Yleensä homma on varsin simppeli vaikkakin suuritöinen: kesäsesonki alkaa, kun ensimmäinen pullo poksautetaan vappubrunssilla ja loppuu, kun viimeisetkin ravunkuoret on siivottu pois. Ja koska Suomen kesä on usein vähäluminen, määrittää sää paljolti sen, miten paljon herrasväki terassilla notkuu. Niin tai näin, joustava työvoima on ollut kesäkauden kantava voima.

Kaikilla foorumeilla tykätään nyt hokea, että tästä vuodesta ei kukaan tiedä mitään ja tottahan se on. Uudet rajoitukset painavat taas päälle ja moni ei varmasti tiedä pysyykö mökki auki kesään saakka.

Mutta aloitatko valmistautumisen vasta, kun Sanna antaa siunauksen ja asiakkaat ryntäävät 20-luvun mielialalla ravintoloihin?Edessä voi olla ketjureaktio, jonka seurauksena alkaa hurja taistelu rajatusta joukosta osaavia ammattilaisia. Olettaen toki, että he eivät ole vastaanottaneet työpaikkaa jo vaikkapa kaupan alalta.

Lockdown vai terassi?

Kun avasimme tammikuun lopussa kesätyöilmoituksen pääkaupunkiseudulle, se keräsi ilman minkäänlaista mainontaa viikossa yli 800 hakijaa. Joukossa oli paljon nuoria ilman kokemusta, mutta myös piinkovia ravintola-alan ammattilaisia. Tämä on tilanne nyt, mutta mitä se on myöhemmin keväällä? Ihmiset työllistyvät sinne, missä töitä on.

Jos sinulla ei ole reservissä odottamassa yritykseen sitoutuneita työntekijöitä kesän tarpeiksi, kannattaa vakavasti pohtia miten mahdollistat bisneksen pyörimisen sitten, kun lämpötila ja rokotusmäärät ovat kasvussa. Pessimistihän ei pety mutta saattaa joutua hermolomalle, jos painaa yöttömät yöt ilman riittävää henkilökuntaa.

Kunnollinen kouluttaminen, perehdyttäminen tai esimerkiksi kansainvälinen rekrytointi vie aikaa.Ennen kaikkea, selkeät askelmerkit tulee olla sovittuna. Toki voimme myös odottaa, toimia reaktiivisesti ja toivoa, että asiat järjestyvät.

Kumpi sinusta on todennäköisempää, että olemme kesällä lockdownissa vai terassilla?

Jos kallistut jälkimmäiseen, aloita rekrytointi nyt!

 

Mikael Nuotio

kirjoittaja toimii Barona Horecan toimialajohtajana