Meillä oli mieletön viinikellari! Jotta olisimme osanneet myydä viinejä paremmin, työnantaja järjesti Juha Litmasen vetämän kurssin. Litmasesta tuli idolini. Hän osasi selittää asiat niin, että viinien maail­ma avautui uudella tavalla, ja halusin päästä opiskelemaan lisää, intoilee Päivi Parkkola.

Silloinen työnantaja huomasi innostuksen ja lähetti Parkkolan sommelier-kurssille.

– 2000-luvun alussa kurssitarjontaa ei ollut paljon. Kävin ensin WSETin sertifikaatin ja seuraavalla kurssilla olin jo Litmasen, Essi Avellanin, Tuomas Meriluodon ja muiden kanssa. Viinien kautta olen tavannut mahtavia tyyppejä kotimaassa ja ulkomailla. Se on myös avannut ovia ja tuonut sisältöä elämään. Viinialueet ovat uskomattoman kauniita ja tarjoavat jotain jokaiselle aistille.

Suorapuheinen ja huumorintajuinen Parkkola on luontainen asiakaspalvelija, ja viinistä puhuessaan hänestä huokuu aito innostus. Viinien esittely ei rajaudu pelkkiin teknisiin spekseihin, vaan jokaisesta esitellystä pullosta löytyy jotain erityistä sanottavaa.

– Hyvällä viinillä on aina tarina taustalla. Olen kehittänyt ohjelmallisia illallisia, joissa yhdistän ruokaa, viiniä ja tarinoita, joilla on jokin yhtymäkohta. Joskus aasinsilta voi olla kauempaakin haettu, joskus taas hyvinkin selkeä.

Vaikka kiinnostus viineistä ulottuu laidasta laitaan, samppanjoilla on erityinen paikka hänen sydämessään.

– Kun katsoo Popotin viinilistaa, sieltä löytyy cava, cremant, franciacorta ja prosecco, mutta samppanjaa onkin sitten aika paljon. Haluan myös, etteivät kaikki ole jokaisen tuntemia tuotemerkkejä, vaan on Jerome Prevostia, Ulysse Collinia ja muuta. Sertifikaateilla ei ole niin väliä, kunhan viini on tuotettu luontoa kunnioittaen.

Parkkola puhuu asiakkaistaan lämmöllä, muistaen yksittäisiä nautiskelijoita vuosien varrelta, ja lahtelaisia kantiksia.

– Usein erityisesti tutut asiakkaat antavat vapaat kädet, ja sanovat ”kerro sinä mitä juodaan”. Se kun onnistuu, tulee hyvä fiilis. Tämän takia minulla on maailman paras työ. Lahdessa on aivan mahtavia tyyppejä, joita yhdistää intohimo viiniin ja ruokaan.

Vuosien varrella mukaan on tarttunut vuoden 2010 Ravintolan asiakaspalvelija -sarjan PRO-palkinto ja oman firman kautta Parkkola on järjestänyt tastingeja ja teemaillallisia. Yksi tavoite on kuitenkin vielä saavuttamatta.

– Haluan tietysti oppia viineistä mahdollisimman paljon. Lisäksi haaveenani on kuitenkin perustaa oma lafka ja järjestää viinikoulutuksia sairaan kalliilla, jotta saisin ostettua Jaguarin! Firmani on ollut pystyssä vuodesta 2004, eli se on saman ikäinen kuin bemarini, Parkkola vitsailee.

 

Palkittu eteläafrikkalainen

”Glen Carlou on yli 30 vuotta toiminut winery, jonka viinien laatu ilahduttaa mieltä ja kieltä. Bordeaux Grand Classiquen rypäleet on poimittu käsin ja vinifioitu erikseen, mikä takaa sen, että jokainen viini tuo sekoitukseen parhaimmat ominaisuutensa.Sekoituksen jälkeen viini saa kypsyä 18 kuukautta 40 prosenttia uusissa ranskalaisissa 225 litran tammitynnyreissä, 60 prosenttia toista kertaa käytössä olevissa.Tuloksena on rubiininpunainen viini, tuoksussa mustia marjoja, seetripuuta ja eukalyptusta. Tässä täyteläisessä viinissä tasapainoiset tanniinit ja hapokkuus ovat harmoniassa. Muutkin ovat tykänneet, sillä viinille ropisee palkintoja kaikkialla.Glen Carlou Grande Classique 2011, Paarl, Etelä Afrikka.”

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot. Winestate, 19,95 €.

Kiniinin, yrttien ja Barolon sopuavioliitto

”Barolo Chinato on vuosikausien metsästyksen tulos. Barolo-viiniin on uutettu kiniiniä, yrttejä ja mausteita. Yksinään aika kamalaa, mutta tumma suklaa muuttaa sen täysin. Meillä myytävä Barolo Chinato tulee kuitenkin talolta nimeltä La Canellese, ja se on ilman suklaatakin oikein hyvää.Kysymyksessä on digestiivinä nautittava viini, ei niinkään jälkkäriviini. Tätä viiniä vinguin maahantuojilta vuosikausia, ja kun Tampereen Viinitukku lopulta taipui, taisin ostaa ne kaikki. Toisena maahantuojana on Finn-Glera, ja heidän Barolo Chinnatoa meillä on nyt myynnissä, ja sitä nautitaan Michel Cluizelin suklaan kera.La Canellesen Barolo Chinatoon on uutettu 22 erilaista yrttiä ja maustetta.”

La Canellese Barolo Chinato, Piemonte, Italia. BBWines, Nebbiolo.

Kabinettikelpoinen Riesling

”Von Greiffenclaun aatelissuku alkoi rakentaa linnaa vuonna 1330 Oestrich-Vinkkelin alueelle, Rheingaun alueelle Saksaan. Muutama sata vuotta myöhemmin, vuonna 1716 he alkoivat nimetä parhaimmat viininsä nimellä Kabinett.Alte Reben tarkoittaa iäkkäitä köynnöksiä, ja tässä viinissä se tarkoittaa, että köynnökset ovat vähintään 25-vuotiaita ja rypäleet tulevat omilta tarhoilta.Viini toimii todella hyvin Roux’n Tataki-naudan kanssa, jota alati toivon tulevan listalle takaisin. Keittiömestarimme Andy on luvannut, että kyllä se vielä tulee.Kaunis, vaaleankeltainen väri, runsas, monimuotoinen tuoksu; aprikoosia, luumua, sitrusta, omenaa ja yrttejä. Maussa aistittavissa yrttejä, hedelmäisyyttä sekä raikasta hapokkuutta. Jälkimaku on pitkä.”

Schloss Vollrads Riesling Alte Reben 2014, Rheingau, Saksa. Riesling, Vinetum, 26,50 €.

Kukkainen samppanja

”Pol Roger Brut Reseve on perheomistuksessa olevan samppanjatalon ihana taidonnäyte: 30 eri alueen viinit sekoituksessa, josta jopa neljävuotiaita reserveviinejä on 20–30 prosenttia. Sekoituksen jälkeen viini saa kypsyä noin viisi vuotta ennen käsintanssitusta. Tuloksena on pieni- ja kestäväkuplainen luumunkeltainen samppanja, jonka tuoksussa on kukkia, akaasiaa sekä briossia. Makumaailma vastaa hyvin tuoksua.”

Pol Roger Brut Reserve, Champagne, Ranska. Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Vinetum, 45,90 €.