Niina Kiviaura työskenteli snack-baarissa lähellä Tommy Bartlett Show´ta.
Niina Kiviaura työskenteli snack-baarissa lähellä Tommy Bartlett Show´ta.

Kiinnostaako keskilänsi tai itärannikko? - Jo tuhat suomalaisnuorta mukana opiskelijavaihdossa

Suomi-Amerikka yhdistysten liitto SAM järjestää joka vuosi 50 suomalaiselle ammattikorkeakoulu-, korkeakoulu- tai yliopisto-opiskelijalle kesätyöpaikan Yhdysvalloissa. Kesätyöpaikkoja on tarjolla sekä USA:n keskilännessä Wisconsin Dellsissä että itärannikolla Ocean Cityssä. Kesätyöntekijöillä on upea mahdollisuus tutustua amerikkalaiseen elämäntyyliin ja kulttuuriin.

Kuopion Savonia ammattikorkeakoulusta parin vuoden päästä restonomiksi valmistuva Outi Vilpponen vietti Dellsissä viime kesän.

- Kesä Yhdysvalloissa oli upea kokemus, jossa parasta oli kaikki saamani uudet ystävät ympäri maailmaa. Hyvällä työporukalla mieli pysyi pirteänä ja suosittelen kesätyötä Dellsissä kaikille, jotka haluavat kokea ja oppia uutta, tavata ihmisiä eri puolilta maailmaa ja saada uusia ystäviä. Ajatus lähdöstä kauas kotoa voi tuntua aluksi pelottavalta, mutta kun astuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle, voi kokea mitä parhaimpia asioita, joita muistaa lopun ikänsä, Vilpponen sanoo.

- Vaikka töitä oli paljon, sain kesän aikana vapaata ja pääsin Summerfest-musiikkifestivaaleille Milwaukeen sekä myöhemmin kesällä parin päivän reissulle Chicagoon. Vapaapäivinä ehdimme käydä myös Wisconsinin pääkaupungissa Madisonissa, hän kertoo.

Dellsissä työskenteli myös Porvoon Campuksella Tourism & Events Student in Haaga-Helia UAS:sta 2019 valmistuva Niina Kiviaura.

- Työskentelin snack-baarissa lähellä vesihiihtoshow Tommy Bartlett Show´ssa. Siellä oli todella hyvä työilmapiiri ja olimme kuin yhtä isoa perhettä, Kiviaura sanoo.

- Kesän aikana opin small talkia, hienotunteisuutta ja erilaisten ihmisten välistä kanssakäymistä. Työ USA:ssa todella avasi mieltä. Siellä pääsi asiakaspalvelussa tapaamaan huomattavasti enemmän eri etnisyyden omaavia ja eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä kuin Suomessa, eli lokerointi loppui pakostakin. Toivon pääseväni ensi kesänä takaisin Dellsiin, hän sanoo.

Työsuhteen etuihin kuului Kiviauran mukaan myös kortti, jolla pääsi ilmaiseksi tai edullisesti kokeilemaan Dellsin alueella olevia huvituksia ja sai myös alennuksia alueen kaupoissa ja ravintoloissa.

Kuopion Savoniassa restonomiksi opiskelevan Elisa Rautiaisen mielestä kesätyö Yhdysvalloissa oli hänen elämänsä parhaimpia kokemuksia.

- Sain runsaasti lisää kielitaitoa sekä uusia ystäviä. Ja koska opiskelen matkailualaa, ulkomailla työskentelystä saan varmasti hyötyä tulevaisuuden työmarkkinoilla. Hyödyin myös koulun kannalta, sillä Dellsissä tekemäni työ oli minun osaltani työharjoittelu. Sain siis kesältä kaiken kivan lisäksi vielä arvokkaita opintopisteitä, hän sanoo.

Vielä ehtii mukaan

Vuodesta 1997 lähtien järjestetyn Work & Travel-ohjelman kautta on lähtenyt Yhdysvaltoihin kesätöihin jo yli 1 000 suomalaisnuorta.

Suomi-Amerikka yhdistysten liiton kautta järjestyy palkallinen kesätyöpaikka ja mahdollisuus tutustua amerikkalaiseen kulttuuriin. Työtä tehdään noin kolme kuukautta ja sen jälkeen on mahdollisuus matkustella Yhdysvalloissa kuukauden ajan.

Työskentelyn lisäksi on aikaa tutustua lähialueiden nähtävyyksiin ja maisemiin. Kesän aikana ehtii ansaita noin 4 000 dollaria, jolla summalla kattaa ohjelman kulut ja elämisen.

SAM järjestää työpaikat ja viisumiasiat, amerikkalainen työnantaja/viisumisponsori majoituksen. Työpaikat ovat asiakaspalvelutehtäviä. Viisumi tulee kansainvälisen Work & Travel -ohjelman kautta viisumisponsori ASSE International, Inc./ASPIRE Worldwide, LLC. tukemana.

Hakuaika päättyy 31. tammikuuta.

- Sain runsaasti lisää kielitaitoa sekä uusia ystäviä. Ja koska opiskelen matkailualaa, ulkomailla työskentelystä saan varmasti hyötyä tulevaisuuden työmarkkinoilla, Elisa Rautiainen arvioi.
- Sain runsaasti lisää kielitaitoa sekä uusia ystäviä. Ja koska opiskelen matkailualaa, ulkomailla työskentelystä saan varmasti hyötyä tulevaisuuden työmarkkinoilla, Elisa Rautiainen arvioi.
Niina Kiviaura työskenteli snack-baarissa. Hän oppi kesän aikana small talkia, hienotunteisuutta ja erilaisten ihmisten välistä kanssakäymistä.
Niina Kiviaura työskenteli snack-baarissa. Hän oppi kesän aikana small talkia, hienotunteisuutta ja erilaisten ihmisten välistä kanssakäymistä.

Hakukriteerit

  • Hakijan tulee olla SAM:n jäsen (opiskelijajäsenyys 20 e/vuosi).
  • 21-26 v. suomalainen kolmannen asteen (yliopisto, korkeakoulu, AMK) opiskelija, oltava kokopäiväinen ja aktiivinen opiskelija vielä syksyllä 2018.
  • Suomen kansalainen
  • Asiakaspalveluun riittävä englanninkielen taito
  • Palveluhenkisyys, positiivinen asenne.
  • Hakija pystyy työskentelemään Yhdysvalloissa 25.5.-3.9.2018.
  • Hakuaika päättyy 31.1.2018.

 Ota yhteyttä: http://samsuomi.fi/kesatyo-yhdysvalloissa/