Gastro-messujen yhteydessä Messukeskuksessa 14. maaliskuuta järjestettävä Update Forum of Restaurant Business kattaa ravintola-alan toimijoille nimekkään puhujajoukon. Kysyimme neljältä seminaariin ilmoittautuneelta, millaisia odotuksia Update herättää.

– Ihan mennään avoimin silmin ja otetaan vastaan, mitä pystymme omassa toiminnassamme täällä Haminassa hyödyntämään, ravintolapäällikkö Jari Kettunen Ravimäkiyhdistyksestä sanoo.

Yhdistyksellä on Haminassa lounasravintola Pinteli ja Linnoitusravintola Kamu, jotka toimivat erityistä tukea tarvitsevien, kehitysvammaisten sekä työhön kuntoutujien, työtoimintapaikkoina, joissa työskennellään ravintola-alan ammattilaisten rinnalla. Yhdistyksen ravintoloissa on yhdeksän vakituista työntekijää ja saman verran erityistä tukea tarvitsevia. Kamu toimii lounasajan lisäksi ilta- ja kokous­ravintolana.

Kettusen mukaan alan koulutusta on tarjolla, jos itse etsii sitä aktiivisesti.

– Mitä enemmän on tarjontaa, sitä herkemmin tulee lähdettyä. Olemme myös itse tilanneet koulutuksia omiin tiloihimme, jolloin kaikki pääsevät osallistumaan.

Hän arvelee, että koulutuksesta on aina hyötyä.

– Kaikesta ammentaa aina jotakin, jos ei heti, niin kuukausien kuluttua.

Alueellisia tilaisuuksia liian vähän

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Rive­rian lehtori ja ravintolayrittäjä Tarmo Wasenius odottaa seminaarilta näkökulmia ravintola-alan tulevaisuuteen. Pohjois-Karjalan Keittiömestareiden puheenjohtajana hän aikoo viedä seminaarista tuliaisia oman yhdistyksensä jäsenistölle.

– Seminaari on korkeatasoinen, ja siellä on arvovaltaisia puhujia. Nimenomaan alueel­lisesti näitä tarvittaisiin lisää. Siksi on hyvä, että voin tuoda seminaarin antia omalle alueelleni, ja jatkaa keskustelua täällä, Wasenius sanoo.

Hän aikoo hyödyntää seminaariantia myös töissään rajan toisella puolella. Waseniuksella on pitkä kokemus ravintoloitsijana Venäjällä. Tällä hetkellä hän on osakkaana Petroskoissa toimivassa ravintolassa, ja on juuri aloittanut työt Ruskealan marmorilouhokselle avatussa karjalaisen keittiön ravintolassa.

– Minua kiinnostaa yleisesti, missä muut menevät ja mitä ajatuksia on alan tulevaisuudesta, eli mistä muut ovat kiinnostuneita, Opettaja-sarjan PRO-finalisti sanoo.

Wasenius on kirjoittanut venäjänkielisen keittokirjan, joka on suosittu tuliainen Pietarista Karjalassa vierailevien turistien keskuudessa. Pietarissa hän on mukana myös starttivaiheessa olevassa ruoka-alan teollisuusprojektissa, joka aikoo valmistaa terveellistä take away -ruokaa.

Lisätyökaluja johtamiseen

Sodexon avainasiakaspäälliköllä Sirpa Salmella on hoidettavanaan seitsemän Neste-asiakkuuteen liittyvää Sodexon ravintolaa. Nesteen Espoon pääkonttorilla ja Naantalissa sijaitse­vien lisäksi viisi ravintolaa on Porvoossa.

Ennakkotietojen perusteella Salmi pitää kaikkia Updaten puhujia mielenkiintoisina, mutta kaksi herättää erityistä mielenkiintoa.

Ari Rämön johtajuusfilosofia kiinnostaa. Kun nuoriso tulee työikään, tarvitaan johtamisessakin erilaisia keinoja kuin ennen. Johtaminen on taitolaji, jossa oma intuitio on keskeistä, mutta lisätyökalut ovat aina tarpeen, Salmi sanoo.

Jo ennalta tunteita herättävänä hän pitää myös slovenialaisen Ana Rošin puheenvuoroa.

– Vau, mikä intohimo! Suurella sydämellähän tätä hommaa tehdään, ja Roš on siitä esimerkki.

Oivalluksia omaan työhön

Tampereen Steinerkoulun yhteydessä toimivalla luomuravintola Timjamilla on takanaan vauhdikas ja antoisa vuosi. Huhtikuussa kymmenen vuotta täyttänyt ravintola osallistui näyttävästi myös Suomen satavuotisjuhlintaan. Tänä vuonna taas suomalainen kouluruoka täyttää 70 vuotta.

Timjamin emäntä Merja Jokiniemi sanoo omien koulutustensa painottuvan kestävän kehityksen ja luomun edistämiseen. Hän on ehdolla Aromin PRO-palkinnon saajaksi Vastuullisuus-sarjassa.

– Alan kehityksessä mukana pysyminen on tärkeää kaikille toimijoille, ja eri tahojen tapaaminen lisää ymmärrystä laajemmasta kuvasta.Updatessa Jokiniemelle tärkeitä teemoja ovat iloinen palvelu, ikimuistoiset hetket, intohimo työhön ja brändääminen.

– Digitalisaatio on aiheena varsin ajankohtainen ja positiivinen johtaminen kiinnostaa myös. Uskon, että seminaarissa esille tulevia ajatuksia pystyy myös hyödyntämään. Puhujat edustavat sopivasti eri näkökulmia ja kokemuksia, hän sanoo.

Jokiniemi odottaa Updatelta vau-elämyksiä ja oivalluksia omaan työhön, mahdollisesti myös verkostoitumista.

– Myös Ammattikeittiöosaajien jäsenyys tuo hyviä verkostoja ja koulutuksia. Kollegoiden kanssa keskustellessa tulee usein puheeksi, ettei kaikilla halukkailla ole ajallisia tai muita resursseja osallistua alan seminaareihin siinä määrin kuin haluaisivat. Tässä moni työnantajakin voisi ryhdistäytyä; käytetyt resurssit palautuvat varmasti työyhteisön hyväksi.

Update Forum of Restaurant Business
14.3.2018, Messukeskus, Helsinki
updateforum.fi
updateforum.fi/puhujat