Keittiömestari Jarmo Huuhtanen: ­Tilaisuuksien järjestäminen on minulle intohimo

Jarmo Huuhtanen kuuluu horeca-alan pitkän linjan konkareihin. Electrolux Professionalin maajohtajan syvä kiintymys alaa kohtaan on kokkivuosien peruja, ja hyvän aterian äärellä Huuhtanen viihtyy edelleen, milloin ei lepuuta mieltään veneen kannella.

Jarmo Huuhtanen, mikä on työsi suola?

Horeca- ja catering -alat kokonaisuudessaan. Olen ylpeänä seurannut kotimaisten tekijöiden menestystä. Me suomalaiset olemme juuri nyt maailman huippuja tällä alalla. Julkisessa ruokailussa meistä otetaan mallia maailmanlaajuisesti. Huippukokkimme ja Kokkimaajoukkueemme niittävät vuosi vuodella parempaa menestystä kansainvälisissä koitoksissa.

Toimiessani nykyään kaupallisella puolella Electroluxin ammattikeittiölaitteiden parissa yksi iso tekijä on tekniikan kehittyminen aimo harppauksin. On mielenkiintoista seurata, mitä kaikkea digitalisointi tuokaan tuotteisiin ja keittiöiden toimintaan. Tärkeintä ovat kuitenkin muistaa, että hyvän ruuan takana on aina ihminen.

Aika usein minua edelleen mietityttää, arvostetaanko tätä alaa riittävästi, meidän ja muiden taholta.

Ilmianna paras tsemppaajasi, kotoa tai töistä.

Tämä ehkä kuulostaa kliseiseltä, mutta asiakkaat ovat parhaita tsemppaajia työssäni. Asiakas­tilaisuuksien järjestäminen on minulle intohimo, on sitten kyse pienestä tai isosta tilaisuudesta. Nautin suuresti siitä että olen mukana esimerkiksi järjestämässä Resta Seminaaria tai Taste of Helsinkiä, puhumattakaan Suomen Kokkimaa­joukkueen toiminnasta.

Toki vaimoni ja lapseni ovat vuosien varrella mahdollistaneet työnteon, ja ennen kaikkea sen, että jalat pysyisivät jollain tavalla maassa.

Pitkäaikaisen työnantajani Electroluxin leivissä olen päässyt urallani eteenpäin, unohtamatta omaa henkilökuntaani.

Milloin viimeksi harmitti? Miten siitä selvittiin?

Liiketoiminnassa harmitus kohdistuu aika-ajoin epäoikeudenmukaisuuteen ja asioihin, joihin ei itse voi vaikuttaa, kuten hävittyihin kauppoihin. Toisinaan tuntuu, että me ihmiset olemme muut­tuneet ja muutumme itsekeskeisiksi oman edun tavoittelijoiksi, emmekä pidä kiinni oikeista arvoistamme. Noista vastoinkäymisistä selviää positiivisella asenteella, sekä luonnollisesti uuden kaupallisen tarpeen mahdollisuudella, sen tavoittelulla ja onnistumisella.

Kerro hyväksi havaitut hyvinvointivinkkisi Aromin lukijoille.

Nauti elämästä läheisten ihmisten seurassa niin kotona kuin työssä. Yhdessäolo on nautinnollisinta hyvän ruoan ja juoman parissa.

Kuka on esikuvasi – ja miksi?

Nuorena kokkina ja keittiömestarina toimiessani minulla oli esikuvia, joista voisin mainita pitkä­aikaisen työnantajani Ragni Rissasen sekä Svenska Klubbenin keittiömestarin Aini Makkulan, ja tietysti Eero Mäkelän. Heitä kaikkia yhdisti yksi asia, ja se on rehellisyys. Voisikin sanoa, että esikuviani ovat rehelliset ihmiset.

Esikuviani ovat
rehelliset ihmiset.”

Paljasta paras stressinhallintamenetelmäsi.

Olen intohimoinen veneilijä. Parasta stressinhallintaa on köysien irrottaminen, merelle lähteminen ja jälleen kotisatamaan palaaminen.

Tehokkainta stressinhallintaa on kuitenkin se, kun osaa säilyttää arjen ja juhlan balanssin oikeassa suhteessa.

Mikä on arvokkain työelämässä oppimasi läksy?

Arvostan liiketoiminnassa nopeita, konkreettisia päätöksiä. Parempi tehdä päätökset nopeasti, sitten korjata niitä tai jopa perua ne, kuin jahkailla ja odottaa että joku muu ottaisi vastuun. Jokainen toimikoon resurssiensa ja osaamisensa puitteissa. Liiketoiminnassa kulut on pidettävä järkevinä.

Tuomari Nurmio laulaa laulussaan ”kohdusta hautaan tuhannen kapakan kautta”. Olen ottanut tuon lausahduksen omiin ajatuksiini; se kuvaa hyvin elämänkaaren raadollisuutta. Silti elämässä on aina jäljellä opittavaa ja koettavaa.