Turun Kakolanmäki on ollut tunnettu tähän asti lähinnä mainetta niittäneestä Kakolan vankilasta. Viime vuosina on kuitenkin saman mäen selleissä alkanut puksuttaa panimotoiminta, viinilasit kilisseet sekä nyt viimeisimpänä tuoksua vastapaahdettu kahvi.

Vuonna 2015 sai Kakolan vankila-alue uuden, alueen nimeä kantavan omistajan, perhefirman Kakola Yhtiöt. Nopeasti tämän jälkeen löysivät asunnoiksi restauroidut tilat ensimmäiset asukkaansa vuonna 2017.

Vankilan päärakennuksen länsipäädyssä sijaitsevat, alun perin Kakolan vankilan henkilökunnan tilat, muuntuivat samaisena kesänä 2017 väliaikaiseksi ravintolaksi. Vuoden 2018 ravintolaksi tituleerattu Turun Kaskis on ollut Kakolanruusu-nimisellä ravintolallaan yksi Kakolan sellien vetonauloista aina vuoden 2018 loppuun saakka.

Nyt ravintolan henkilökunta on evakossa remontin takia. Vappuna 2019 olisi tarkoitus avata uusissa ja pysyvissä tiloissa Kakolan sisäpihan yösellisiiven kellariin. Avotuli tulee olemaan edellistä Kakolanruusua vielä suuremmassa osassa.

Kaikki on tuoretta 

Maaliskuun alussa juhlittiin Kakolan vanhassa keskuskeittiössä kahvipaahtimo Fruktin avajaisia. Paahtimon perustivat yhdessä Turun kahvipaahtimon leivissä tavanneet Samuli Pääkkönen ja Kyle Papai. Seinäjokelalainen Papai suoritti ravintolakoulunsa pakollista osuutta Turun kahvipaahtimon paahtimolla Samulin siihen aikaan siellä paahtaessa.

Paahtaminen ja kahvikoneet kiinnostivat Papaita sen verran, että Pääkkösen kysyttyä mukaan Frukt-projektiin, ei Papai kauaa miettinyt.

– Tällä hetkellä paahdan minä, koska minulla on meistä enemmän kokemusta paahtaa tällä kyseenalaiselle paahtokoneella. Isomman Loring-paahtokoneen saapuessa hyppää puikkoihin myös Samuli, jolla on taas enemmän kokemusta siitä, naurahtaa Papai.

Kyseinen Turkuun saapuva Loring S7 Nighthawk ei olekaan mikä tahansa paahtokone. Se on Pääkkösen ja Papain mukaan tiedettävästi ensimmäinen kappale Euroopassa.

Houkutteleva palvelukeidas

Kakola Yhtiöiden myyntipäällikkö Joonas Ojala kertoo, kuinka he ovat projektin alusta asti nähneet alueen ei vain sen asukkien ajanviettopaikkana, mutta myös muita turkulaisia ja turisteja houkuttelevana palvelukeskittymänä.

– Puhuimme alusta asti ravintolasta, kahvilasta ja leipomosta. Tämä sai projektin julkistamisen jälkeen ihmiset ottamaan meihin yhteyttä, minkä seurauksena olemme saaneet yrittäjiksi alojensa ehdottomia huippuja.

– Meillä on myös muita eri kokoisia tiloja vielä, joihin saatamme hakea alueelle sopivia toimitsijoita, mutta päätoimitsijat on nyt valittu ja suurin osa liiketiloista varattu, hän lisää.

Kaveripohjaista, intohimoista olutta

Fruktin naapurissa on jo keväästä 2018 pannut olutta Kakola Brewing -panimo. Kokemusta kolmihenkisen panimon köörillä on heilläkin. Pariskunta Eeva ja Peter Torniainen sekä heidän ystävänsä Alexander Törnroth pyörittävät Kakolassa intohimolla sekä panimoa että pientä, sympaattista olutkauppaa.

Muun muassa Mathildedalin ja Suomenlinnan Panimoissa olutta pannut Peter Torniainen hoitaa sen puolen Kakolassakin. Päivätyökseen Raisiolla innovaatio- ja tuotekehitysprojekteissa toimiva Eeva Torniainen hoitaa nyt äitiyslomallaan Kakola Brewingin hemaisevaa brändi-ilmettä ja markkinointia. Törnroth pitää huolta panimon taloudesta ja pitää lukua numeroista.

Uusia tuulia on luvassa panimollekin:

– Kuluvan vuoden toukokuussa olisi tarkoitus avata pop up -terassi, sikäli mikäli luvat vain menevät läpi, lupailee Eeva Torniainen.

Luvassa on myös pysyvä taproom eli hanahuone Kakolan sisäpihan auetessa. Tämänhetkisen aikataulun mukaan hanat aukeavat vappuna 2020.

Paahtimolaisia ja panimolaisia, puhumattakaan alueen asukkaista, hemmotellaan toden teolla vuonna 2020, kun naapurusto kasvaa vielä yhden leipomon verran. Huhujen mukaan leipää Kakolaan saapuu vaivaamaan Turun Forum Korttelissa mainetta niittänyt Leipomo Grynin porukka. Uunituoreita luomu- ja juureen leivottuja herkkuja voi nauttia kotiin vietynä tai leipomon kylkeen avautuvassa kahvilassa.

Asuntoja päivä- ja kuukausivuokralla

Lähileipomo, kortteliravintola ja olutkauppa eivät luultavasti pidemmän päälle pärjäisi ilman jatkuvaa ihmisvirtaa. Tuota haluttua virtaa on Kakolanmäelle houkuteltu jo muutaman vuoden ajan ennakkomarkkinoiduilla asunnoilla. Neliöhinta on alueella keskimäärin noin 5 300 euroa.

Kakola Yhtiöiden omistama hotelli tulee sekin valmistumaan keväällä 2020. Samoihin kekkereihin olisi tarkoitus mahduttaa vielä kylpyläalue Kakola Spa:n avajaiset. Useita eri kokoisia konferenssi- ja juhlasaleja on myös luvassa.

Kakola Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala on ennustanut hotellista tulevan Turun ykköshotelli, ei enempää eikä vähempää.

Kaiken lisäksi Lääninvankilan nykyinen kirkko kunnostetaan ja kirkoksi se tulee myös jäämään. Kirkon tulevaisuuden näkymät vaikuttavat nekin valoisilta:

– Uskomme, että kirkosta tulee vähintään Turun suosituin hääkirkko, toteaa Joonas Ojala.