Viime keväänä moni toimija teki nopeita ratkaisuja ja kompromisseja hygieniajärjestelmänsä kohentamiseksi. Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että ratkaisut ovat luotettavia, laadukkaita ja pysyviä. Hyvä hygieniajärjestelmä täyttää kolme tarvetta: wc-tilasi on viihtyisä, turvallinen ja  vastuullinen.

Metsä Tissuen markkinointipäällikkö Julia Laaksonen vinkkaa, mitä kaikkea kuuluu tarkistuslistalle. Saippua ja käsipaperi ovat keskiössä, kun tarkastellaan wc-tilojen hygieenisyyttä.

– On tärkeää, että saippua ja paperit käytetään annostelijasta. Se pitää tuotteet hygieenisinä, ja käyttäjä koskee vain siihen paperiin, jota käyttää, Laaksonen sanoo.

Pandemia muutti pysyvästi käsienpesutapojamme. Käsiä pestään nyt enemmän ja huolellisemmin, mikä näkyy saippuan ja paperin kulutuksen lisääntymisenä. Annostelijat pitää mitoittaa uudelleen.

– Tutkimusten mukaan kätensä saippualla pesevien osuus on kasvanut pandemian myötä. Ravintolasi kävijämäärä voi olla sama tai pienempi kuin ennen, mutta annostelija on voinut jäädä pieneksi, kun saippuaa käytetään enemmän. On helppo vaihtaa suurempaan annostelijaan tai lisätä toinen vanhan viereen, Laaksonen huomauttaa.

Käsipaperipaketit eivät kuulu lojumaan pöydille, se ei ole pysyvä ja hygieeninen tapa. Kenties on syytä varustaa toinen käsipyyhekaappi varmistamaan, etteivät tarvikkeet lopu kesken?

Paperin rooli on kasvanut: se on THL:n ohjeen mukainen tapa kuivata kädet. Kuivaaminen on tärkeä osa käsihygieniaa: nimenomaan mekaaninen hankaus paperilla poistaa viimeisetkin mikrobit käsistä saippuapesun jälkeen.

– Mikrobien kuuluu tarttua paperiin ja mennä sen mukana roskakoriin!

Paperi on hyvä tuote, koska se palvelee monissa tarpeissa. Ihmiset tekevät wc-tiloissa kaikenlaista: pyyhkivät tahroja, korjaavat meikkiä, huuhtelevat kasvot.

– Tutkimusten mukaan paperi on toivotuin kuivaustapa. Suomalaiset toivovat, että paperia olisi aina saatavilla.

Pandemia-aikana tarvitaan yksi ylimääräinen käsipaperi hanan sulkemiseen ohjeiden mukaisesti, ja lopuksi voi avata oven paperin avulla.

Ilmakuivaimia ei viruksen leviämisriskin takia suosita. Mikäli laputit kuivaimen pois käytöstä vuosi sitten, olisiko syytä päivittää järjestelmä?

Hygieniajärjestelmien toimittaja Katrin toivoo, että käsienpesuprosentti nousisi 100 prosenttiin.

– Meidän tavoitteemme on, että ihmisistä sata prosenttia pesisi kädet käytyään julkisessa wc:ssa. Ennen pandemiaa vain 2/3 toimi näin, ja prosentti on jo noussut, Laaksonen iloitsee.

Annostelijaa tarvitaan myös wc-kopissa.

– Wc-paperi on tärkeä osa hygieniajärjestelmää, ja sen tulee olla käytössä annostelijasta, jotta se pysyy hygieenisenä. Paperin toivotaan olevan laadukasta ja ympäristöystävällistä, joten myös annostelu kannattaa hoitaa viimeistellysti, Laaksonen sanoo.

Lisäksi wc-tilojen käytettävyyttä kohentaa ilmanraikastin. Katrinin suosituin malli on neutralisoiva ilmanraikastin, joka hillitysti varmistaa, että käyntikokemus on miellyttävä.

Roskakorien oikealla sijoittelulla ja helpolla käytettävyydellä voit varmistaa, että roskat päätyvät sinne minne pitääkin ja wc-tilasi pysyy siistinä.

Hygieenisyys ennen kaikkea, Julia Laaksonen huomauttaa. Muista myös, että wc-tila on ravintolan käyntikortti.

– Viihtyisyys, laatutaso ja asiakaskokemus wc:ssa, viestiikö se sitä mitä haluatte viestiä?

Tutkimusten mukaan paperi on toivotuin kuivaustapa.˝

Vastuullisia tuotteita suomalaisesta metsästä

Vastuullisuus on tutkitusti yksi tärkeimpiä ostokriteereitä ja yhä tärkeämpi arvo sekä yrityksille että kuluttajille.

Tuntuu hyvältä edustaa Metsä Groupia, jossa vastuullisuus näkyy läpi organisaation. Olemme edelläkävijöitä esimerkiksi kiertotalouden kehittämisessä, Metsä Tissuen markkinointipäällikkö Julia Laaksonen sanoo.

Metsä Tissuen pehmopaperituotteet ovat osa miljoonien suomalaisten jokapäiväistä arkea tehden siitä mukavampaa ja hygieenisempää. Katrin-, Lambi-, Serla- ja SAGA-tuotemerkeistä tunnetun Metsä Tissuen juuret ovat Mäntässä, suomalaisten metsien ja vesistöjen sydämessä. Metsä Tissuen Mäntän tehdas on valmistanut pehmopaperituotteita kotimaisesta puuraaka-aineesta jo 150 vuotta.

Metsä Tissue on maailman ainoa suomalaisomisteinen pehmopaperin valmistaja. Yhtiö on osa Metsä Groupia, jonka emoyhtiöön Metsäliitto Osuuskuntaan kuuluu noin 104 000 suomalaista metsänomistajaa.

Paperi on yksi harvoista tuotteista, jonka raaka-aine on 100-prosenttisesti uusiutuvaa. Lisäksi sen valmistus on kiinteä osa suomalaista historiaa ja kotimaista osaamista. Hyvin hoidettu pohjoinen metsä kasvaa enemmän kuin sitä käytetään.

– Jokainen puu on tärkeä. Siksi käytämme jokaisen osan hyödyksi: 60 prosenttia käytetään sahatavaraan ja rakennustuotteisiin, 25 prosenttia sellun, kartongin, pehmopaperin, ruuanlaittopaperin, biotuotteiden valmistukseen ja 15 prosenttia (kuori, oksat ja latvus) bioenergian tuotantoon. Jokaista kaadettua puuta kohti istutamme neljä uutta puuntaimea, Laaksonen kertoo.

Metsä Groupin kestävä arvoketju takaa, että Katrin-hygieniatuotteet ovat aina vastuullisesti valmistettuja. Ympäristövaikutukset minimoidaan joka tuotantovaiheessa. Näitä ovat esimerkiksi tehokas tuotanto ja varastointi- ja kuljetustarpeen vähentäminen sekä laadukkaat tuotteet.

– Katrin-tuotteet muodostavat optimaalisen kokonaisratkaisun, joka vähentää tuotteiden kulutusta, laskee käyttökustannuksia ja minimoi ympäristövaikutuksia. Tuotantomme sijaitsee mahdollisimman lähellä asiakasta, mikä takaa lyhyen kuljetusetäisyyden. Myös muutokset kohti kevyempää pakkaamista vaikuttavat positiivisesti kuljetuksiin.

Katrin Inclusive -annostelijat on suunniteltu kestämään aikaa, ja niiden muovimateriaali on sataprosenttisesti kierrätettävä. Kaikki mustat Katrin-annostelijat on valmistettu kierrätysmuovista.

Useat laatu- sekä ympäristösertifikaatit kertovat tuotteiden tarkasta elinkaaren hallinnasta. Mäntässä valmistetuille Katrin-tuotteille on myönnetty Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki (EU-kukka) sekä suomalaisesta työstä kertova Avainlippu. Kaikki raaka-aineena käytetty puu on sertifioitua (PEFC/FSC) tai kontrolloitua alkuperää.