Kahvihetket surffikohteissa Hossegorista San Sebastianiin

Ranskan länsirannikolla sijaitsee pätkä rannikkoa, joka tunnetaan yhtenä Euroopan parhaana surffialueena. Tämä alue alkaa Hossegorin lähettyviltä Ranskan puolelta, kulkee Biarritzin kautta yli rajan Espanjan puolelle San Sebastianiin. Alueelle ei ole rantautunut ainoastaan hyvät aallot, vaan myös varteenotettavia yrityksiä, jotka pitävät surffarit ja lomalaiset kahvitettuina.

Waxed, Hossegor, Ranska

Ihan Hossegorin pienen ja sympaattisen keskustan sydämessä sijaitsee keskikokoinen kahvila hieman pääkadulta sivuun piilotettuna. Waxed on kahden kaveruksen, australialaisten Cainin ja Willin unelma, jonka he realisoivat ja rakennuttivat Allée des Pins Tranquilles -kadulle. 

Sisätilassa näkyy skandinaavi- ja biitsivaikutteita vaaleasta puusta minimalistisiin tuoleihin ja ilmavaan sisustukseen. Ulkona on iso pöytä, jossa asiakkaat voivat odottaa kahviaan tai rupatella aamun aalloista. Ruoka on perinteistä australialaista hyvälaatuista kahvilaruokaa. Avokadoleipää, smoothieita, tuoreita leipiä ja pikkelöityjä vihanneksia. Kahvi valmistetaan La Marzoccon Linea -koneella ja kahvin paahtaa Waxedille All Press -paahtimo. Itse jäin kaipaamaan tuoreita leivoksia paikallisesta leipomosta, mutta muuten Waxed oli erinomainen paikallinen spotti.

La Torref, Anglet, Ranska

Pohjoisessa Baskimaassa sijaitsevan Anglesin kylän ulkopuolella on ainut paikallinen kahvipaahtimo ja kahvila, La Torref (suomeksi paahtimo). Olin melkein ajella jo ohi av de l’adourilla sijaitsevasta kahvipaahtimosta, koska en odottanut tällaista herkkupaikkaa näin ”keskellä ei mitään”. Kahvilan omistaa Wafaa puolisonsa kanssa ja he vannovat suodatinkahvin nimeen. He myyvät erilaisia suodattimia ja paahtavat raakakahvinsa tummaksi, keskitummaksi ja vaaleapaahtoiseksi. 

Ranskan maaseudulla suodatinkahvi ei ole kovin yleistä ja kysyinkin, miten asiakkaat ovat ottaneet vaaleapaahtoiset suodatinkahvit vastaan.

– Aluksi saimme jutustella asiakkaiden kanssa pitkään asiasta mutta kun keksimme antaa ilmaisia maistiaisia kahveista, ihmiset alkoivat tulla takaisin ostamaan niitä. Koska he tykkäsivät niistä, Wafaa kertoo.

La Torref huokuu hieman kymmenen vuotta sitten noussutta erikoiskahvibuumia mutta jos ottaa huomioon heidän sijaintinsa keskellä vanhaa espressokulttuuria, he tekevät hienoa työtä tuoden uusia ideoita vanhalle maalle. Mutustele kahvin kanssa banaanikakkua tai muita tarjolla olevia leivonnaisia.

Sakona Coffee Roasters, San Sebastian, Espanja

Jos Anglesista jatkaa autolla vielä etelään, ohittaa tyylikkään ja varakkaan Biarritzin kaupungin. Biarritz on kuuluisa vanhasta surffikulttuuristaan ja on edelleenkin suosittu lomakohde. Jos surffi on liian suurta Hossegorin avoimilla rannoilla, kannattaakin suunnata pienemmille aalloille kohti Biarritzia. 

Biarritzista alle tunnin ajomatkan päässä etelään, Espanjan puolella, sijaitsee myös tyylikäs San Sebastian. Se tunnetaan yhtenä maailman parhaana ruokakaupunkina. Tapaskulttuuri elää vahvana tässä rantakaupungissa –  jopa niin vahvana, että lokaalit kutsuvat näitä pieniä annoksia nimellä pintxos.

Ihan San Sebastianin keskustasta, Urumea-joen varrelta ja Zurriola-rannan läheisyydestä, löytyy mahtava kahvipaahtimo ja kahvila Sakona Coffee Roasters. Sakona on iso tila täynnä teollisuusvaikutteita, jotka hallitsevat monia kahvimaailman arvostetuimpia kahviloita. Puiset linjakkaat pöydät ja lasiovet luovat tilan tuntua ja ilmavuutta sisustukseen.

Sakonan omistaa Espanjan moninkertainen baristavoittaja Javier Garcia, joka sijoittui myös hienosti neljänneksi maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 2014. Garcia työskenteli aiemmin baristana leipomossa kunnes huomasi, että kaupungissa oli monta kahvista kiinnostunutta asiakasta. Garcia näki potentiaalin paahtimolle ja kahvilalle ja avasi Sakonan joulukuussa 2015. 

Sakona tarjoilee suodatinkahvia sekä espressopohjaisia kahvijuomia. Menu on Espanjalle tyypilliseen  tapaan liha- ja kalavoittoinen. Lisäksi tarjolla on erinomaisia leivonnaisia. Sakona on ehdottomasti paras kahvilöytö kahvi- ja surffiretkelle sympaattisesta Hossegorista vilkkaaseen San Sebastianiin!

Kirjoittaja on Portugalissa asuva kahvialan ammattilainen, joka on työskennellyt baristana yli vuosikymmenen, raakakahvin maahantuojana sekä kahvikouluttajana.