Juuri nyt: Vegaaniburgereiden esiinmarssi

Burgerinhimoiselle vegaanille koitti kissanpäivät, kun Bun2Bun ja Social Burgerjoint lanseerasivat samana päivänä vegaaniburgerinsa. Niiden pihvit on haettu maailmalta, ja kohdeyleisö on yhden prosentin vegaanivähemmistöä paljon laajempi.

Bun2Bun aloitti alkuvuodesta dry aged -pihveihin erikoistuneena hampurilaisravintolaketjuna. Joulukuun 12. päivä ravintolaketju teki täyskäännöksen: Bun2Bun on nyt sataprosenttisen vegaaninen.

Pasi Hassinen ja Pertti Kallioinen. 

Samalla toteutuu katuruokaketju Street Gastrosta tunnettujen Pertti Kallioisen ja Pasi Hassisen pitkäaikainen visio. 

– Meillä on ollut jo jonkin aikaa visiona tehdä premiumburger, joka maistuisi paremmalta kuin perinteinen lihaversio, mutta olisi vegaaninen. Kuulimme vuonna 2016 uusista vegaanisista hampurilaispihveistä, jotka amerikkalainen Beyond Meat oli kehittänyt, ja olimme saman tien yhteyksissä heihin. Pihvin kysyntä oli niin huimaa Jenkeissä, että kesti yli kaksi vuotta saada se Suomeen, kertoo Hassinen.

Vaikka lanseeraus Suomessa venyi, vahvistui kokeilla koko ajan perimmäinen syy suunnanmuutokseen. Onko järkeä tehdä lihaa? Ei ole.

– Jos voimme tehdä vähintään yhtä hyviä burgereita kuin lihasta valmistetut, mutta samalla säästää ympäristöämme järisyttävän paljon, miksi emme tekisi sitä? En keksi mitään muuta syytä kuin pelko siitä, että asiakkaamme eivät uskaltaisi vaihtaa lihasta vegaaniin. Beyond Meat mahdollistaa elämyksen, ja uskomme että se kiinnostaa, Hassinen toteaa.

Vegaaninen ajanlasku alkaa nyt

Nyt Bun2Bunilla on pakastimen täydeltä Beyond Meat -pihviä, jonka ympärille kokit ovat kehittäneet aluksi neljä hampurilaista. Bun2Bunista tulee samalla Suomen ensimmäinen virallinen Beyond Meat -ravintola.

Vegaaninen pihvi on tehnyt pitkään fine dining -ravintoloissakin työskennelleihin kokkeihin vaikutuksen: sen raaka-aineluettelon perusteella ei noin vain kehitettäisi vastaavaa tuotetta. Pääraaka-aine on herneproteiini, koostumusta parantavat kookosöljy ja perunatärkkelys ja lihaisaa väriä tuo punajuurimehu.

– Beyond Meat on hurjan pitkälle viedyn kehittelyn viimeistelty lopputulos, Kallioinen hehkuttaa.

Vegaanisuuden vieminen uudelle tasolle on ollut kokeille tervetullut tehtävä.

– On ollut siistiä löytää ihan uusia haasteita vegaanisuudesta. Meidän vegaaninen majoneesipohjamme on Suomen paras! Loimme myös vegaanisen cheddarkastikkeen kikherneestä, kurpitsasta ja oluthiivasta, intoilee Kallioinen.

Nyt on myös paljon hyviä, valmiita vegaanituotteita, joita voi käyttää apuna, kuten Happy Cheezen ”sinihomejuusto”.

Makutestissä neljä burgeria

Bun2Bun aloittaa vegaanisen taipaleensa tarjoilemalla neljää burgeria. Pihvi on kaikissa sama Beyond Meat ja sämpylä Väyrysen leipomon yksinoikeudella Bun2Bunille leipoma vegaaninen briossi, mutta täytteet vaihtelevat.

Bun2Bun Club on helppo tuttavuus: raikkaat kasvikset, talon oma piparjuurimajoneesi ja BBQ-kastike kehystävät puolikypsäksi paistettua pihviä. Ensipuraisulla pihvin suutuntuma on miellyttävä, huomattavasti kivempi kuin vaikkapa isojen hampurilaisketjujen jauhelihapihvin tuntuma. Sitä voisi helposti erehtyä luulemaan lihaksi – ja erityisesti pitkän linjan vegaanit ovatkin olleet huolissaan, onko heille annettu vahingossa lihaa! 

Astetta kokeilevampi burgerinystävä tilaa The Cheese -burgerin, jossa on vegaanista sinihomejuustoa, paprikahilloketta, rucolaa, piparjuurimajoneesia ja balsamicoa. Herkullinen yhdistelmä.

Vielä enemmän makua on ladattu Fairly Spiced Brg -nimiseen burgeriin, jonka jujuja ovat pikkelöity jalopeno ja kokonaisena paahdettu chili. Ja kaiken huipentaa listan neljäs burger, BBQ & CHDR, jonka makumaailma vie kohti perinteistä mättöä, mutta positiivisesti ja raikkaasti. Cheddarkastike ja aioli tekevät tässä seuraa BBQ-kastikkeelle ja Myrttisen suolakurkulle.

Bun2Bun-burgerit ovat tarjolla ketjun kahdessa ravintolassa, Kampin ja Redin Foodmarketeissa. Lisäksi heti ketjun uudelleenavauksen yhteydessä räjähtäneeseen Wolt-jonoon vastaa Hietalahteen perustettu tukikohta. Jatkossa lista täydentyy uusilla vegaanisilla tuotteilla.

Social Burgerin vastaveto: Moving Mountains

Mika ”Pikkis” Tuomonen.

Mika ”Pikkis” Tuomonen on ollut jo pitkään kiinnostunut vegaanipihveistä, testaillut niitä maailmalla ja kokeillut omassa keittiössä kaikki mahdolliset versiot. Social Burgerjoint sai Moving Mountains Foodsin vegaanipihviin perustuvan päivitetyn Brooklyn Vegan Burger 2.0:n myyntiin samana päivänä kuin Bun2Bun lanseerasi omat vegaaniburgerinsa.

– Moving Mountains on niin autenttinen, että eräs vegaani tuli heti kysymään, myytiinkö hänelle vahingossa lihaa. Krapulainen kokki taas sai tyydytettyä sillä burgerinhimonsa, Tuomonen kertoo ensimmäisen myyntipäivän huikeista kokemuksista.

Ja toden totta, Social Burgerjointin tyyliin sopien valittu Moving Mountainsin valtaisa neljännespaunan pihvi tekee vaikutuksen jo ulkoasullaan. Suutuntuma taas on niin lihaisa, että voisin helposti erehtyä pitämään sitä jauhelihapihvinä – kuten 90 prosenttia maistajista, Tuomonen mainitsee. Oman osuutensa herkullisuuteen tuo kookosöljy, joka tekee pihvistä sopivan rasvaisen.

Maku on omaa luokkaansa: Mibrasa-puuhiiligrillissä paistettu pihvi saa savuista aromia, aivan kuin oikea pihvi. Tuomonen paljastaa kokeilleensa myös Beyond Meatin grillaamista Mibrasassa, mutta se ei toiminut yhtä hyvin.

Tuomosen lähtökohtana on tarjota nimenomaan sekasyöjille hyvä vegevaihtoehto. Hänen voi sanoa onnistuneen siinä – vegaaneja taas lihaisa vaikutelma saattaa jopa pelottaa.

Moving Mountains -pihvillä täytetyn vege- tai vegaaniburgerin voi nauttia kaikissa neljässä Social Burgerin toimipisteessä. Kulmavuorenkatu, Citycenter, Redi ja 13. joulukuuta avautuva Keravan Karusellin Social Burger taitavat kaikki sen niksit.

Hampurilaisvallankumous, jonka yrittäjät repivät katteestaan

Molemmilla yrityksillä on kova tahto testata, mihin vegaanipihvien kanssa päästään. Kolme kertaa enemmän kuin lihaisa burgerpihvi maksavat vegaaniversiot ovat toistaiseksi yrittäjille ”törkeän kalliita”, mutta niistä ei silti haluta luksustuotteita, joihin vain harva voisi tarttua.

Tuomonen nosti Brooklyn-kasvisburgerinsa hintaa maltillisesti eurolla, 13 euroon. Myös Bun2Bun tarkisti hintojaan hieman vegaanikäännöksessään, mutta 13,50–15 euron hinnan uskotaan olevan alle kuluttajien kipurajan. 

Yrittäjille nämä hinnat ovat sellaisia, että kate hieman kärsii, mutta he ovat valmiita siihen hyvän asian puolesta.

Vegaaniburger ei ole vain kahden kauppa, vaan myös Classic American Diner -ketju tiedotti viime viikolla tuovansa Beyond Meatin myyntiin. Uudistuminen on elinehto.

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.