Kahvihetki kosken kuohuntaa kuunnellen

Kesäisin toimiva kahvila Langinkoski erottuu Kotkan kahvilatarjonnasta historiallisella miljööllä ja brunssillaan.

Kotkassa idyllisellä luonnonsuojelualueella sijaitseva Kahvila Langinkosken kesäkausi alkaa toukokuun alussa ja jatkuu elokuun loppuun. Ensimmäinen iso rysäys on yleensä äitienpäivänä.

– Alussa pidimme ovet auki syyskuun loppuun. Viimeinen kuukausi oli kuitenkin turha, sillä meno rauhoittuu koulujen alkamisen jälkeen, kertoo kahvilavastaava Leena Lanki.

Kolmatta kesää toimivan kahvilan ovet aukaistaan kello yhdeltätoista, koska aamupäivät olivat hiljaisia. Toukokuussa kahvila on auki neljään, kesä–heinäkuussa ovet suljetaan kuudelta tai seitsemältä.

– Alueella sijaitseva Keisarillinen kalastusmaja menee kiinni kuudelta, jolloin koko alue rauhoittuu. Olemme kuitenkin joustavia eli emme laita ovia säppiin, jos sisällä on maksavia asiakkaita. Menekkiin vaikuttaa luonnollisesti paljon keli. Jos sataa, ei paikalla ole muita kuin koiranulkoiluttajia.

Kalastusmajan ympäristö julistettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 1960. Nykyisin se on paitsi suosittu turistikohde myös kotkalaisten ahkerasti käyttämä ulkoilualue.

– Turistiryhmät varaavat onneksi kahvituksen etukäteen, mikä helpottaa ennakointia. Ehdimme kattaa pöydät ja paistaa pullat ennen kuin bussi kaartaa pihaan.

Brunssi tuo asiakkaita

Lähes kaikki tarjottavat valmistetaan omassa keittiössä. Tarjolla on suolaisten ja makeiden leivonnaisten lisäksi salaatteja, ahvenkeitto ja ainoastaan lounaalla tarjolla oleva lohiannos.

– Kotkassa on saatavilla lohikeittoa joka paikassa, ja siksi päätimme tarjota ahvenkeittoa. Erotumme myös brunssilla, jota täällä ei ole vielä tarjolla kovin monessa paikassa.

Sekä lauantaisin että sunnuntaisin katettava brunssi tuli valikoimaan toisena kesänä. Buffetpöydästä löytyy muun muassa salaatteja ja kalaruokia. Jälkiruokana voi olla vaikkapa lettuja, kakkuja, kiisseliä ja hedelmäsalaattia. Etenkin sunnuntaisin brunssi houkuttelee runsaasti asiakkaita, varsinkin lapsiperheet ovat löytäneet sen.

– Suosimme selkeitä makuja ja vältämme liikaa krumeluuria. Kehitämme tarjontaamme koko ajan niin brunssin kuin muidenkin tuotteiden osalta.

Vitriinin suolaisista vaihtoehdoista lohi- ja kinkkupiirakat ovat ykkösiä. Herkkupuolella kestosuosikkeja ovat talon suklaakakku ja mangojuustokakku.

– Käytämme leivonnassa paljon suklaata ja marjoja, sillä ne maistuvat asiakkaille.

Kapselikone nopeuttaa palvelua

Tarjoilut on mietitty niin, että ne ovat helppoja ja nopeita tehdä. Samaa helppoutta on haettu myös kahvipuolella. Lattet, espressot ja cappuccinot valmistuvat kapselikoneella.

– Toki asiakkaat välillä kommentoivat asiaa.

Laitteet kuitenkin kehittyvät, ja nykyisin on tarjolla laadukkaita vaihtoehtoja. Kapselikone mahtuu pieneen tilaan, se on nopea käyttää ja kahvit ovat tasalaatuisia tekijästä riippumatta.

Kahvilalla on A-oikeudet. Tarjolla on viinien lisäksi Saimaan juomatehtaan tekemää Ukko-olutta, joka on myynnissä yksinoikeudella kahvilassa ja Keisarinsatamassa.

– Alkoholia ei mene huippumääriä, mutta ne on kannattavaa pitää valikoimassa. Etenkin pikkolopullosta tarjoiltava prosecco on ollut suosittu.