Järjestyksessään kymmenes Suomen Paras Olut -kilpailu järjestettiin tänä vuonna poikkeusoloissa Ravintolakoulu Perhon tiloissa elokuun ensimmäisellä viikolla. Juhlavuoden kunniaksi oluet tuomaroitiin kymmenessä sarjassa. Lopuksi kansainvälinen finaalituomaristo valitsi sarjavoittajien keskuudesta kokonaiskilpailun voittajan.

Kaiken kaikkiaan kilpailuun osallistui 320 olutta 49:ltä panimolta. Poikkeustilanteesta johtuen mukaan otettiin vain pullo- tai tölkkioluita, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä.

Tyylinsä valovoimainen edustaja

Finaalituomariston mukaan Honkavuoren Valo, vaalea ja suodattamaton vehnäolut, ansaitsi voiton erinomainsena tyylilajinsa edustajana. Tuomaristo oli päätöksessään yksimielinen. Vuosien varrella joensuulaispanimon hefeweizen on pitänyt yllä tasaisen korkeaa tasoaan, sillä jo 2017 se palkittiin Suomen parhaana vehnäoluena.

Hefeweizen eli vaalea ja suodattamaton vehnäolut on tunnetuin vehnäoluttyyppi ja se tulee Baijerista Saksasta. Tyyliltään hefeweizenit ovat hyvin miedosti humaloituja ja raikkaan hedelmäisiä oluita. Tyypillistä hefeweizeneille on myös banaaninen aromi, ja monet löytävät niistä jopa sahtimaisia nyansseja.

Monikäyttöinen hefeweizen on sekä raikas janonsammuttaja että monipuolinen ruokaolut vaikkapa salaattien, kasvisruokien, vaaleiden liharuokien ja kalaruokien kanssa. Se sopii myös palautusjuomaksi kovan treenin tai urheilusuorituksen jälkeen.

Valo on kaikkea tätä. Se on aromeiltaan pehmeän banaaninen, sitruksinen ja happaman vehnäinen. Runsaasta hapokkuudesta huolimatta vaahto jää korkeassa lasissa maltilliseksi.

Kestomenestyjiä ja yllättäjiä

Kilpailun tuloslista on yhtä aikaa odotettu ja yllättävä. Kestomenestyjistä mainitsemisen arvoisia ovat neljä kertaa sarjansa voittanut ja vuoden 2018 Suomen Paras Olut Lammin Sahti sekä vuodesta 2018 stout ja portteri -sarjaa hallinnut Panimoyhtiö Hiisin tammitynnyrissä kypsytetty Ikiiurso IImperial Stout.

Myös Laitilan Imperiaali, Stadin Panimon New England IPA, RPS Brewingin Rock sekä Kanavan Panimon Paljas Saari ovat kilvoitelleet vuodesta toiseen sarjojensa kärkikahinoissa.

Suurimmat yllätykset tulivat vaaleiden lagereiden sarjoista. Oluiden kuningaslajina pidetyn Pils-sarjan ykköstilan otti Laitilan Kukko Alkoholiton Pils ja vaaleissa lagereissa Sinebrychoffin Karhu 5,3  sai pronssia.

Tulokset osoittavat, että viime vuosina alkoholittomien oluiden maku on kehittynyt suurin harppauksin. Toisena huomiona isojen panimoiden massatuotetut oluet kestävät hyvin vertailun käsityöpanimoiden taidonnäytteiden kanssa.

Oli myös ilo huomata, että keväällä konkurssiin menneen Vakka-Suomen Panimon tuotanto on saatu uuden omistajan alaisuudessa hyvin käyntiin, mistä todisteena kaksoisvoitto mausteoluiden sarjassa vieläpä niin, että panimon uutuustuote otti sarjavoiton nimiinsä.

Tänä päivänä Suomessa tehdään laadukkaita oluita laajalla rintamalla koko maassa. Hyvälle oluille siis riittää tilaa ja kysyntää panimon sijainnista tai koosta riippumatta.

 

***

Suomen Paras Olut 2020 tulokset

Vuoden olut: Valo (4,5 %, Panimo Honkavuori, vehnäolut)

Vaalea lager

 1. Rock – An allday, everyday lager (4,7 %, RPS Brewing)
 2. Märichello (5,2 %, Olarin Panimo)
 3. Karhu 5,3 (5,3 %, Sinebrychoff)

Pils

 1. Kukko Pils Alkoholiton (0,3 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)
 2. Bryggeri Pils (4,5 %, Bryggeri Helsinki)
 3. Galaxy Pils (5,0 %, Stadin Panimo)

Tumma tai värillinen lager

 1. KASKI Mustakaura (5,0 %, Takatalo & Tompuri)
 2. True Bock (6,5 %, Mallaskoski)
 3. Bock's Dobbelbock (7,5 %, Bock's Corner)

Vaalea tai keskitumma ale

 1. Lammin Sahti (7,5 %, Lammin Sahti)
 2. Big Momma (10,4 %, Olarin Panimo)
 3. Double Doc Emeritus (8,5 %, Panimo Honkavuori)

Amerikkalainen IPA

 1. Juiciness (5,5 %, CoolHead)
 2. New England IPA (5,5 %, Stadin Panimo)
 3. Hopz N the Hood (5,5 %, Olarin Panimo)

Stout ja portteri

 1. Ikiiurso Bourbon Barrel Aged (12,0 %, Panimo Hiisi)
 2. Pyöveli (9,2 %, Panimoyhtiö TuJu)
 3. Laitilan Imperiaali (9,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)

Vehnäolut

 1. Valo (4,5 %, Panimo Honkavuori)
 2. Dandelion Dreamd Witbier (4,9 %, RPS Brewing)
 3. Heili (6,6 %, Panimo Honkavuori)

Marja-, hedelmä- ja hapanoluet

 1. Salted Licorice Raspberry Sour (5,0 %, CoolHead)
 2. Is it me you're looking for? (3,8 %, Linden Brewery)
 3. Nasty Granny (4,1 %, Olarin Panimo)

Mausteoluet

 1. Prykmestar Savu Vaalea (4,5 %, Vakka-Suomen Panimo)
 2. Prykmestar Savukataja (9,0 %, Vakka-Suomen Panimo)
 3. Sepän Shavu (5,7 %, Fiskarsin Panimo)

Muut Oluet

 1. Cerberos Bourbon BA Imperial Stout (11,8 %, Mallaskoski)
 2. Taiga vahva porter Bourbon (8,0 %, Panimo Honkavuori)
 3. Paljas saari (3,5 %, Kanavan Panimo)