Jäitä, pliis!

Olipa kyse ruoasta tai juomasta, asiakas odottaa saavansa tuotteet asianmukaisesti tarjoiltuna. Kylmän pitää olla kylmää ja kuuman kuumaa. Valitettavasti se ei oman kokemukseni mukaan toteudu riittävän hyvin juomien osalta.

Suomessa järjestetään etenkin kesäaikaan tuhansia festivaaleja ja tapahtumia, joissa on tarjolla sekä ruokaa että juomaa. Varsinkin kokeneet järjestäjät ovat jo reagoineet asiakkaiden toiveisiin monipuolisista ja laadukkaista ravitsemispalveluista. Perusasiat pitää mielestäni olla kunnossa jo ensimmäisellä kerralla, vaikka valikoima ei suuri olisikaan.

Lukemani mukaan monet saapuvat paikalle usein hyvän ruoan houkuttelemina, vaikka musiikki olisikin pääosassa. Hienoa, jos näin on. Hienoa on myös se, että ”perusbaarien” lisäksi monilta festareilta löytyy samppanja-, erikoisolut- tai cocktailbaarejakin. Kesän festarikäynneilläni mietin kuinkahan moni mahtaa tulla paikalle nimenomaan erikoisbaarien vuoksi?

Olipa kyse ruoasta tai juomasta, asiakas odottaa saavansa tuotteet asianmukaisesti tarjoiltuna. Kylmän pitää olla kylmää ja kuuman kuumaa. Valitettavasti se ei oman kokemukseni mukaan toteudu riittävän hyvin juomien osalta. Oluille, siidereille ja lonkeroille löytyy lähes aina riittävästi kylmätilaa, joten ne pystytään tarjoilemaan asianmukaisesti viilennettynä. Samppanjabaarien kohdallakaan ei ole ongelmaa, mutta kannattaisiko jättää grogit ja drinkit pois valikoimista, jos niitä varten ei ole jäitä?

Kävin kesällä neljällä eri musiikkifestarilla. Kolmen festarin perusbaareissa ei ollut jäitä, ei edes VIP–puolella. Tarjolla oli kuitenkin esimerkiksi giniä, rommia ja votkaa, joita useimmiten juodaan mikserin kanssa. Jätin rommikolat ostamatta ja tyydyin ”takuukylmään” lonkeroon. Yhdellä festarilla ainakin VIP–puolella löytyi jäitä myös juomia viilentämään syylareihinkin. Varsinaisia cocktailbaareja ei vierailemillani festareilla ollut, mutta aikaisempien vuosien kokemukseni perusteella cocktailbaareista löytyy aina paitsi asianmukaiset työvälineet myös jäitä ja jäämurskaa.

Kannattaisiko jättää grogit ja drinkit pois valikoimista,
jos niitä varten ei ole jäitä?”

Mikä siinä oikein maksaa, että tätä perusasiaa ei saada kuntoon? Toki monella festarilla toimitaan ”kenttäolosuhteissa”, jolloin jäiden tekeminen paikan päällä voi olla mahdotonta tai ainakin hankalaa, mutta silti. Raekuuron varaan ei kannata surkeampanakaan kesänä laskea, vaan järjestäjältä pitää löytyä tahtoa asian hoitamiseksi. Jäitähän voi aina ostaa, jos niitä ei pystytä paikan päällä tekemään. Uskoisin asiakkaiden olevan valmiita tästä maksamaan.

Joskus sitä tahtoa löytyy, joskus taas ei. Samassa paikassa pidetyillä festareilla on isoja eroja. Imatralla Virranpuistossa yksi järjestäjä pystyi tarjoamaan jäitä paitsi juomiin, myös syylareihin valko- ja kuohuviinipulloja viilentämään. Toinen sanoi koko asian olevan mahdotonta järjestää. Lappeenrannan keskustassa Marian aukiolla pidetyillä festareilla anniskelusta vastannut yritys ei pystynyt tarjoamaan jäitä, vaikka alueen vieressä on heidän suurin anniskeluravintolansa jääpalakoneineen. Ainakaan minulle ei kelpaa selitykseksi se, että jääpalakoneiden kapasiteetti ei riitä. Jäitähän voi säilöä etukäteen pakkaseen! Harmitti, kun tarjolla ollut kotimainen premiumgini tonicilla jäi jäiden puutteen vuoksi maistamatta. Tyydyin taas lonkeroon.

Viinankanssaläträyksenopettajana toiveeni on, jos se nyt jäi jollekin epäselväksi, että tapahtumien ja festivaalien järjestämisestä vastaavat tahot laittaisivat asiat kuntoon heti ensimmäisellä kerralla myös juomien osalta. Kuumat juomat onnistuvat helposti jo nyt, mutta kaikki myynnissä olevat viilennettävät tai kylmät juomat eivät. Siis jäitä, pliis!

Marja "Manta" Antikainen

Saimaan ammattikorkeakoulu,hotelli- ja ravintola-alan lehtori