Kahvilan tarjoilija Hien Dong kertoo, että kasvojen tunnistaminen laitteella onnistuu, vaikka asiakkaalla olisi aurinkolasit päässä.
Kahvilan tarjoilija Hien Dong kertoo, että kasvojen tunnistaminen laitteella onnistuu, vaikka asiakkaalla olisi aurinkolasit päässä.

Kasvoilla maksaminen saapui Suomeen

Osuuspankin henkilöstöravintoloissa on aloitettu kokeilu, jossa maksaminen suoritetaan kasvojentunnistuslaitteella. Uuden maksutavan merkittävin etu on nopeus.

Antell Arkadiassa kahvittelevat Osuuspankin työntekijät eivät tarvitse maksamiseen korttia eivätkä käteistä. Riittää, kun he marssivat kasvonsa skannaavan tabletin eteen ja hyväksyvät maksun. Kyse on OP Labin kasvomaksuteknologian pilotointikokeilusta.

Antellin markkinointi- ja viestintäjohtaja Mari Kähkösen mukaan kokeilu on Helsingissä käynnissä kahdessa ravintolassa, Antell Arkadiassa ja Antell Vääksyssä. Myös Turun Puutori, Lappeenrannan Antell Saimaa ja Oulun Puistonkulma on valjastettu pilottiin mukaan. Antellilla ollaan tyytyväisiä kokeilun tuloksiin.

– Antellin kannalta tämä voisi olla pysyvä ratkaisu. Aiomme ehdottomasti pitää kasvoilla maksamisen maksutapana muiden joukossa, kertoo Kähkönen.

Käytännössä kasvoilla maksaminen tapahtuu niin, että erikoiskameralla varustettu tabletti tunnistaa maksajan kasvot. Kasvotunnistetta verrataan henkilön aiemmin luovuttamaan informaatioon omista kasvoistaan. Lopuksi asia­kas varmistaa oston hyväksymällä maksun.

– Käytännössä riittää, että näyttää kasvot tabletille, kuvailee OP Labin johtaja Kristian Luoma maksutapahtumaa.

Ennen ensimmäistä maksutapahtumaa asiak­kaan täytyy rekisteröityä maksutavan käyttäjäksi Iphonelle saatavissa olevan sovelluksen kautta. Käyttöönoton yhteydessä kasvot luetaan kertaalleen. Käytännössä maksutapa vaatii siis käyttäjältään Iphonen. Luoman mukaan kasvoilla maksamisen mahdollisuus laajennetaan tulevaisuudessa muillekin, esimerkiksi Pivon käyttäjille.

Lisänopeutta maksutapahtumaan

Miksi kukaan haluaisi maksaa kasvoillaan, kun esimerkiksi kortin lähimaksutoiminnon käyttökin on niin vaivatonta?

Sinänsä mitään suurta kasvoilla maksamisen vallankumousta ei odoteta, vaan sen tarkoituksena on olla yksi helppo, palvelua sujuvoittava maksutapa muiden joukossa. Kähkösen mielestä uuden maksutavan huomattavin etu on nopeus.

– Tämä maksutapa sopii ravintola-alalle hyvin. Esimerkiksi lounasravintoloissa, kun maksutapahtuma saadaan nopeutumaan, niin jonotusaika vähenee samalla.

Luoma näkee kasvoilla maksamisen tulevaisuuden ravintola-alalla valoisana.

– Esimerkiksi yökerhojen tapaisiin ympäristöihin tämä sopisi hyvin, sillä meluisassa ympäristössä sanallinen viestintä on hankalampaa, ja tämän avulla tarve sille pienenee. Lisäksi toistuvat maksut, joita lounas- ja kahvilaympäristössä suoritetaan, helpottuvat, ja käsiä vapautuu muihin asioihin. Tämä on ehdottomasti tulevaisuutta.

Valokuvia ei tallenneta

Kuten aina uutta teknologiaa lanseerattaessa, pintaan nousee kysymys turvallisuudesta. Kuinka kasvoilla maksamisen turvallisuudesta on huolehdittu?

Luoman mukaan tunnistuksessa käytettäviä valokuvia ei tallenneta pysyvästi – ne säilyvät vain sen aikaa, kun kone laskee matemaattisen mallin kasvoista.

Yli 30 euron ostoksista kone vaatii asiakkaalta lisätunnistuksen QR-koodin avulla. Lisäksi maksutapahtumaa valvoo aina kassahenkilö.

– Toki osa ihmisistä miettii turvallisuusaspektia, mutta tämä on ehdottoman turvallinen, helppo ja nopea käyttää, sanoo Kähkönen.

Julkaistu Aromissa 8/2019.

Aromin teemana on vuonna 2019 ruokavallankumous. Nostamme esille alalla tehtyjä läpimurtoja ja esimerkillisiä, uraauurtavia ja arkea helpottavia tekoja.