Kauppias Petri Putila tunnustautuu intohimoiseksi viini- ja olutmieheksi. Hän on myös vakuuttunut siitä, että tulevaisuudessa kaupan ja ravintolan raja hämärtyy olemattomiin. Merkkejä siitä on ollut ilmassa jo muutamia vuosia, mutta koronaepidemia on kiihdyttänyt muutosta ja tuonut sen näkyviin. Tässä kehityksessä Putila haluaa olla mukana ja näyttää suuntaa.

– Ravintolaruoan ulosmyynti ja take away ovat tulleet tutuiksi korona-ajan ilmiöinä, mutta väitän, että kehitys on vasta aluillaan. Uskon, että trendi kestää hamaan tulevaisuuteen, mies sanoo.

Putilan mukaan Ihmiset ovat valmiita maksamaan laadusta ja hyvästä ruoasta. Ravintolatasoista ruokaa halutaan syödä sekä kauppareissuilla että kotona. Mutta laadukas ruoka ei yksin riitä, vaan kaupassa pitää hallita kokonaisuuksia. Siksi myös juomatuotetta on kehitettävä, eivätkä  Putilan suunnitelmat ole aivan vähäiset.

Pirkkalan Citymarket on esimerkiksi ainoa ruokakauppa Suomessa, jolla on palkkalistoillaan oma viinimestari, useissa laaturavintoloissa meriittinsä hankkinut sommelière Päivi Parkkola.

– Haluamme palvella asiakkaita myös niin, että jos he ostavat meidän palvelutiskiltä hyvän pihvin tai tuoretta kalaa, osaamme myös suositella niille sopivia viinejä, Putila valottaa.

Lähitulevaisuudessa KCM Pirkkalaan avataan ravintola Sommeliere & Naapurit, jonka ruokalista laaditaan yhteistyössä tamperelaisen Bistro Naapurin kanssa. Päivi Parkkola vastaa ravintolan noin 40–50 viinin valikoimasta. Oluet tulevat kaupan valikoimista ja kohta myös omasta panimosta.

Panimo osaksi myymälää

Ajatus oman panimon perustamisesta syntyi jo Putilan aiemmassa kaupassa, Lahden Paavolan Citymarketissa. Ensin suunnitelmissa oli kiertolaistyyppinen ratkaisu, jossa pääroolissa olisivat vierailevat olutmestarit. Alkuvuodesta päädyttiin kuitenkin hankkimaan oma panimolaitteisto ja palkkaamaan vakituinen oluentekijä.

Tarkoitus on mennä vahvasti laatu edellä ja valmistaa runsaasti erityyppisiä oluita.

Sopiva kombinaatio löytyi Porista, josta Putila osti reilut neljä vuotta toimineen Moose on the Loose -panimon laitteistoineen. Samassa yhteydessä panimoyrittäjä Kalle Hirvikoski kutsuttiin Citymarketin palvelukseen pääoluentekijäksi.

– Ihan koko Moosen laitteisto ei mahdu Pirkkalaan suunniteltuun panimotilaan, mutta keittokattilat ja paljon muuta lähtee mukaan. Ensimmäisten oluiden olisi tarkoitus valmistua vielä tämän vuoden puolella, Hirvikoski linjaa.

Kolmas voimahahmo panimoprojektin taustalla on oluen monitoimimies Teemu Lahtinen, joka vastaa Pirkkalan Citymarketissa koko olutpuolen kehittämisestä. Lahtisen käsialaa on myös uuden panimon nimi Panimo Himo, joka ei niinkään viittaa pienpanimoalan seksikkyyteen vaan kolmikon intohimoon olutta ja panimotoimintaa kohtaan.

Uuden panimon kapasiteettia tai tuotantotavoitteita ole vielä määritelty, mutta rivien välistä ja henkilökunnan määrästä voi kuitenkin lukea, että tuotanto tulee olemaan varsin maltillinen, ehkä sellaiset 30 000 litraa vuodessa. Samalla kuitenkin tarkoitus on mennä vahvasti laatu edellä ja valmistaa runsaasti erityyppisiä oluita. Se jos mikä innostaa Hirvikoskea.

– Toiveena olisi olla ensimmäinen ruokakauppa, joka myy esimerkiksi tynnyröityä sahtia tai jotain vastaavaa suoraan kaupan hyllystä, saison- ja sahtiosaamisestaan tunnettu mies sanoo.

Vaikka 20 kilometrin säteellä Pirkkalasta toimii jo kymmenkunta pienpanimoa, kilpailu ei Putilaa hätkäytä, päinvastoin.

Itse koen paikallisten panimoiden määrän ehdottomasti rikkautena, kaikille riittää kyllä tilaa. Meidän tavoitteenamme on olla Suomen yhteistyökykyisin pienpanimo, kauppias summaa.