Halavan listaa olisi voinut jatkaa, sillä Suomi on kahminut historiallisen määrän mitaleja ravintola-alan kansainvälisissä kilpailuissa: EuroSkillsistä kultaa ja hopeaa, kokkiolympialaisista maajoukkueelle hopeaa, Fazer Culinary Team Finlandille kultaa ja Global Chefs Challenge -kilpailusta kultaa. Tammikuussa hikoilemme jälleen jännityksestä odotellessamme tietoa, yltääkö Eero Vottonen suorituksellaan kultaan kokkien maailmanmestaruuskilpailussa Bocuse d’Orissa.

Suomen huomattava mitalisaalis on herättänyt jo hämmennystä naapurimaissa. Millä suomalaiset douppaavat itsensä? Yksi asia on varma: menestys ei ole sattumaa tai onnenkantamoista, kuten kadehtijat saattaisivat tokaista. Se edellyttää pitkäjänteistä valmistautumista, saumatonta yhteistyötä, vilpitöntä uhrautumista, pettämättömiä ja ammattitaitoisia tukiverkostoja sekä auliita sponsoreita.

Eräs maajoukkueen jäsenistä vitsailikin, että antaa kateellisten kadehtia, sen eteen on tehty paljon töitä. Jokainen voi miettiä, olisiko itse valmis uhrautumaan Suomen puolesta, jättämään palkkatyön valmentautumisen ajaksi ja ottamaan riskin, vaikka tulevaisuus on epävarma. Nimittäin pelkällä tähtipölyllä ei median estoitta hehkuttamien sankareiden pöytään leipää tipu. En ihmettelisi, jos kisaajista tuntuu samalta kuin Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaassa alikersantti Hietasesta hänen lausahtaessaan: ”An mul ny ees yks suolanen silakka. Tattis. Kyl mää täl pärjään, pual vuat.”

Suomen juhliessa itsenäisyyden 100-vuotista taivaltaan myös Aromissa on syytä juhlia, sillä lehti täyttää 50 vuotta. Pengoimme toimituksessa aiemmin Suurkeittiö&Ravintola -nimellä julkaistuja lehtiä vuosikymmenten ajalta ja totesimme hilpeinä, kuinka osuvia pääkirjoitukset ja jutut paikoittain olivat. Lähes 30 vuotta sitten ilmestyneessä numerossa mietittiin, miten nuorille luodaan oikea kuva keittiötyöstä. Samojen aiheiden parissa askartelemme tälläkin vuosikymmenellä. Lehdestä tarttui silmääni painokas lause: ”Alan ammattilehden tulee kehittyä aikaansa seuraavaksi, kantaaottavaksi, keskustelevaksi ja puolueettomaksi mediaksi”. Sillä tiellä on hyvä jatkaa.  

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

PS. Nostamme tänä vuonna Facebookissa parhaita paloja Aromin 50-vuotisen historian varrelta. Käy kommentoimassa ja jaa omia muistojasi menneistä päivistä. Ehkäpä voimme ottaa niistä opiksi!