Kaikista eniten keskustelua kasvisruoan ympärillä tuntuu silti aiheuttavan se, miltä kasvisruoan tulisi näyttää. Yllättävän moni lihansyöjä tuntuu olevan sitä mieltä, että oikeanlaista kasvisruokaa on vain pilkotut kasvikset, jonka seassa on jotain maustamatonta tofua. Voin kertoa, että ei ole meillä näkynyt tuollaista pannulla ikinä. Nyhtikset ja härkikset ovat ainakin omalla kohdallani muuttaneet täysin suhtautumista kasvisruokailuun. Vegaaninen kebab Vöner on viimeaikaisista innovaatioista varmasti se odotetuin. Juuri tällä hetkellä ei ole oikeastaan mitään syytä, miksei voisi olla kasvissyöjä edes yhtenä päivänä viikossa, kuten meidän presidenttimmekin on.

Mutta nyt takaisin siihen olomuotoon. Tämänkin lehden lukijoissa on varmasti monia, jotka eivät ymmärrä miksi kasvisruoka yrittää matkia olomuodollaan lihaa. Toisaalta, itse en ymmärrä, miten vaikkapa pulla, pihvi tai puikko olisi muotona jotenkin varattu lihalle, sillä lihan alkuperäinen olomuoto on kuitenkin lehmä, kana tai possu. Itseasiassa liharuoka on yrittänyt jo monta vuosikymmentä näyttää joltakin muulta kuin siltä itseltään. Sitä jauhetaan, paneroidaan ja työnnetään keinosuoleen, jotta syöjä ei enää muistaisi, mistä proteiini on alkujaan peräisin.

Yllättävän harva kaupunkilainen on koskaan edes nähnyt elävää possua, lammasta tai kanaa. Miksi siis ihmisiä ahdistaa, jos härkäpapu on tehty samanlaiseen olomuotoon kuin kanariekaleet? Kun kasviruoan tekeminen ei nykyään vaadi kuin että omista keittokirjoista vaihtaa yhden raaka-aineen täysin vastaavaan kasvisperäiseen, ei kukaan voi sanoa, että se olisi jotenkin ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Ehkä lihansyönti on ruokakulttuurimme faksi, jonka aikakausi kohta päättyy.”

Itse haluaisin uskoa, että kasvissyönti on jatkossa samanlainen muutos kuin mikä tahansa muu ihmisen kehityksen historiassa. Muutamien vuosikymmenten kuluttua uskallamme jo ajatella ääneen, että vieläkö joku muistaa sitä aikaa, kun söimme eläimiä ravinnoksemme. Ehkä lihansyönti on ruokakulttuurimme faksi, jonka aikakausi kohta päättyy, eikä kukaan enää muista miksi se joskus oli edes olemassa.

Lopuksi ohjaaja, käsikirjoittaja Orson Wellesia lainaten: Älä kysy mitä voit tehdä isänmaasi puolesta, kysy mitä on lounaaksi.

Kirjoittaja on yksi 5 tähden asiakaskokemus -kirjan kirjoittajista. Yrittäjä, kasvissyöjä ja todella nirso ruoan suhteen.