Jungfraujoch – Euroopan huipulla

Sveitsin alpeilla väki väheni hiihtokauden loputtua ja koronapandemian vaikutuksesta. Ravintolat on suljettu nyt Sveitsissä, ja ne yrittävät torjua varastoon jäänyttä hävikkiä yhteisvoimin.

Bernin alpeilla sijaitseva Jungfraujoch on suosittu vierailukohde matkailijoille ympäri maailmaa. 3 454  metrin korkeudessa sijaitseva rautatieasema on korkeimmalle rakennettu asema Euroopassa. Vuonna 1912 valmistuneella junalinjalla huipulle pääseekin mukavasti hikoilematta. Tai no, voi olla että täpötäydessä junassa seisominen talvivaatteissa tuo hien päälle. Sattuneesta syystä toissa viikolla juna ei ollut tupaten täynnä, kun aurinkoisena maanantaina paikan päällä lounaalla piipahdin.

Jungraun huipulla toimivan Sphinx-observatorion ja tutkimusaseman yhteyteen on rakennettu turisteja viihdyttävä Top of Europe -rakennus, missä ajan saa kulumaan huonommallakin säällä. Vuoren sisään on kaivettu laajahko tunneliverkosto, missä voi tutustua rakennuksen sekä viereisten nelitonnisten vuorten Mönch ja Jungfrau historiaan. Junalippu huipulle ja takaisin laaksoon ei ole aivan halpa, mutta kun tajuaa että matkan viimeiset 12 kilometriä kuljetaan tunnelissa kolmen kilometrin korkeudessa, alkaa hintaa ymmärtää. Tunnelin rakennus kesti 1900-luvun alussa 16 vuotta ja vei mukanaan parisenkymmentä nuortamiestä, kaikki italialaisia siirtolaisia.

Juna-asemalta pääsee vielä sata metriä korkeammalle nopealla hissillä, mikä johtaa observatorion näköalatasanteelle. Maisemat etelänpuoleiselle jäätikölle, naapurivuorille ja pohjoisen alaville maille ovat kirjaimellisesti henkeäsalpaavat, koska tunsin muutaman kerran hiukan huimausta. Ilmahan on huomattavasti ohuempaa näin korkealla. Aurinkoisena päivänä observatorion eteläinen puoli oli autuaan lempeä, kun taas pohjoispuolelle riepotteli jopa 90 km/h tuulenpuuskat, mitkä toivat tilanteeseen sopivaa arktisuutta.

Rannekelloja ja suklaata

Vuosittain yli miljoona turistia vierailee huipulla. Suurin osa, noin 70 prosenttia, huipulle saapuvista matkailijoista tulevat Aasiasta. Moni tekee tiukkatahtisen Euroopan-kierroksen Roomasta Jungfraujochin kautta Pariisiin. Sveitsistähän perinteisesti ostetaan kello kotiin, joten luonnollisesti observatorion hissien luona on pieni mutta arvokas rannekellokauppa. Samalla tasolla palvelee Sphinx Bar, missä olin kuvitellut kulauttavani lasin samppanjaa juhlistaakseni saavutustani. Glamöörin James Bondillekin kelpaavan baarin sijasta observatorion hissikäytävän kulmaan oli rakennettu pieni kahvipiste, jossa oli tarjolla suppea perusvalikoima. En viitsinyt häiritä, kun barista nautti juuri itse lounasta.  

Suomenkin kaupoista tuttu sveitsiläinen suklaavalmistaja Lindt avasi huipulle oman pikku suklaataivas-kaupan, sillä kaiken sen rankan junassa istumisen jälkeen mikäs muu maistuisi kuin suklaa. Kaupan avajaisia muutama vuosi sitten oli juhlistamassa kukas muu kuin Sveitsin oma tennistähti Roger Federer. Kohteen johtajat ovat toteuttaneet hurjia markkinointitempauksia viereisellä Aletsch-jäätiköllä. Federerin lisäksi paikalle saapui amerikkalainen alppihiihtäjä Lindsey Vonn. He pelasivat jäätikölle rakennetulla tenniskentällä näytösottelun kutsuvieraille. Jäätiköllä on tapahtunut useamminkin, siellä on  muun muassa esiintynyt kiinalainen laulajatar G.E.M. ja pelattu NBA-koripalloa. Käydessäni jäätikkö oli suljettu vierailta, ilmeisesti muuttuvien sääolojen vuoksi. Tämä talvi on ollut Sveitsin lämpimin sataan vuoteen.

Huipun kolme ravintolaa

Ylhäällä toimii kolme ravintolaa, yksi kahvila ja yksi kioski. Restaurant Crystal on perinteinen à la carte -ravintola, minkä listalta löytyy muutaman sveitsiklassikon lisäksi pari pihviä ja tuoretta kalaakin. Mainiot näköalat takaavat muistiinpainuvan lounaan. Monesti kuulee ihmisten kommentoivan hinnoittelua ja valikoimaa laskettelukeskuksissa tai vastaavissa erikoiskohteissa. Olen itsekin lopen kyllästynyt ranskalaisiin perunoihin, mutta jos se työmäärä ja logistiikka, millä ravintolat palveluita saavat aikaiseksi olisi näkyvämpi, olisivat ehkä asiakkaatkin kiitollisempia.

Intialainen ruoka ei ole kovin suosittua Sveitsissä, eikä ravintoloita ole Zürichissäkään kuin kourallinen. Silti täällä, Euroopan katolla, toimii ravintola Bollywood. Tämä kiinnosti minua kovasti, mutta ravintola onkin auki vain kesäaikaan.

Buffettiravintola Aletsch tarjoilee linjastossa virvokkeiden lisäksi tietenkin ranskalaisia perunoita ja kolmea lämmintä ateriaa. Hämmästyksekseni grillimakkaraa ei ollut listalla. Tiedustelin asiaa ja kokki löysi minulle vesihauteesta pari kokolihanakkia ja pekonilla höystettyä perunasalaattia. Kassalla kävi ilmi että rujo, mutta maistuva annos oli päivän henkilökuntaruoka. Harmikseni en saanut sitä henksuhintaan kuitenkaan.

Laakson etniset ravintolat

Laaksossa sijaitseva Interlaken, turistien tukikohta kahden järven saumassa on aika erikoinen kaupunki verrattuna muuhun Sveitsiin. Monien turistikauppojen ja urheilullisten ohjelmatoimistojen lisäksi pienestä kaupungista löytyy laajan hotellivalikoiman lisäksi yllättävän monta etnistä ravintolaa. Intia, Korea, Kiina, Japani ja Lähi-idän eri keittiöt ovat kaupungissa hyvin edustettuina. Halal-liha on vakio monessa ravintolassa. Ahkeran tiedustelun jälkeen päädyin pienen eteläintialaiseen Chennai Biryani houseen. Se tarjoili parasta intialaista ruokaa, mitä olen maistanut. Ensimmäisen kerran elämässäni menin samaan ravintolaan toisen kerran seuraavana päivänä ja mietin, että jos olisi isompi pakastelokero, ostaisin currya kotiinkin mukaan. Ravintolaa vastapäätä sijaitsee kovin kätevästi mainio Hüsi Bierhaus. Yhtä laajaa sveitsiläistä pienpanimovalikoimaa ei löydy yhdestäkään baarista Zürichissa. Hanatuotehinnoittelu on kovin asiakasystävällinen. Tuoppi maksaa 4,90, kun se usein on 8,50 tai enemmän. Toiset turistit taitavat ostaa kaupungista curryn sijasta mukaansa luksusvaatteita ja -koruja, koska niitäkin kauppoja löytyy pitkä rivi. Henkilökunta näyttää kovin kiinalaiselta kaikki tyynni.

Kuukauden lomautus ja hävikin torjumista

Tätä kirjoittaessa 17. maaliskuuta Sveitsin hallitus on sulkenut pandemian kontrolloimiseksi muun muassa ravintolat, baarit. Hotellit, take-awayt, ruokakaupat, apteekit ja kioskit saavat toimia. Kioskit lienevät elintärkeitä, koska tupakka ja lotto. Alkoholiahan täällä saa joka paikasta. Vuorilla hiihtokeskukset päättivät kauden ennenaikaisesti sunnuntaina. Vaikka säät olivat vaihtelevia ja talvi lämmin sataan vuoteen, kausi ei kuitenkaan tähän mennessä tainnut olla täysi katastrofi.

Oma työpaikkani sulki ovensa eilen 19. huhtikuuta asti. Nyt mietinkin, miten saan kulumaan vähintään kuukauden lomautuksen. Toistaiseksi ulkona liikkuminen ja harrastaminen luonnossa on sallittua. Piipahdin työpaikalla tänään auttamassa ja ehkäisemässä ruokahävikkiä. Sitruunoita oli paljon. Yksi huhu kertoo, että kiniini auttaa. Useamman ravintolan omistajat sekä pomoni olivat asennuttaneet yhteen kohteeseen viime viikolla uuden walk-in-pakastimen, jonne yksiköt saavat arvokkaimmat raaka-aineet väliaikaisesti mahtumaan.

Palkanmaksu on työnantajan ensisijainen huolenaihe. Työnantajan vakuutus Sveitsissä turvaa 80 prosenttia palkasta. Eihän tässä muu auta kuin elää päivä kerrallaan eteenpäin, kohti uutta normaalia. Taidanpa järjestää viinikellarini seuraavaksi ja päivittää ravintolan soittolistan. Gesundheit!

jungfrau.ch

chennai-biryani-house.ch

huesi-interlaken.ch

Kirjoittaja toimii ammattilaisena Zurichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.