Kokeneet kisaketut Pekka Terävä ja Eero Vottonen tietävät, että Bocuse d'Orissa kuuluu hyviin käytöstapoihin kehua kanssakilpailijoita. Puheet ja kehut he jättävät pääosin omaan arvoonsa, mutta Vottonen toteaa ottavansa yhden kommentin tosissaan. 

– Viimekertainen voittaja Norjan Ørjan Johannessen oli ällikällä lyöty Suomesta, maut olivat hänestä tosi hyviä. Hän sanoi tienneensä, että Suomi on hyvä, mutta yllättyneensä kuinka hyvä! 

Vottonen toteaa olevansa tyytyväinen ja onnellinen oman suorituksensa onnistumisesta. 

– Olen ylpeä joukkueesta ja Miikasta. Saimme pitkän matkan päätökseen ja olo on hyvä. Tuloksen näkee myöhemmin tänään. Tämä on tosi kova kisa, jossa ei helpolla tule mitään, Vottonen sanoo. 

Hän muistuttaa vielä, että kovia maita oli keittiöissä eilen ja kovia on tänään. Samaa sanoo Terävä, joka arvioi tänään toiset 12 vegaaniannosta. 

– Etenkin jenkkien ja Islannin juttuja odotan tänään. Jenkkien ympärillä käy kova kuhina, Terävä toteaa urakan alla. 

Kisa kovenee vuosi vuodelta 

Ensimmäisenä kilpailupäivänä jyvät erottuivat akanoista, Terävä toteaa. 

– Arvostelussani yhdeksän maata osui 65–72 pisteen välille. Taso oli kova! 

Suomen, Ruotsin ja Norjan annoskoko oli juuri kohdillaan, se nosti maut selvemmin esiin, kun taas Unkarin kaunis annos oli Terävästä liian pieni. Kaikki eivät tavoitelleet perinteistä Bocuse-annosta vaan luottivat yksinkertaisempaan esitykseen. Esimerkiksi simppelin näköinen Ranskan annos askarrutti katsojia. 

– Ranskalla oli upean makuinen selleri-sieniliemi, todella sofistikoitunut. Myös Belgian annos oli upean makuinen. Alankomaiden simppeli kukkakaali sai minulta täydet presentaatiopisteet, Terävä kertoo. 

Terävä pitää suorastaan huvittavana sitä, että joka vuosi mennään kovempaa- tuleeko jossain vastaan raja, ettei enää pysty kovempaa?

– Koko toteutus on kehittynyt huimasti: keittiön puhtaus ja kaikki on viimeisen päälle ajateltua, todella ammattimaista; käsittämätöntä mihin kokit pystyvät. Tekniikat kehittyvät ja teollisuus teollistuu, mutta tämä työ käsityöläistyy ja uudet laitteet ja tekniikat antavat vain lisää mahdollisuuksia, se on upeaa. Eilen oli todellakin eilen, Terävä pohdiskelee. 

Omille pojille kehut: "Nyt kihelmöi" 

Terävä on onnellinen, että kaikki meni Eero Vottosella ja Miikka Mannisella juuri niin kuin pitikin. Ei jäänyt mitään jossiteltavaa. 

Muilta tuomareilta tuli kehuja, muun muassa lihavatia kehuttiin, mutta Terävä on oppinut, että kasvokkain täällä usein sanotaan superiksi, eikä usko ennen kuin näkee annetut pisteet. 

– Ensimmäistä kertaa nyt oikein kihelmöi, mihin suoritus riittää. Täytyy muistaa, että meitä on 24 tuomaria, sieltä voi lossahtaa mitä vaan, Terävä kohottaa jännitystä.

 

Mariaana Nelimarkka

olut- ja ruokatoimittaja