Kuva: iStock
Kuva: iStock

Kahvi kortilla – ilmastonmuutos uhkaa kahvinviljelyä

Tavallisen kahvikupillisen eteen tehdään paljon työtä kahvinviljelyn jokapäiväisistä maanhuollon töistä vihreiden papujen varastointiin ja kuljetukseen toiselle puolelle maapalloa. Ympäristötekijät sekä sosiaaliset ja kulttuuriset kipukohdat haastavat kahvintuotannon kestävyyttä eri puolilla maailmaa. Näin myös Guatemalassa.

Guatemala on osa latinalaista Amerikkaa, sijoittuen suuren Meksikon ja pienen El Salvadorin valtioiden väliin. Se on yksi maailman tärkeimmistä ja vanhimmista kahvintuottajamaista. Pinta-alasta 270 000 hehtaaria on kahvin tuotannossa ja 20 maan 22:sta hallinnollisesta läänistä kasvattaa kahvikasveja. Kahvintuottajia on arviol­ta noin 90 000 ja suurin osa heistä asuu luoteessa Huehuetenangon alueella. Guatemalan kahveja pidetään erityisinä sen vuoksi, että keskikokoisesta koostaan huolimatta maassa on jopa yli 300 pienilmastoa, kor­keat kasvukorkeudet ja tasaiset sademäärät eri vuodenaikoina.

Vedensaanti uhattuna

Guatemala on monen muun kahvintuottajamaan tavoin vaikeuksien edessä. Suurin tähän vaikuttava tekijä onilmastonmuutos, joka vaikuttaa useaan kahvinviljelyn ja -käsittelyn osa-alueeseen. Kahvi vaatii päivällä lämpimän ja yöllä kolean ilman kasvaakseen hyvin, joten ilmaston lämpenemisen myötä kahvia nyt kasvattavilla alueilla joudutaan pian turvautumaan muihin elinkeinoihin. Lämpenemisen myötä kasvisairaudet yleistyvät ja niitä on vaikeampi torjua siihen tarkoitetuilla aineilla, luomuviljelystä puhumattakaan.

Sairauksia kestävät lajikkeet yleistyvät, mutta niiden laatu on usein alhaisempi, ja tämä vaikuttaa usein suoraan kahvista saatuun hintaan. Lisäksi ilmaston lämpeneminen vaikuttaa veden saantiin huonontavasti. Kahvin viljely vaatii sadetta kasvien kukkien muodostumisvaiheessa touko–kesäkuussa, ja vettä vaaditaan paljon käsittelyvaiheessa kahvipapujen pesussa ja niiden liikuttamisessa kahvikanavissa.

Maastamuutto, viljelijöiden ikääntyminen ja hintojen alhaisuus

Guatemalan kahvinviljelijät kamppailevat monien sosiaa­listen haasteiden parissa. Yksi haasteista on maastamuutto. Monet Guatemalan miespuoliset kahviviljelijät muuttavat Yhdysvaltoihin paremman tulotason perässä, sillä perinteinen kahvinviljely on haastavaa, kallista ja kestämätöntä.

Miehet muuttavat Yhdysvaltoihin yksin paperittomana Meksikon kautta ja ovat hyvin turvattomassa tilanteessa. Usein siirtolaiset muuttavat jonkun henkilön avustuksella ja lupaavat maksaa näille avustuksesta suuria summia. Miehet lähettävät perheilleen rahaa naisten johtaessa viljelmiä yksin useimmiten muutaman vuoden ajan.

Toinen sosiaalinen haaste kahvinviljelylle Guatemalassa on viljelijöiden ikääntyminen. Nuoria ei saada kiinnostumaan alasta: lapset kasvavat seuraten kahvinviljelyä ja todistavat alan vaikeudet. Jos perheellä on varaa kouluttaa lapsensa, nuoret muuttavat palkkatyön perässä suurkaupunkeihin. Näin viljelijät ikääntyvät ja lopulta myyvät tilansa.

Kahvin hinta on tällä hetkellä historiallisen alhainen $1/kg, joka ei korvaa kahvinviljelyn kustannuksia viljelijälle.”

Suurin maailmanlaajuinen haaste on kuitenkin kahvin hinnan dramaattinen lasku. Kahvin hinta on Guatemalassa ollut laskussa joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden ajan. Kahvin yleinen hinta seuraa kansainvälistä C-hintaa, jota säätelee kahvinviljelyksen kustannuksista riippumaton pörssi.

Kahvin kansainvälinen hinta on tällä hetkellä historiallisen alhainen $1/kg, joka ei useinkaan korvaa kahvinviljelyn kustannuksia viljelijälle. Monet viljelijät eivät useinkaan edes tiedä, kuinka paljon heidän tuotantonsa on minäkin vuonna maksanut ja myyvät kahvinsa paikalliselle välittäjälle riippumatta tuotteensa laadusta ja siitä riippuvaisesta hinnasta.

Ympäristöllisiä haasteita voidaan ratkaista uusien lajikkeiden avulla ja jakamalla tietoa vettä säästävistä käsittelymenetelmistä kuten aurinkokuivatuista kahveista. Monet paikalliset järjestöt, yritykset tai osuuskunnat järjestävät työpajoja paikallisten agronomistien johdolla.

Pestyjä kahvipapuja kuivumassa auringossa.
Pestyjä kahvipapuja kuivumassa auringossa.
Rodolfo Garcia mittaamassa päivän poimittujen kahvimarjojen painoa La Pila -viljelmällään. Kahvin hinnat ovat edelleen niin alhaiset, että voidaan yleisesti puhua kahvin hinnan kriisistä.
Rodolfo Garcia mittaamassa päivän poimittujen kahvimarjojen painoa La Pila -viljelmällään. Kahvin hinnat ovat edelleen niin alhaiset, että voidaan yleisesti puhua kahvin hinnan kriisistä.
Kahvipapuja vesikuilussa vesikäsittelyssä. Ilmastonmuutos on vaikuttanut kahvinviljelyyn haastavasti erilaisten kahvikasvien sairauksien ja puhtaan veden riittämättömyyden muodossa.
Kahvipapuja vesikuilussa vesikäsittelyssä. Ilmastonmuutos on vaikuttanut kahvinviljelyyn haastavasti erilaisten kahvikasvien sairauksien ja puhtaan veden riittämättömyyden muodossa.

Paikalliset järjestöt myös voimauttavat nuoria kahvinviljelystä kiinnostuneita järjestäen viikonloppuisin kahvikouluja, joissa opiskellaan kahvin viljelyä viljelmän ylläpitämisestä kahvin käsittelyyn. Lisäksi nuoret ovat kiinnostuneita enemmän kahvin valmistamisesta ja myymisestä, joten heille järjestetään työpajoja ja mahdollisuuksia oppia baristan taitoja. Näin uusia sukupolvia kiinnostuu kahvista ja sen eri työpaikoista.

Kahvin tulevaisuus vaakalaudalla

Kahvinviljelyn ajat ovat haastavat. Kahvin kansainvälisen hinnan tulisi nousta kahvista maksettujen hintojen myötä. Mahdollisesti uusi hintakaava tulee luoda ja paahtimojen tulee ostaa raakakahvinsa korkeammalla hinnalla. Ilmastonmuutosta vastaan tulee toimia ja uusia viljelytapoja kehittää. Guatemalan kansallinen kahvijärjestö Anacafe luo uusia tapoja viljellä ja tukea viljelijöitä.

Myös meidän kuluttajien tulee vaihtaa tottumuksiamme kestävämpään ja tiedostavampaan kuluttamiseen. Tulee maksaa enemmän laadusta, kysyä sekä tiedostaa mistä tuotteet tulevat ja äänestää jaloillamme. Jokainen tehty ostopäätös vie kohti kestävämpää kuluttamista, yritysten kestävämpää ostamista ja sosiaalisia projekteja. Kahvia tulisi arvostaa kuten viiniä. Kahvinviljelyn haasteista voi vielä tehdä mahdollisuuksia.

Julkaistu Aromi-lehdessä 8/2019.

Hanna Huhtonen on Portugalissa asuva kahvialan ammattilainen, joka työskentelee raakakahvin parissa maistajana, välittäjänä ja kirjoittajana. Hän vietti viime talvena kaksi kuukautta Guatemalassa työskennellen viljelijöiden parissa. Samalla Huhtonen haastatteli viljelijöitä, vietti aikaa viljelmillä ja raakakahvin viejän Primavera Coffee Importsin tiimissä.