Kaapo Paavolainen
Kaapo Paavolainen

Kahviammattilainen: Valitse ensin kasvipohjainen juoma, vasta sitten kahvi!

Baristan näkökulmasta kasvipohjaisen juoman ja lehmänmaidon erot vaahdottaessa ovat varsin pieniä. Enemmän haasteita asettaa kasvipohjaisten juomien valikoiman laajuus ja tuotteiden toimivuus erilaisten kahvien kanssa.

Kaapo Paavolainen toivoisi, että kahviloissa mietittäisiin enemmän raaka-aineiden yhteispeliä jo valikoiman rakennuksen alkuvaiheessa. Kasvipohjaisen juoman ja lehmänmaidon erot kahvinvalmistuksessa ovat varsin pieniä. Tätä mieltä on Paavolainen, Vuoden Barista 2020 -kilpailun voittaja. Paavolainen pyöritti viime vuonna oman yrityksensä One Day Coffeen puitteissa pop up -kahvilaa Helsingissä ja toimii Alpron brändilähettiläänä. Tällä hetkellä Paavolaisella on oma paahtimo Helsingin Kalliossa. Kasvipohjaiset juomat ovat hänelle siis monella tavalla tuttuja.

– Kahviammattilaiselle on melko helppoa valmistaa laadukas kahvijuoma sekä lehmänmaidosta että kasvipohjaisesta juomasta. Näiden tuotteiden proteiinirakenne kuitenkin eroaa toisistaan, minkä vuoksi kasvipohjaiset juomat vaahdotetaan matalammalla lämmöllä kuin lehmänmaito, Paavolainen summaa.

Kasvipohjaisten juomienkin välillä on eroja. Kahviammattilaiselle paras vaihtoehto on maultaan mahdollisimman neutraali tuote, joka ei lyö kahvin maun yli.

– Kannattaa valita sellainen kasvipohjainen juoma, joka toimii yhdessä käytössä olevan kahvin maun kanssa eikä ole ylivoimaisesti jonkun tietyn makuinen. Tällä hetkellä oma suosikkini on kauramaito, mutta niissäkin on toki paljon makuvivahteita ja -laatueroja eri valmistajien välillä.

Usein valitaan ensin kahvi, ja sitten siihen sopivat maitovaihtoehdot. Paavolainen kuitenkin miettisi asiaa toiselta kantilta.

– Jos halutaan tarjoilla kahvia kasvipohjaisella juomalla, pitäisi ensiksi miettiä, sopiiko kyseinen kahvi tähän tarkoitukseen. Jotkut kasvipohjaiset juomat juoksettuvat liian hapokkaan kahvin kanssa. Valikoimaa luodessa pitäisi miettiä aineksien yhteistoimintaa ihan alusta alkaen.

Arvot ohjaavat valintoja

Vaihtoehtojen määrä kasvipohjaisten juomien kentällä on viime vuosina kasvanut valtavasti, ja Paavolaisen mukaan asiakkaiden keskuudessa on jo nähtävissä valinnan vaikeuden muodostumista.

– Itse pidän mielelläni vaihtoehdot asiakkaalle helppoina. Jos on viisi eri vaihtoehtoa valita, se voi olla asiakkaalle vaikeaa.

Kahviammattilaisen tulisi tehdä valinnat valmiiksi ja pystyä vakuuttavasti ja luotettavasti kertomaan, miksi tämä kahvi toimii tämän maidon kanssa.

– Silloin asiakas voi luottaa ammattilaisen tekemään työhön, ja saadaan tarjolle hyvä, tarkoin mietitty tuote.

Valinnanvaikeus näkyy Paavolaisen mielestä myös niin, että asiakkaat valitsevat sen kasvipohjaisen juoman, joka on eniten esillä esimerkiksi mainonnan kautta.

– Välttämättä tuote ei ole reseptiikan kannalta toimivin mahdollinen, mutta asiakkaat ostavat sitä kotiin, koska mainostoiminta toimii.

Toisaalta asiakkaat ovat hänen mukaansa hyvin valistuneita yritysten toiminnasta ja etiikasta. Tämä saattaa näkyä niin, että kasvipohjaisen juoman sijaan päädytään valitsemaan mieluummin jopa lehmänmaito, jos tarjolla olevan kasvipohjaisen vaihtoehdon taustalla oleva yritys ei ole toiminut asiakkaan arvojen mukaisesti.

Paavolainen on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että kuluttajat ostavat herkästi myös sitä tuotetta, jota kahviloissa käytetään.

– Varsinkin erikoiskahvijuomien kuluttajat ovat tietoisia siitä, miten juomia tehdään, miten reseptiikka toimii ja miten kasvipohjaiset juomat käyttäytyvät. Kun he maistavat kahvilassa tiettyyn kasvipohjaiseen juomaan tehtyä kahvia, he alkavat käyttää mielellään samaa tuotetta myös kotona.

Kaapo Paavolainen

  • Aloittanut kahvialalla epävirallisesti vapaaehtoisena kahvitapahtumissa 2011, ensimmäinen kahvilatyö vuonna 2016.
  • Vuoden Barista 2020, kilpaillut useamman vuoden ajan.
  • Oma yritys One Day Coffee.
  • Brand Ambassador Alpro.
  • Oma paahtimo One Day Coffee Co.Helsingin Kalliossa (Toinen Linja 13)

Julkaistu Aromissa 9/20.

Sulje mainos Tilaa Aromi