Joulun pääkaupunki

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna aukeavat joulumarkkinat useissa Euroopan kaupungeissa. Strasburgin markkinat ovat yksi suurimmista. Alsace jo itsessään on hyvin sadunomainen tyyliltään ja jouluna tämä korostuu, kun vanhat kaupungit valaistaan ja koristellaan joulunodotuksen ajaksi.

Strasburgin keskustaan rakennetaan itse asiassa yhdeksän eri markkinaa, joista osa keskittyy tiettyihin teemoihin.

Glühweinia saa toki jokaisesta, montaakin eri lajia. Glühweinkioski myi myös hapankaaliannoksia, kuten dönerboxia. Markkinoilla on lisäksi tarjolla on huima määrä erilaisia pikkuleipiä, teetä, makkaroita ja leikkeleitä, juustoja, bretzeleitä, joulumausteleipiä sekä viiniä ja oluita.

Maailman viimeisenä kolkkana Alsacesta saa vielä myös ankan- ja hanhenmaksatuotteita monipuolisesti. Itse ostin kotiin ankanrasvaa ranskalaisten perunoiden keittämistä varten.

Suosikkiranskalaispanimollani La Perlellä oli kojullaan jouluoluen lisäksi tarjolla myös kuumaa olutta. Simankaltaiseen juomaan oli lisätty hieman omenamehua ja hiivasnapsia. Jouluolut oli onnistuneempaa. Kuten myös Gutenbergin aukiolta löytämäni Einstök–olut.

Strasburgin markkinoilla on joka vuosi yksi kutsuvierasmaa esittelemässä tuotteitaan. Tänä vuonna vuoron oli saanut Islanti. Reipas myyjätär otti minut heti haltuun puhumalla minulle islantia. Olivatpa he tuoneet mukanaan myös Baejarins Beztun maailmankuuluja hot dogejakin. Markkinointi toimi ainakin kohdallani, heti aloin suunnittelemaan uutta Islanninmatkaa.

Joulumarkkinat vetävät väkeä hurjasti etenkin viikonloppuisin, ja nytkin kaikki hotellit oli loppuunmyyty, kuten Colmarissa ja rajan takana Freiburgissakin. Turvajärjestelyihin oli panostettu mahdollisen terrori-iskun varalta. Tiet oli katkaistu osin betoniporsailla ja kaikki vanhaan kaupunkiin pyrkivät ajoneuvot ja ihmiset tarkistettiin silloilla poliisin toimesta. Kaupungilla partioi useita raskaasti aseistettuja poliisi- ja sotilaspartioita pitkin päivää.

Hotellien lisäksi myös parhaat ja suosituimmat ravintolat ovat joulukuun helposti loppuunmyytyjä, vaikka usea keittiö laajentaa aukioloaikojaan sesongin ajaksi. Itse yritin ensimmäisenä iltana modernihkoon La Hache –ravintolaan, mihin en olisi ennen kymmentä päässyt. Sunnuntai-iltanakin he ovat kuitenkin jopa kello 24 asti auki. Varasin pöydän kuitenkin seuraavalle illalle, mikä kannatti. Alsacilainen ruoka on perinteisesti tuhtia ja rustiikkista, kinkkua, makkaroita, kaalia ja perunaa. Sekä Munster-juustoa. Kauppiaiden matkassa mantereen ruokaperinteet ovat sekoittuneet, ja Alsacessa tehtaillaan myös monenlaista pastaa, sekä pizzaa flammkuchenin nimellä. Päälle hapankermaa, sipulia ja pekonia.

En aivan tiedä mitä on tapahtunut ja ketkä kaikki sitä ovat olleet tekemässä, mutta tuntuu että yksi ja sama ryhmä on kaikkien Strasburgin trendikkäimpien ravintoloiden ja baarien takana. He ovat onnistuneet uudistamaan kaupungin ravintolamaailman tuoreella otteella tekemättä kompromisseja alsacilaisten perinteiden suhteen.

Reilut kymmenen vuotta sitten Claude ja miehensä Jerome Fricker avasivat ensin piirakoihin erikoistuneen L’epicerien, jonka perään spetzli- eli pastaruokiin keskittyvän La corde á Lingen. Pesulateemainen ravintola sijaitsee erittäin kauniilla aukiolla kanaalin varrella. Jeanette et les cycleux –baari on hauskan retrosti sisustettu aperitiivipaikka keskustassa ja La Hache tarjoilee perinteisiä strasburgilaisannoksia niin paikallisille kuin turisteillekin. Heillä on näppinsä jotenkin pelissä myös Supertonic –baarissa, mistä saa laajan GT–valikoiman lisäksi laatumakkaroita. Kulman takana sijaitsee vielä veikeä East Canteen, kun kaipaa vaihtelua.

Entisen kuninkaallisen oritallin tiloissa toimii hiljattain avattu Brasserie les haras. Ravintola on valittu maailman parhaaksi, nimittäin arkkitehtuurisuunnittelunsa vuoksi. Suuri kaksikerroksinen talli on kauniisti  mutta hillitysti valaistu. Vaalea puu on esillä todennäköisesti kattoparrujen innoittamana ja tilaa hallitsee keskellä kiertyvä valtava portaikko, mitä tarjoilijat saavat illan aikana kiivetä useammankin kerran. Yläkerrassa ei ollut pentteriä eikä keittiötä, saatikka hissiä. Jouluaikaan ravintola näytti täyttyvän yritysjuhlavieraista ja kannattaa sinne saapua ruoankin takia, tai ainakin Michelin-opas on sitä mieltä.

 

noel.strasbourg.eu

www.biereperle.com

www.lacordealinge.com

www.la-hache.com

www.eastcanteen.com

www.les-haras-brasserie.com

 

Harri Keko toimii ammattilaisena Zurichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa. Vapaa-aikanaan hän on valmis matkustamaan pitkiäkin matkoja poikkeuksellisen hyvän ruoan ja juoman perässä.