Kadonnutta yhteisöllisyyttä etsimässä

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla haastaa pohtimaan, miksi yksinäisyys on korostunut arjessamme? Ruoan uskotaan olevan ratkaisevassa roolissa yhteisöllisyyden lisäämisessä.

Yhteisöllisyystutkija Antti Maunulla on selkeä vastaus siihen, miksi olemme nykyisin niin hukassa. Entisaikaan normaali elinympäristömme tarjosi luonnostaan eväät yhteisöllisyydelle. Nyt korostetaan yksilöllisyyttä, ja ihmisillä on taipumus sinnitellä itseksemme, mikä pitää heidät erillään toisistaan.

– Ennen meidät miellettiin aina jonkun tytöksi tai pojaksi. Kuuluimme johonkin, mikä lisäsi yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sosiaalisia taitoja ja yhteisöpedagogiikkaa ei tarvinnut erikseen opetella, suomalaisten juomiseen ja syömiseen perehtynyt yhteisötutkija sanoo.

Maunu puhuu eri puolilla Suomea sen puolesta, että ruoka ja yhdessä syöminen ovat parhaita keinoja yhteisöllisyyden lisäämisessä. On vain yksi ongelma.

Emme hyödynnä riittävästi yhdessä syömisen etuja.”

– Emme hyödynnä riittävästi yhdessä syömisen etuja, hän harmittelee.

THL:n erikoistutkija, ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo on huolissaan samasta aiheesta. Erityisesti siitä, että ruokapuhe on lähes kadonnut Suomesta. Kuinka moni mahtaa edes ymmärtää, mitä termillä tarkoitetaan.

– Ruokapuhe tarkoittaa, että lasten kanssa keskustellaan myönteisessä hengessä ruokailutilanteissa ja että lapset saavat kertoa mielipiteitään ruoasta ja ruokailutilanteista. Ruokapuhe on yksi keino kuulla ja osallistaa lapsia, ja se onkin liitetty osaksi ruoka- ja ravitsemuskasvatusta.

Hän korostaa, ettei puhetta pidä rajoittaa vain varhaiskasvatustilanteisiin. Sitä voidaan käydä kaikkialla.

– Ruoan ääressä keskustelulla voitaisiin välttää ennalta monia ikäviä tapauksia. Yhdessä ruokaillessa, jos missä, havaitsee, jos pöytäseurueesta joku ei voi hyvin.

Pizza chili con carne

100 henkilöä

5 kg GN-mitoitettuja pizzapohjia
6,5 kg kypsää naudanjauhelihaa
6 kg Knorrin Tomatinoa (3 kg)
1,2 pakastettuja sipulikuutioita
0,13 kg Knorrin savuchili Puré Professionalia (2x750 g)
2 kg punaisia kidneypapuja
2 kg laktoositonta juustoraastetta
juustokuminaa

Levitä pizzapohjat (à 400 grammaa) pelleille. Yhdestä pizzapohjasta tulee kahdeksan 210 gramman annosta.Sekoita jauhelihan joukkoon Tomatino, sipulikuutiot ja mausteet. Valuta ja huuhdo pavut. Lisää ne täytteen joukkoon. Levitä täyte pizzapohjan päälle (noin 1,25 kiloa täytettä/1/1 GN-pohja). Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 170-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoa korianterikurkkujen kanssa.

Unilever Food Solutions on koonnut 100-vuotiaan Suomen kunniaksi uusilla erikoisilla mauilla tuunattuja klassikkoreseptejä neljään eri teemaan: juhla, kulttuuri, luonto ja sisu. Alla olevan kulttuurireseptin ajatuksena on matka petusta pizzaan. Nykyisin pizza on vakiinnuttanut asemansa suosittuna ruokana suomalaisessa ruokakulttuurissa. Esimerkiksi pizzan päällä olevien korianterikurkkujen muunnelma on kehitetty mummon hölskytyskurkkujen tai tillikurkkujen reseptistä.

Korianterikurkut

6 kg kurkku
0,30 l Hellmanns Seesami-soijavinegrettiä
0,05 kg tuoretta korianteria
0,10 kg seesaminsiemeniä

Viipaloi kurkut. Sekoita joukkoon vinegretti ja hienonnettu korianteri. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoa sellaisenaan salaattipöydässä tai ripottele Pizza chili con carnen päälle.

Lisää reseptejä unileverfoodsolutions.fi