Suolakuoressa kypsennetty peruna on yksi I AM pop upin nimikkoannoksista. Sen voi valmistaa yksittäisinä annoksina tai useamman perunan levynä.
Suolakuoressa kypsennetty peruna on yksi I AM pop upin nimikkoannoksista. Sen voi valmistaa yksittäisinä annoksina tai useamman perunan levynä.

Kaikkia aisteja kutkuttava pop up on ammattilaisten yhteispeliä

Kozeen Shiwanin I AM SUMMER SEASON -pop up tarjoaa ravintolakokemuksen, joka hivelee kaikkia aisteja. Rima on asetettu korkealle ja yhden hengen tiimi on kasvanut joukolla ammattilaisia, jotta tulevaisuudessa voidaan tuottaa yhä sykähdyttävämpiä ja huomioita herättävämpiä kokemuksia. Syksyllä I AM suuntaa myös ulkomaille.

Keittiömestari ja ruokataiteilija Kozeen Shiwan muuntaa Kasarmin Salit salaiseksi puutarhaksi koko heinäkuun ajaksi. Pop upin ytimessä ovat kesäsesongin raaka-aineet. Niistä Shiwan loihtii 16 ruokalajin menun, ja jokainen ilta tulee olemaan omanlaisensa kokemus.

– Illallisella tarjotaan kaikkea, mitä heinäkuussa on saatavilla. Kasviksia, juureksia, yrttejä ja kukkia. Rakastan Suomen kesää, sen tarjoamia raaka-aineita ja metsäisiä makuja. Ne inspiroivat minua valtavasti.

Sekä pop upin teeman että eettisyyden vuoksi eläinproteiinit ovat minimissä. Menu on helppo toteuttaa myös täysin vegaanisena.

Juomista Shiwan rakentaa oman elämyksensä. Ateriaa siivittävät itse tehdyt mehut ja cocktailit. Samppanja on tällä kertaa laitettu syrjään ja viinejäkin on vain yksi, ja se kulkee mukana läpi aterian.

– Erilaiset juomat antavat virikkeitä aivoille ja mielelle. Liika alkoholi turruttaa. Haluan, että ruoka, kokemus ja yhdessäolo ovat pääosassa.

Mielikuvitusta kutkuttava ympäristö

Ruoan lisäksi teema näkyy vahvasti myös miljöössä ja sisustuksessa. Annoksia tarjoillaan myös keittiömestarin itse tekemistä suolataikina-astioista ja taideteoksista.

– Ilta tulee olemaan huikea elämys ja myös tila somistetaan vehreäksi kukilla, puilla, heinillä ja perhosilla. Äänimaailmakin mukailee luonnon elementtejä linnunlauluineen ja viserryksineen. Illallisen yhteydessä järjestetään myös taidenäyttely, Shiwan intoilee.

Itsekin taiteesta ja muotoilusta kiinnostunut Shiwan on pyytänyt apuun hyvän lapsuudenystäväänsä, keraamikko Nikolo Kerimovin, jotta jo ravintolan sisääntulo olisi vaikuttava. Kaksikko työstää yhdessä myös veistossarjaa, joita on tulevaisuudessa tarkoitus käyttää pop upeissa lautasina.

Tulevaisuus pop upeissa

Kunnianhimoa räväkältä Shiwanilta ei puutu. Silti hän ei usko perustavansa koskaan omaa kivijalkaravintolaa, vaan tulevaisuus on vahvasti projektipohjaisissa pop upeissa. Uusia projekteja toteutetaan yhä laajemmin ja näyttävämmin. Yksin ei enää aika ja energia riitä, vaan työtä tehdään yhä enenevissä määrin yhteistyössä eri tahojen ja tiimien kanssa.

I AM SUMMER SEASONin tärkein kumppani lienee tilat ja keittiön tarjonnut Juuri Yhtiöt. Salien somistuksessa Shiwania ovat auttaneet floristimestari Saija Sitolahti ja sisustusarkkitehti Sari Forell. Jo ensimmäisestä pop upista lähtien mukana ollut kokkiaisapari Juuso Viljakainen on myös tärkeässä roolissa, samoin kuin salin toiminnasta vastaava Mikael Malmivaarakin. Malmivaaran kontolla ovat myös mediayhteydet ja markkinointi.

– Ei kokki tarvitse kiinteää ravintolaa ollakseen yksi parhaista. Mutta hyvä työryhmä ympärillä on äärimmäisen tärkeä, sillä projektit ovat yhä vaativampia ja aikaa vievempiä. Muiden osaajien ja ammattilaisten kanssa saamme luotua yhä sykähdyttävämpiä kokonaisuuksia.

Syksyllä edessä Hong Kong ja Pietari

Elo-syyskuussa ruokataiteilijan I AM-projekti suuntaa Hongkongin Test Kitcheniin ja suunnitteilla on myös viiden illan pop up Pietarin taidemaailmaan.

– Pietarin projekti tulee olemaan todella taidepainotteinen ja rajoja rikkova. Hongkongissa mielenkiintoa herättävät taas raaka-aineet ja sitä kautta syntyvä spontaani luovuus, Shiwan pohtii. 

Vaikka tietyt nimikkoannokset kulkevat aina mukana ja toistuvat joka menussa, Shiwan muistuttaa, ettei I AM ole sidottu mihinkään tiettyyn ruokatyyliin, vaan se muuntuu ja muokkautuu fiiliksen ja raaka-aineiden mukaan.

– Suolakuoressa kypsennetty peruna on tästä hyvä esimerkki. Suolakuoren ulkonäkö ja maku ovat lähes aina erilaiset ja silti annoksessa on jotain tuttua ja turvallista. Elämysten lisäksi I AMin tehtävä on rikkoa rajoja ja luoda kontrasteja.

Pop upin päättää heinäkuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä I AM SUMMER STAR CHEFS DINNER, jossa Shiwan kokkaa yhdessä Suomen valovoimaisimpien kokkitähtien kanssa.

Kozeen Shiwan haluaa kehittää Suomen ruokakulttuuria ja haastaa ravintola-alaa uudistumaan omalla, rajoja rikkovalla ja uniikilla tyylillään.
Kozeen Shiwan haluaa kehittää Suomen ruokakulttuuria ja haastaa ravintola-alaa uudistumaan omalla, rajoja rikkovalla ja uniikilla tyylillään.
Tattarinäkkileivästä on kuoriutunut samettikukilla koristeltu perhonen.
Tattarinäkkileivästä on kuoriutunut samettikukilla koristeltu perhonen.
PRO-voittaja Mari Seppälän raikas ruusuvedellä maustettu raparperi-mansikkamocktail.
PRO-voittaja Mari Seppälän raikas ruusuvedellä maustettu raparperi-mansikkamocktail.
Musta, fermentoitu valkosipuli on saanut pinnalleen makean valkosuklaakuorrutuksen.
Musta, fermentoitu valkosipuli on saanut pinnalleen makean valkosuklaakuorrutuksen.

I AM SUMMER SEASON by Kozeen Shiwan

 • Avoinna heinäkuun jokaisena perjantaina ja lauantaina
 • Lippuja on myynnissä 20 kpl/ilta
 • Illallisen hinta on 160 € juomineen

I AM SUMMER STAR CHEFS DINNER 29.7.

 • Jari Vesivalo, Olo
 • Eero Vottonen, Palace
 • Ilkka Uusitalo, C
 • Tuomas Vierelä, Olo
 • Filip Langhoff, Ask
 • Sasu Laukkonen, Ora
 • Juho Ekegren, Chapter
 • Jouni Toivanen, Wild