Smörin Helsinkiin lähtevä tiimi: Laura Virolainen, Veera Vahtera, Aki Jokela ja Roni Toivari.
Smörin Helsinkiin lähtevä tiimi: Laura Virolainen, Veera Vahtera, Aki Jokela ja Roni Toivari.

Juuri ja Smör yhdistävät voimansa satavuotiaan Suomen kunniaksi

Turkulainen Ravintola Smör ja Ravintola Juuri Helsingistä vierailevat toistensa luona lokakuisen Pääkaupungit kohtaavat -tapahtuman aikana. Keittiötiimin lisäksi mukaan matkaa myös salihenkilökuntaa.

Nykyinen ja entinen pääkaupunki Helsinki ja Turku kohtaavat ja tulevat toistensa luo kylään, kun helsinkiläisen Juuri Yhtiöiden ja turkulaisen VoiVeljet Oy:n herkut vaihtavat paikkaa lokakuun puolivälissä.

– Olemme suunnitelleet yhteistyötä jo jonkin aikaa ja päätimme satavuotiaan Suomen kunniaksi kutsua toistemme ravintolat kylään samana viikonloppuna, Juuri Yhtiöiden Ilja Björs ja VoiVeljien Janne Juvonen kertovat.

– Yhdessä syöminenhän on ihan paras tapa tutustua toiseen, joten meillä on ilo tarjota pala Helsinkiä ruokapääkaupunki Turkuun maisteltavaksi, Juvonen taustoittaa.

Nykypäivänä vierailevia kokkeja nähdään usein ravintoloissa, mutta Björsin ja Juvosen mukana matkaa tekijöitä myös salista.

– Me tuomme ikään kuin koko sielumme mukanamme. Eihän ole keittiötä ilman salia ja salia ilman keittiötä. Haluamme siis esitellä koko kattauksen, Björs ja Juvonen tuumaavat.

Juuri Yhtiöiden ravintolatoimenjohtaja Roni Auvinen henkilökuntineen odottaa jo turkulaisia vieraita.

– Tätä tapahtumaa on ollut hauska suunnitella. Olemme kaikki innoissamme vierailuviikonlopusta. Itse en kyllä juurikaan puhu turkua, mutta eiköhän meille löydy yhteinen kieli, Auvinen nauraa ja toivottaa turkulaiset tervetulleeksi Helsinkiin.

Lähituottajat tärkeässä roolissa

VoiVeljien keittiöistä vastaava Jarno Seppä on myös fiiliksissä.

– Smör ja Juuri ovat ideologialtaan samankaltaisia. Me molemmat olemme toimineet alalla pitkään ja sydämenasia molemmille ravintoloille ovat laadukkaat raaka-aineet sekä pienet, lähellä toimivat tuottajat ja kasvattajat. Meille molemmille on ilo saada tarjota asiakkaillemme toistemme herkkuja.

Smör tarjoilee Helsingissä läpileikkauksen tulevalta listaltaan. 

– Mukanamme on turkulaisia ja varsinaissuomalaisia makuja niin Kaarlejoen Luomutilalta ja Harvaluodon Alastalon tilalta kuin Kotipellon ja Lindrothin Puutarhoilta. Niin ja totta kai myös Bruukki-ravintolamme keittiömestari Jaakko Kinnusen pihaltaan poimimia herukanlehtiä, joita löytyy siika-annoksestamme, Seppä summaa hymyillen.

Helsingin Juureen lähtee myös Smörin vuoropäällikkö, kaksi vuotta sitten hopeaa Rotisseursien maailmanmestaruuskisoissa saavuttanut vuoden 2015 nuori kokki Laura Virolainen.

– On inspiroivaa, innostavaa ja mielenkiintoista nähdä ja kokea salin ja keittiön työskentelyä toisessa ravintolassa. Tämä on samalla itselleni tilaisuus oppia uutta ja uusia tapoja toimia, päästä kylään huippuravintolaan.

Pietarissa syyskuun puolivälissä kokkaamassa käyneelle VoiVeljien toimitusjohtaja Janne Juvoselle vierailijat ja vierailut jättävät aina pienen jäljen.

– Nämä vierailut ovat kivoja ja opettavaisia. Aina oppii uutta, tällä alalla ei koskaan tule valmiiksi. Nuorena kokkina sitä luuli olevansa mestari ja tietävänsä kaiken. Valloittavansa maailman. Seuraavassa paikassa tuli huomattua, että asiat voikin tehdä monella tavalla. Näinhän se menee tänäkin päivänä, ja nyt on meidän nuorisoketjun vuoro valloittaa maailma, Juvonen toteaa viitaten Virolaiseen ja Smörin toiseen nuoreen keittiön vuoropäällikköön Roni Toivariin, jotka ovat yhdessä suunnitelleet Smörin vierailumenun.

Juuren keittiöpäällikkö Jukka Nykänen kuvailee turkulaisille luomaansa menua lähes runollisesti.

– Annos, jossa on kananmunaa, tattaria ja fenkolia vie ajatukset kuivaan, syksyiseen kaislikkoon, sen haihtuvaan paahtuneisuuteen, jota tattarin miltei poltettu savuisuus ja fenkolin raikas puraisu tukevat.

Menusta löytyy niin tummia, syksyisen voimakkaita makuja kuin vaaleita, ensivaikutelmaltaan hentoja vivahteita.  

– Koko menumme, kuten myös ravintola Juuren pohjana ja filosofiana on kunnioitus raaka-aineita, tuottajia ja kasvattajia kohtaan. Punaisena lankana tai ruotona ja rankana meillä on elävä ja rikas suomalainen ruokakulttuuri. Maku, alkuperä sekä intohimo, Nykänen tiivistää.

Ravintola Juuren salihenkilökuntaa.
Ravintola Juuren salihenkilökuntaa.
Smörin Laura Virolainen.
Smörin Laura Virolainen.
Ravintola Juuren sommelier Veera Karsikas odottaa innolla turkulaisten vierailua.
Ravintola Juuren sommelier Veera Karsikas odottaa innolla turkulaisten vierailua.
Juuri on tunnettu sapaksistaan.
Juuri on tunnettu sapaksistaan.

Pääkaupungit kohtaavat -tapahtuma tarjoilee 13. –14. lokakuuta neljän sekä kuuden ruokalajin menun samanaikaisesti Turussa ja Helsingissä. Ravintola Juuressa turkulaisen Ravintola Smörin herkkuja pääsee maistelemaan myös 15. päivä, kun Turussa taas tapahtuma  huipentuu Ravintola Bruukissa tarjoiltavaan sunnuntaibrunssiin.

– Tuomme Turun sunnuntaihin rentoa, kiireetöntä ja välitöntä vapaapäivän fiilistä sekä herkkuja kotimaisten pienien tuottajien laadukkaista raaka-aineista, Juuren keittiöpäällikkö Jukka Nykänen lupaa.