Kahden vuoden odotus ohi – Esplanadin Kappeli sai Rôtisseurs-kilven

Ravintola Kappelista tuli kesäkuussa Suomen 74. ja Helsingin 12. Paistinkääntäjien Rôtisseurs-kilven haltija. Lisäksi kilpi on myönnetty Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant -ravintoloille sekä jäänmurtaja Urholle.

Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät on maailman vanhin gastronominen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä kansainvälistä ja kansallista ruokakulttuuria. Järjestöön kuuluu yli 25 000 jäsentä noin 80 maassa.

Paistinkääntäjien Suomen-osastoon kuuluu noin 2 000 jäsentä.

– Haluamme kunnioittaa ja kehittää paikallista ruokakulttuuria, tapoja ja raaka-aineita. Tältä pohjalta koulutamme nuoria keittiö- ja viiniammattilaisia omassa ammatissaan sekä lähetämme vuosittain yhden kokin ja sommelierin maailmanmestaruuskilpailuihin Suomen edustajaksi, kertoo puhemiehistön valtavuoti Ari Arvonen järjestön toiminnasta.

RÔTISSEURS-KILPI on Paistinkääntäjien korkein tunnustus. Se voidaan myöntää ansioituneille ravintoloille, jotka täyttävät tarvittavat kriteerit. Kilvet ovat ennen kaikkea merkki ravintolan laadusta, sen ruokatuotteen ja palvelun korkeasta tasosta.

Kriteereissä kiinnitetään huomiota paitsi raaka-aineisiin, gastronomiaan ja henkilökunnan ammattitaitoon myös tuotevalikoiman monipuolisuuteen, hygieniaan, viinilistaan, ravintolan tunnelmaan ja yksilöllisyyteen.

Toisin sanoen kilpiravintolan tulee tarjota kokonaisvaltaisia gastronimisia elämyksiä ilman ruokarauhaa häiritseviä tekijöitä kuten tanssia tai äänekästä musiikkia.

Kilven saaneiden ravintoloiden laatua seurataan jatkuvasti. Ravintolan toiminnan tulee olla pitkäjänteistä ja laadun on pysyttävä tasaisen korkeana vuodesta ja sesongista toiseen.

RAVINTOLA KAPPELI avattiin 150 vuotta sitten kesäkuun 4. päivänä 1867. Sattumoisin samana päivänä syntyi Askaisissa, nykyisessä Maskussa, Suomen tasavallan kuudes presidentti marsalkka C.G.E. Mannerheim.

Vaikka ravintolalla olisi pitkät perinteet, kilven hakuprosessi ei ole mikään läpihuutojuttu. Esimerkiksi Kappelin kohdalla se kesti lähes kaksi vuotta.

– Tällä aikaa ravintolassa käytiin tarkkailemassa sen palvelun ja gastronomian laatua useita kertoja. Keskeistä tässä oli tietenkin myös Kappelin halu tulla järjestöön ja sen toimintaan mukaan, Ari Arvonen sanoo.

Kappelin puolesta kilven ottivat vastaan ravintolajohtaja Santeri Uusitalo ja keittiöpäällikkö Tapio Kyllönen.

Kappeli käsittää ruokaravintolan, baarin, kahvilan, tilausravintolan ja kesäterassin. Asiakaspaikkoja näissä on yhteensä yli tuhat.

Santeri Uusitalo kertoo, että ravintolan kanta-asiakkaina ovat viihtyneet lukuisat kuvataiteilijat, kirjailijat ja säveltäjät kuten Albert Edelfelt, Eino Leino, Oskar Merikanto ja Jean Sibelius. Mainitsemisen arvoinen yksityiskohta on keittiötilan seinään maalattu ravintoloitsijoiden ja oluenpanijoiden sekä -juojien suojeluspyhimyksen Pyhän Gambrinuksen kuva, jonka Edelfelt aikoinaan maalasi korvaukseksi ravintolalaskustaan.

 

Juomakulttuuriakin on viety eteenpäin. Kieltolain aikaan Kappelin kellari oli yksi kuuluisimpia helsinkiläisiä salakapakoita, ja saatiinhan tänne 1900-luvun alussa myös Suomen ensimmäiset oluenjäähdytyslaitteet.

Rôtisseurs-kilven saaminen ravintolan seinään on Uusitalon mukaan vuosia kestäneen systemaattisen työn tulos.

– Sen lisäksi, että kilpi on palkinto määrätietoisesta ja hyvin tehdystä työstä, se velvoittaa ylläpitämään ja edelleen kehittämään meidän gastronimista tasoa. Olemme hyvin tietoisia siitä, että jos ruoan tai palvelun taso notkahtaa, kilpi voidaan ottaa meiltä pois.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska