Kahvitrendeissä korostuvat laatu ja elämyksellisyys

Vastuullisuuden ohella kahvitrendeissä korostuvat funktionaalisuus ja elämyksellisyys. Makuelämyksiä haetaan kodin ulkopuolelta ja kotona panostetaan laatuun.

Arjen elämyksellisyys

Kotimaisuuden ja paikallisuuden suosiminen korostuvat, kun elämyksiä ei voida hakea kaukaa. Kahvivalinnoissa korostuu se, mikä on lähellä. Poikkeuksellinen vuosi näkyy kodin ulkopuolisessa kulutuksessa kulutuskriittisyytenä ja kahvin laatuun panostamisena, kun kahvi nautitaan yhä useammin kotona. Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi pitää pintansa suomalaisten kahvivalinnoissa, mutta tummapaahtoinen ottaa paikkaansa. Papujen käytössä on positiivista virettä, mutta kapselikansaa emme vieläkään ole. Eettinen kahvinkulutus vahvistuu vahvistumistaan.

Funktionaaliset kahvit

Tulevaisuudessa kahvin funktionaalisuus korostuu. Nyt pohditaan kahvin toiminnallisuutta ja terveellisyyttä, ja miten näitä voidaan vahvistaa uudenlaisilla tuoteratkaisuilla ja saada muutkin kuin kahvinystävät kahvin äärelle. Mitä muuta kahvi voi tarjota kuin piristyksen? Esimerkkejä funktionaalisista kahveista ovat esimerkiksi jo saatavissa olevat rauhoittumista tai keskittymistä vahvistavat kahvit.

Kylmät kahvit ja valmiit kahvijuomat

Maailmalla pitkään jatkunut cold brew -trendi ja valmiit kahvijuomat ovat nosteessa erityisesti Kiinassa ja Yhdysvalloissa, ja odotukset ovat kovat myös Euroopassa. Cold brew ja heti juotavat kylmät kahvipohjaiset juomat tekevät vahvasti tuloaan. Suomalaiset arvostavat laadukasta lämmintä kahvia, joten vaatimustaso kylmien kahvien suhteen on kovempi. Kylmissä kahvijuomissa haetaan vielä sitä, mikä saa kuluttajan pään kääntymään.

Kahvin tarina

Kahvin matka ja tarinat kahvin ympärillä kiinnostavat ja inspiroivat. Lohkoketjuteknologia tulee tuomaan läpinäkyvyyttä toimitusketjuun, ja tarinoita tuodaan konkreettisempaan muotoon. Kuten viinin myös kahvin ympärillä makumatkaillaan. Ehkäpä tulevaisuudessa myös kahvikulttuureihin tutustutaan kiertämällä eri kahvialueita ja kahviloita. Kahvilassa on kahvimenun puitteissa mahdollisuuksia tarjota makumatkoja esimerkiksi Vietnamiin tai Turkkiin tutumman Italian ohella.

Rituaalit kahvin ympärillä

Rituaalit kahvin ympärillä monipuolistuvat. Kahvi on entistä enemmän nauttijansa näköinen. Erityisesti nuoret valmistavat ja nauttivat kahvia monella tapaa, mutta myös vanhempi väestö on löytänyt kahvin uudella lailla. Kahvi kiinnittyy monenlaisiin hetkiin, kuten virkistyshetkiin, hemmottelu- ja rentoutumishetkiin, yhdessäoloon ja liikkeelläoloon. Suhde kahviin kodin ulkopuolella on rakentunut uudelleen: usein kotona tuttuillaan ja kodin ulkopuolella haetaan uusia makuelämyksiä. Horeca-ympäristössä kuluttajan odotukset ovat korkealla. Tummapaahtoiset suodatinkahvit ja espressopohjaiset kahvijuomat nousevat hemmottelutuotteina ja espresso piristäjänä.

Juttuun haastateltiin Meiran markkinointipäällikkö Heidi Päiväniemeä ja asiakasmarkkinointipäällikkö Susanna Koroma-Nyströmiä.

Julkaistu Aromissa 8/20.

Sulje mainos Tilaa Aromi