Suomi kaappasi kokkiolympialaisten ajaksi pienen perhehotellin ja valmistelukeittiön sen naapurustosta, Erfurtin laitamalta. Yhdistelmä sopi Karjaan vanhalla ammattikoululla treenanneelle joukkueelle – kapteeni Kristian Vuojärven sanoin Erfurtin lähiössä oltiin samalla tavalla omassa kuplassa kuin Karjaallakin.

Fiilis misakeittiössä oli miltei harras. Etukäteen koostettu toivebiisilista antoi tsemppiä, jokainen keskittyi omaan tekemiseensä eikä häslingistä ollut tietoakaan.

Kultakeittiö

Saman määrätietoisen tekemisen kapteeni Vuojärvi lämpimän keittiön tiimeineen vei myös messuhalliin. Tiimiin pääsystä kisattiin loppuun asti, lopulta kultamitalin kokkasivat varakapteeni Jarkko Pulkkinen, Aki Kinnunen, Samuel Mikander, Mikko Pakola ja Simo Pietarinen. Assistenttina eli joukkueen äiteenä toimi Jenni Bergström.

Lämpimän keittiön suorituksesta iso osa oli toki tehty koko joukkueen voimin jo etukäteen: jo ennen kilpailun käynnistymistä Suomi sai keittiötuomareilta kiitosta hyvin suoritetuista esivalmisteluista ja hienosti järjestetystä keittiöstä.

– Meillä oli jääkaapissa nimetyt paikat eri raaka-aineryhmille. Esittelin misat tuomareille kylmälevyjen päällä – olimme miettineet kaiken alusta alkaen täydellisesti, hymy huulessa tuomarit vastaanottanut Vuojärvi kertaa.

Yllätyksiä kisailta ei tarjonnut – paitsi 110 hengen lautasilla, joilla pohjoisen luonnon innoittamat maut pysyivät kasassa ja kokonaisuudet harmoniassa, vaikka komponentteja oli esimerkiksi alkuruoassa tuomariston mukaan runsaasti. Vuojärvi myöntää, että serviisin alussa ote suunnitellusta työrytmistä herpaantui – mutta vain kymmeneksi minuutiksi, sillä joukkue sai rytmistä nopeasti uudelleen kiinni. Mitä muuta voisi odottaa joukkueelta, joka pokkasi historiallisen lämpimän keittiön kilpailun voiton päättäjäisissä!

Nousu viime olympialaisten seitsemänneltä sijalta kokonaiskisan toiseksi on sensaatiomainen.

Makuja metsästä

Koko metsäinen menu oli täyttä kultaa. Alkuruoan kolmella tapaa valmistettu järvikasvatettu kirjolohi ja pääruoan pelkistetty valkohäntäpeuran filee nojasivat rohkeasti ensiluokkaiseen raaka-aineeseen. Kuusenkerkkäkastike ja poronjäkälä toivat pääruokaan terää, kun taas muhevaa pyöreyttä tuli kotimaisista juureksista. Kiitosta tuli etenkin maa-artisokkaterriinistä.

Pastry chefit Pietarinen ja Kinnunen onnistuivat luomaan täydellisen jälkiruoan puolukasta ja kinuskista. Puolukkabavaroisesta, -marengista ja -kinuskista sekä mantelikakusta ja suolakinuskijäätelöstä koostetussa annoksessa oli kaikkea: jotain kylmää, kuumaa, pehmeää ja rapeaa. Suolakinuskijäätelön suolasta tuli naputtamista, mutta pitihän tuomareiden jotain sanomista keksiä!

Culinary Artista kokonaiskilpailun hopeasija

Kokkileijonat saivat tiedon lämpimän keittiön kullanarvoisesta suorituksesta kesken kylmän pöydän valmistelujen. Jokunen kyynel saattoi tirahtaa, sitten näppärät sormet jatkoivat entistä suuremmalla tarmolla korumaisten kylmän pöydän annosten rakentamista.

Kylmään pöytään valmisteltiin sekä iso suolaisten ruokien kokonaisuus Culinary Artin nimellä että pienempi makea kokonaisuus, Pastry Art. Lakto-ovo-vegetaarinen menu, kolmen kasvispääruoan setti, viiden ruokalajin menu, fingerfoods ja kaiken kruunannut showplate kalasta ja äyriäisistä vaativat jokaisen joukkueenjäsenen työpanoksen. – Pöytämme oli tuomaripalautteen mukaan eheä, harmoninen kokonaisuus. Showplatemme yhteydessä kehuttiin Latimerian meille suunnittelemaa vatia ja sen ruokien kanssa muodostamaa hienoa kokonaisuutta, Vuojärvi kertoo.

Omassa nurkassaan ahersivat Marika Korhonen ja Emeliina Papinniemi, jotka tekivät uskomattoman tarkkaa työtä petit fours’ien parissa. Heidän käsistään lähtivät Suomen kauneimmat annokset, joita tuomaristo kuvaili jopa liian täydellisiksi.

 

Uusi aika koitti suomalaiselle keittotaiteelle

Kokkimaajoukkuetoimintaa Suomessa on vuodesta 2010 lähtien tuotu ammattimaiselle tasolle. Vahvin usko olympiamitaliin on ollut toiminnanjohtaja Nils-Gustaf ”Nile” Höglundilla. Höglund uurasti väsymättä saadakseen joukkueelle yhteistyökumppaneita, joiden tuen varassa koko toiminta on. Hän vei harjoituskeittiön Karjaalle ja sai joukkueelle vankan tuen Raaseporista.

Joukkueenjohtaja Tapio Laine on omistautunut yhtä lailla vuodesta 2010 lähtien täysin kokkimaajoukkueelle. Hänen tapansa johtaa joukkuetta noudattaa kädet savessa -tyyliä.

– Olen tehnyt tiiviisti yhteistyötä päävalmentajamme Gert Klötzken kanssa, jotta olemme saavuttaneet tämän sijoituksen. Meillä on ollut myös muita mentoreita maailmalta. Joukkue ei ole mitään ilman taustoja, treenejä, ryssimistä ja taas alusta aloittamista, Laine summaa.

Olympiahopeasta voi laskea uuden aikakauden alun. Suomi ei ole koskaan onnistunut näin hienosti – nousu viime olympialaisten seitsemänneltä sijalta kokonaiskisan toiseksi on sensaatiomainen. Hopean painoarvoa nostaa se, että se oli Pohjoismaiden paras suoritus Erfurtin kokkiolympialaisissa vuonna 2016. Norja ja Ruotsi romahtivat sijoille viisi ja kuusi. Kultaa pokkasi Singapore ja pronssia Sveitsi.

Historiallisen olympiahopean tuoneessa joukkueessa olivat mukana joukkueenjohtaja Tapio Laine, kapteeni Kristian Vuojärvi, varakapteeni Jarkko Pulkkinen, Simo Pietarinen, Jenni Bergström, Janne Töllinen, Joona Lehto, Samuel Mikander, Mikko Pakola, Aki Kinnunen, Marika Korhonen ja Emeliina Papinniemi. Assistentteina toimivat Jonne Partanen, Duy Le ja Niall Larjala.

Menu

  • Järvikasvatettua kotimaista kirjolohta kolmella eri tavalla, pikkelöityä kotimaista retiisiä, osteriemulsio ja luomukukkakaalia.
  • Suomalaista valkohäntäpeuraa, jäkäläströsseliä, maa-artisokkaterriini, savustettua selleriä, peuramurekkeella täytetty sipuli ja kuusenkerkkäkastike.
  • Puolukkabavaroise ja -marenki, suolalla maustettu karamellijäätelö, mantelikakku ja puolukkakinuski.