Tuliko Suomi-lomalla epätoivonen olo: mistä sitä paljon puhuttua lähiruokaa oikein saa? Mattias Åhman aloitti oman ravintolan avaamisen perehtymällä pohjalaisiin tuottajiin. Hän jopa avasi vaimonsa Annan kanssa pari vuotta ennen Hejmin h-hetkeä pop up -ravintolan, jossa pääsi kokeilemaan paikallisen lihan ja kasvisten kokkaamista. (Linkki juttuun: https://aromilehti.fi/artikkelit/vuoden-kokki-2017-vauhdissa-vaasassa)

Vuosi sitten avautuneessa Hejmissä kaikki opit ovat käytössä. Etelä-Pohjanmaa tunnetaan isojen ruokatalojen ansiosta ruoka-aittana, mutta pienemmät tekijät eivät välttämättä huutele itsestään niin paljon. Hejm on heille upea näyteikkuna.

Hejmin ruoka tehdään rakkaudesta paikallisiin raaka-aineisiin, ja se maistuu joka suullisella. Lista on kiinnostava ja maut herkullisia. Hejmin lupaus on tehdä perinteistä pohjoismaista ruokaa modernilla twistillä, ja siinä se onnistuu.

Tuoretta puuarkkitehtuuria

Hejm toimii vuonna 2019 valmistuneessa rantapaviljongissa, joka edustaa modernia puuarkkitehtuuria parhaimmillaan. Kalastuksen taloksi nimetyssä talossa toimii myös kalakauppa Fiskdisken, jolla on pieni ravintola.

Puu perinteisenä kalastajatilojen ja venevajojen rakennusaineena oli luonteva valinta materiaaliksi. Ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina puu symboloi kestävää kehitystä, joka on tärkeää niin merellisten luonnonvarojen hyödyntämisessä kuin kokkaamisessakin.

Meri ja kalastus ovat ohjanneet ACH architecture -toimiston muotoilua voimakkaasti: rakennuksen kattolinjan epäsymmetrinen kaarevuus noudattaa kalan selän muotoa. Lisäksi merenpuoleisessa julkisivussa voi nähdä kalan ruodot.

Rakennusta voi ajatella myös siltana, joka yhdistää Kalarannan ja kalastuksen historian tähän päivään ja nykyaikaiseen klusterimaiseen liiketoimintamalliin. Taloa isännöi Pohjanmaan kalastajaliitto.

Katutason ravintolassa on  paikkaa, ja tälle kesälle valmistunut terassi tuplasi sesongin ajaksi paikkamäärän. Lisäksi ravintolassa on baari kattoterassilla.

Avaraa ja kodikasta

Hejmin sisäänkäynti on piilotettu keskelle rakennusta, mutta kun astuu ovesta sisään, sama merellinen tunnelma jatkuu. Se syntyy puun käytöstä, avoimista näkymistä merelle ja ilmavuudesta.

Palvelu on heti välitöntä ja tarkkaavaista. Osasyynä huomaavaisuuteen on varmasti se, että henkilökuntaa on riittävästi: kun työntekijöitä on tarpeeksi, heillä on silmää myös yksityiskohdille.

Keittiön kulmakiviä ovat hyvä ruoka ja runsaat maut. Mattias Åhman ja osakas Simon Selin tiimeineen rakastavat lähituottajien raaka-aineita, ja he ovat alusta alkaen miettineet niistä ruokia, jotka istuvat vaasalaiseen kysyntään.

– Teemme hyvää ruokaa kaikille. Jo alussa linjasimme, että pääruokien hinta saa olla max 25 euroa. Kaikki Hejmissä on suunniteltu siitä lähtökohdasta, että tänne on kaikkien helppo tulla, Åhman kertoo.

Annoskoko Vaasassa on melko iso, ja lisää ruokaa voi pyytää, jos jää nälkä. Helsinkiläiseen makuun jopa maistelumenun pienennetyt annokset tuntuivat runsailta.

Keittiö on tietysti avokeittiö. Sen sydämessä on erityisen hyvä Heidenbrenner-grilli, jossa lihat paistetaan laavahiilikivellä. Annokset rakentuvat ruokailijoiden silmien alla.

Kesäinen maistelumenu

Mattias Åhman esitteli keittiön osaamista tarjoilemalla heinäkuisen, erittäin sesonginmukaisen neljän ruokalajin maistelumenun.

Alkuun keittiö lähetti neljä pientä jaettavaa annosta, jotka kattoivat ison osa kesälistan alkupaloista. Jokaisen raaka-aineen alkuperä kerrottiin, ja makuyhdistelmät olivat originelleja.

Suurimman vaikutuksen omaperäisyydellään teki tomaatin ja mansikan yhdistelmä. Tomaatit tulivat tietysti Närpiöstä, ja niitä saatteli grillatusta mansikasta tehty vinaigrette.

Silakat puolestaan marinoidaan ennen friteeraamista. Kun niiden pariksi tuli vielä moniulotteinen remoulade-kastike ja kaalisalaatti, en ollenkaan ihmettele, että tämä annos on terassilla todella suosittu, vähän kuin talon fish & chips.

Tartarin liha tulee Träskkullan Eko beef -tilalta, johon Hejm luottaa muutenkin. Mustaherukanlehtimajoneesi, pikkelöity raparperi, kyssäkaali ja perunasipsit viimeistelivät kolmannen alkupalan täydellisesti. Eri suutuntumat ja koko makupaletille ulottuva makujen kirjo tekivät kimaran jokaisesta annoksesta nautinnollisen.

Myös sommelier Kata Heikkisen viinivalinnat vakuuttivat alusta lähtien. Alkupaloille hän kaatoi helteisenä päivänä portugalilaista Soalheiro Alvarinoa. Juomalistalla näkyy myös paikallisuus: pienten paikallisten panimoiden oluet ovat kivasti tarjolla, ja cocktaileissa loistavat muun muassa läheisen Kyrö Distilleryn tuotteet.

Parsaa, ahventa ja possua lämpiminä ruokina

Toinen ruokalajimme oli vuoden upein parsa-annos. Heinäkuussa ei usein enää tarjota parsaa, mutta Hejm saa sitä tuoreena Finnen tilalta, joten he pystyivät yllättämään keskikesän vieraat.

Grillattua parsaa saatteli upea yhdistelmä hauenmätiä, voikastiketta ja rapeaa leipämurua. Annoksen kruununa komeilivat raa'asta parsasta veistellyt siivut – viimeistely joka vie minulta jalat alta.

Menun pääruokana oli possu, jolle grilli antoi erinomaisen maun. Annosta kevensi se, että lisukkeina oli keskikesällä pelkkiä kasviksia, ei mitään raskasta hiilihydraattia. Grillattu hapatettu kaali teki vaikutuksen mieheeni, jolta saattavat tursuta korvista vaimon iänikuiset grillatut kaalilohkot.

Menun pääruoaksi sai pyynnöstä myös kalaa: Kaskisista pyydettyä ahventa voikastikkeessa. Täydellisen kesäannoksen ainekset olivat koossa, kun lautaselle oli lisäksi koottu hapatettua fenkolia, piparjuurta, hernepyrettä ja tilliöljyä. Klassinen kesäviini La Mariniére Muscadet sur lie toimi ahvenannoksen parina hyvin.

Jälkiruoalle sommelier sovitti juomaksi La Griondan Bracchetto d'Acquin. Jälkiruokana oli mansikoita Maalahdesta, pihasauniota ja grillattua mansikkakastiketta sekä piimäjäätelöä, marenkia ja keksimurua.

Ateria Hejmissä jätti rennon ja hyvän olon. Paljon makua, paletti laajasti käytössä, todella ystävällinen ja huolehtivainen palvelu – mitä muuta voisi toivoa? Hejm on kodikas olematta kodinomainen ja tarjoaa näillä leveyksillä ennen kuulumattoman hyvää ruokaa. Menestyksen resepti on kasassa.