Kasvisruoka on buumissaan nyt, joten monelle liharuualle etsitään kuumeisesti kasvisvaihtoehtoa. Olen nähnyt vege-joulukinkun, vege-jauhelihakastikkeen ja tietysti kasvispullat lihapullien sijaan. Mutta uskomattomin ja uusin lihan korvaava kasvisvaihtoehto osuu suosikki-herkkuuni, pekoniin. Nimittäin kasvispekoni.

Kun puhutaan kasvis- tai vege-pekonista, sillä tarkoitetaan yleensä mantelilastuista tai kookoslastuista paahtamalla tehtyä herkkua. Tämä herkku on ollut läsnä jenkkiläisissä ruokablogeissa jo pari vuotta sitten, mutta nyt on pikkuhiljaa rantautumassa Suomeen. Yleisimmin Amerikassa rapean savuinen kasvispekoni tehdään nimenomaan isoista kookoslastuista, mutta yhtä hyvää tulee mantelista tai jopa todella ohueksi vuolluista juureslastuista. Juju on se, että on raaka-aine mikä vaan, mausteet ja paahtaminen tekevät siitä pekonin aromia muistuttavaa. Kun vegepekonia maustetaan savupaprikalla, savusuolalla tai savuaromilla, vaahterasiirapilla tai kookosnektarilla maukeutta antamaanja lisätään vähän soijaa suolaisuutta tuomaan, sitten paahdetaan uunissa lastut rapeaksi, niin saadaan se suolaisen savuisen makuinen, rapean suutuntuman omaava herkku.

Tämä suolaisenmakea savuisa kasvispekoni sopii moneen. Oma suosikkini on nimenomaan mantelilastuista tehty kasvispekoni. Itse olen jäänyt aivan koukkuun tähän herkkuun, koska se on helpompaa valmistaa kuin perinteinen pekoni ja on todella maukasta. Vaikka se ei minusta ole täysin pekonin makuista, se on kuitenkin niin herkkua, että käytän sitä tällä hetkellä vaikka missä. Kasvispekonia on hyvä ripotella salaatteihin tai pastoihin, risottoihin, joissa se antaa mukavan rapean suutuntuman, sillä voi koristella suolaisia leivonnaisia tai jos olet extreme-makean ja suolaisen yhdistelijä kuten minä, voit laittaa sitä vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen päälle. Ja tietysti, minä syön kasvispekonia ihan pelkästäänkin, naposteluna. Koska se on niin hyvää.

Katso Ruokalan resepti kookospekonille kukkakaalipannacotan seurana:
http://www.ruokala.net/resepti/kukkakaalipannacotta-kasvispekonilla

Katso juttua kookospekonista ihanasta The Simple Veganista-blogista:
http://thesimpleveganista.blogspot.dk/2013/05/coconut-bacon.html