Jälkiruoka - todellinen hyödyke vai täysi synti?

Jälkiruoalla on herkuteltu jo faaraoiden aikaan Egyptissä. Ensin kuivatuilla hedelmillä ja myöhemmin hunajakakuilla, jotka levisivät kauppamatkustajien mukana Eurooppaan. Jälkiruoan on ajateltu aikoinaan makeana loppupalana auttavan ruoansulatusta. Nykyisin jälkiruoka usein koetaan menun viimeistelijänä, lisämyynnin mahdollisuutena tai ihan vain ihanana ansaittuna syntinä.

Renessanssiajalla ei vielä turhia piperretty. Aikakauden ruoka oli yksinkertaista ja täyttävää.1800-luku aloitti Suomessakin uudenlaisen runsaamman ruokakulttuurin, jota olemme jalostaneet vuosikymmenten ja -satojen saatossa eteenpäin. Olen monesti toivonut, että olisin syntynyt ja päässyt elämään 1800-luvun ruokakulttuurin ajanjakson, joka oli jälkiruokien osalta suurten muutosten aikaa. Olemme tällöin olleet venäläisen keittiön vaikutuksen piirissä, samalla kuitenkin imuroiden vaikutteita kansainvälisestä porvarillisesta ruokakulttuurista. Uudenlaiset keittiövälineet ovat jo tuohon aikaan mahdollistaneet monia ihania taiteellisia luomuksia. Leivokset, suklaat, kakut ja piiraat ovat aloittaneet jälkiruokainnovaatiot. Näitä taidonnäytteitä olemme vaalineet jo vuosikymmenten ajan ja ”tuunanneet” näitä aina ajan henkeen sopiviksi.

Suomesta ei löydy kansainvälisesti tunnettua ruokakulttuuria, mutta mielestäni Suomessa kokkien ja kondiittoreiden ammattitaito on poikkeuksellisen korkealla tasolla. Tästä syystä voimmekin luovasti yhdistellä suomalaisia raaka-aineita ja kansainvälisiä tekniikoita, joista syntyy uskomattomia jälkiruokia. Tänä vuonna meillä on jälleen ryhmä makeantaitajia antamassa taidonnäytteensä ruokataiteesta Makeamestari-kilpailun merkeissä – kilpailussa, jossa kakut ja lautasannokset haastavat nykyiset normit ja ottavat rohkeita askelia kohti uusia makuyhdistelmiä.

Olemme koonneet makeaa taidetta Arla Inspirations Special Edition -lehteemme, josta  löytyy myös Makeamestari-kilpailun satoa. Pääset lukemaan lehden nettisivuiltamme ja nauttimaan makeasta taiteesta kanssamme kilpailun jälkeen.

Ps. Jäitkö miettimään mitä uudenlaiset keittiövälineet 1800-luvulla olivat? Kulosaaren kartanon talousmamsellin muistiinpanoista vuodelta 1818 löytyi ostettuja uudenlaisia taloustavaroita: kakkuvuokia, leivospursotin sekä sitruunapuristin.

Mia Kettunen

Marketing Manager

Arla Pro

*Kaupallinen yhteistyö
Sulje mainos Tilaa Aromi