Juha-Matti Katajajuuri: Faktaa ruoan ympäristökuormituksesta

Kylläpäs ruoasta taas puhutaan ja mielipiteitä piisaa. Esille nousevat muun muassa hinta, kalleus tai halpuutus, luomu, työllisyys, terveellisyys, salmonella, rasvat, proteiinit, laihdutus, ruoan alkuperä, ruokahävikki, huoltovarmuus, eläinten hyvinvointi, kotimaisuus, tuonti, vastuullisuus, ruoan riittävyys ja arvostus. Tässä pari sanaa ruoan ympäristövaikutuksista tieteellisen tutkimuksen valtavirran näkökulmasta.

Ruoan ympäristövaikutukset ovat tärkeitä, koska ruoantuotannon ja -kulutuksen osuus globaalissa kuvassa on keskeinen, kun puhumme monimuotoisuuden vähenemisestä, Itämeren rehevöitymisestä tai ilmastonmuutoksesta. Harva tiedostaa tätä, sillä ruoka on meille ilon, nautinnon ja energian lähde – hyvin luonnollinen osa päivittäistä arkea.

Ruokaketju on pitkä. Mukana on monia toimijoita, joilla jokaisella on vaikutuksensa ruokien taustalla oleviin ympäristövaikutuksiin. Valtaosa ruoan tuotannon ympäristövaikutuksista on peräisin maankäytön muutoksista ja maatalouden biologisista prosesseista. Maankäytön muutokset ovat lähinnä metsien tai orgaanisten maiden maatalouskäyttöönottoa. Ruoan tuotannon onnistumisen kannalta aivan kriittiset biologiset prosessit, mutta samalla ympäristövaikutuksia vääjäämättä aiheuttavia, liittyvät muun muassa viljelyyn, maaperään, lantaan, ravinnekiertoihin, ravinteiden hyväksikäyttöön ja häviöihin sekä eläinten rehunsulatukseen. Olennaista on lisäksi viljelykierto, peltojen kasvukunto ja hyvät satotasot. Esimerkiksi nämä seikat määräävät erilaisten ruokien ympäristövaikutusten suuruusluokan. Ruokaketjussa ja maataloudessa on vähennetty ja voidaan edelleen vähentää ympäristövaikutuksia. Koska ruokaa tuotetaan sääolojen armoilla, se ei ole helppoa.

Mitä tehdä, jos haluaa vähentää ruoan kulutuksen aiheuttamia ympäristövaikutuksia?

Kulutuksessa huomion tulisi olla siinä, mitä ja miten paljon syödään, unohtamatta sitä, ettei vaivalla tuotettua ruokaa heitettäisi pois. Ihmisiltä kysyttäessä ruoan ympäristökuorman keskeisistä aiheuttajista he mainitsevat usein pakkaukset ja kuljetuksen. Niiden osuus ruoan ja ruokaketjun ympäristövaikutuksista on yleensä varsin vähäinen. Esimerkiksi: jos yksikin kinkkusiivu pilaantuu, hävikin ja turhan ruoan tuottamisen ympäristövaikutus on suurempi kuin pakkauksella. Hyvin suojaavalla pakkauksella onkin paikkansa ruokahävikin ja turhien ympäristövaikutusten ennaltaehkäisyssä.

Mitä tehdä, jos haluaa vähentää ruoan kulutuksen aiheuttamia ympäristövaikutuksia? Ruokavalion ympäristövaikutuksia voidaan vähentää 20–30 prosenttia kohtuullisilla muutoksilla, kuten lisäämällä monipuolisesti esimerkiksi juuresten, marjojen, vihannesten, palkokasvien ja täysjyväviljatuotteiden osuutta ruokavaliossa. On tärkeää, että hankittu ja valmistettu ruoka tulee syödyksi ja että syödään energiantarpeen mukaisesti. Arjen rutiinit ovat siis avainasemassa.

Kirjoittaja on Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija.

Yhden pilaantuneen kinkkusiivun ympäristövaikutus hävikkinä ja turhana ruuan tuottamisena on suurempi kuin pakkauksella.”