat pitää ravintolaa, huomaat, että nämä vaikutteet ovatkin ainutlaatuisia, Shibuya sanoo.

Asiakkaat ovat Shibuyan mukaan tykänneet Hokun ruoasta, joten ruokalistaan on tehty ainoastaan pieniä muutoksia vuosien varrella.

– Avatessamme tammikuussa 2012 Hokun päätimme, ettemme ole fine dining -ravintola, vaan haluamme olla kaikkien tavoitettavissa. Tarjoamme hyvää ruokaa oikeaan hintaan, Ryan Shibuya kertoo.

– Lounailla tarjoamme nopeaa ja kevyttä ruokaa, kuten salaatteja. Laatu on toiminnan keskiössä ja keskitymme jokaiseen asiakkaaseen kerrallaan. Minusta se on ollut oikea päätös, sillä samat asiakkaat käyvät meillä yhä uudelleen ja ovat tyytyväisiä, kun saavat yhtä hyvää ruokaa jokaisella kerralla. Annosten tasalaatuisuus on tärkeää, saman annoksen pitää maistua kuukauden kuluttua samalta kuin tänään.

Päivällisellä menussa on alkuruokia, pääruokia ja jälkiruokia, joiden valmistus on hieman monimutkaisempaa kuin lounaan. Ruokailuun saattaa kulua aikaakin reippaammin, noin kaksi tuntia.

– Lauantait ovat aina hyvin kiireisiä, sillä silloin perheet tulevat syömään lasten kanssa. Sunnuntaisin Hoku on suljettu.

– Olemme olleet onnekkaita myös siitä, että olemme saaneet Hokun henkilökuntaan osaavia ja taitavia kokkeja, tarjoilijoita ja tiskareita. Tiimimme tekee saumatonta yhteistyötä ja työhenki- ja moraali on korkealla. Teemme kaikki ruuat itse, emmekä käytä puolivalmisteita. Kaikki misat on tehty saman päivän aikana ja käytämme vain tuoreita raaka-aineita, ravintoloitsija kertoo.