94-vuotias järvenpääläisrouva on saanut lämpimän aterian kotiinsa huhtikuusta alkaen seitsemänä päivänä viikossa ja on ollut palveluun erittäin tyytyväinen. Arkisin aterian hinta on ollut alle kymmenen euroa, viikonloppuisin 12 euroa.

– Ateria on ollut hyvä ja monipuolinen, mutta nyt se yllättäen lopetetaan. Palvelun turvin äitini on pystynyt asumaan kotonaan, tytär kertoo pettyneenä.

Kuljetusmatkat eivät ole olleet edes pitkät, koska ruoka on valmistettu Järvenpäässä.

– Äitini osasi odottaa ateriaa puolilta päivin, se oli hänen päivänsä kohokohta. Meille lapsille oli helpottava tieto, että hän syö ainakin yhden lämpimän aterian päivässä. Miljoonasaunoihin kaupungissa on kyllä varaa, mutta ei vanhusten lämpimiin aterioihin, tytär kritisoi.

Järvenpäässä kaupungin suosittelemia palveluntuottajia on kaksi: Fazer Food Services Oy ja Hoiva Mehiläinen Oy. Palveluntuottajia voi ilmoittautua mukaan jatkuvasti.

Fazer lopettaa lämpimien aterioiden jakelun 2.7. alkaen. Hoiva Mehiläinen toimittaa edelleen lämpimiä aterioita kahtena päivänä viikossa. Molemmat palveluntuottajat toimittavat aterioita kylmänä kotiin kaikille viikonpäiville. Toimitukset kylmänä toteutetaan kahtena jakeluna viikossa, koska ruokien säilyvyys kylmänä on hyvä. Palvelun hinta on asiakkaalle kokonaisuudessaan edullisempi kun kuljetuskertoja on vähemmän.

– Lämpimänä toimitettavien aterioiden osalta suuntaus on ollut pienenevä paitsi Järvenpäässä myös muilla alueilla ja palveluntuottajilla, sanoo koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen.

Syinä tähän ovat haasteet elintarviketurvallisuudessa sekä kalliit jakelukustannukset, jotka siirtyvät myös kuluttajahintoihin.

– Olemme tehneet arviointia ja yhteistyötä muutokseen liittyen yhteistyössä palveluntuottajan ja kaupungin palveluohjauksen sekä kotihoidon kanssa. Henkilöt, jotka eivät suoriudu valmiin aterian lämmittämisestä itse, ovat useimmiten muunkin avun tarpeessa ja siten jo kotona asumista tukevien palvelujen piirissä.

Sinkkosen mukaan aterian lämmittäminen on hyvin harvoin ensimmäinen ja ainoa asia, mihin ikääntynyt tarvitsee apua toimintakyvyn alkaessa heikentyä.

Useimmiten toimintakyvyn heikentyessä kotona asumisen tuen tarve ulottuu useammalle arjen osa-alueelle, jos ruuan lämmittäminen kotona ei onnistu.

– Valmiiksi lämmin kotiateria, jossa kustannukset yhtä ateriaa kohden ovat melko hinnakkaat, on ainoana kotona asumisen tukipalveluna hyvin harvalla ikääntyneellä. Tiedossamme tällä hetkellä on vain muutamia henkilöitä, joiden osalta muutos lisää palvelutarvetta kaupungin puolelta ja olemme siihen vastaamassa kotihoidon turvin.

Nyt toteutuvan muutoksen osalta palveluntuottaja on lähettänyt asiakkaille tiedotteen, ja sen mukana on lähetetty kaupungin seniorineuvonnan yhteystiedot.

Kuljetuskuluja

Lämpimän aterian toimittamisessa on ollut jo vuosia laskusuunta asiakkaiden määrässä Suomessa. Merkittävin syy on ateriakuljetuksen kallis hinta suhteessa aterian hintaan. – Lisäksi ravintoloiden ja kauppojen ateriatuotannon kehitys ja elintarvikkeiden lämpösäilyvyyden kysymykset ovat olleet vaikuttamassa kehitykseen koko Suomessa, perustelee Johanna Sinkkonen.Lämpimänä aterioita toimittavat kotiin eri ravintolat, ja esimerkiksi Järvenpäässä Setlementti Louhelan lounas on saatavissa kotiin.