Klassikkokilpailua päivitetään

Vuoden Kokki -mittelö käytiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Nyt perinteistä ja arvostettua kokkikilpailua halutaan uudistaa – muun muassa viemällä finaali pois Helsingin messuhuminasta. Kilpailun johtaja Heikki Liekola kertoo, miksi.

Länsinaapurin Årets Kock -kilpailua voi seurata suorana televisiossa, mutta Suomessa Vuoden Kokki -kilpailun tunnettuus esimerkiksi kuluttajien keskuudessa ei ole järin suurta. Kun entisistä voittajista koostuva Vuoden Kokki -akatemia valitsi Heikki Liekolan kilpailun johtajaksi, tavoitekin oli selvillä: uudistaa kilpailua, kadottamatta kuitenkaan sen arvovaltaisuutta.

– Vuonna 2015 kilpailun hakijamäärät laskivat roimasti. Ehkä kisaa ei koettu tarpeeksi kiinnostavaksi, ja toisaalta kynnys hakea mukaan oli kasvanut korkeaksi. Akatemian tavoitteena oli rohkaista ihmisiä hakemaan mukaan.

Haku päättyi lokakuun lopulla, ja hakijamäärät ovat olleet nousussa toista vuotta putkeen. Keskeisin muutos on, että semifinaali ja finaalivaihe on erotettu toisistaan. Liekolan mukaan kysymys on tasapuolisuudesta.

– Kun finaali ja semifinaali on pidetty peräkkäisinä päivinä, se on hieman epäreilua niille, joiden vuoro on ollut jälkimmäisenä. Juuri kun olet saanut ensimmäisen suorituksen tehtyä, pitää heti alkaa miettiä seuraavaa, mikäli finaalipaikka aukeaa.

Pieni hajurako vaiheiden välillä antaa kilpailijoille mahdollisuuden esitellä monipuolisuuttaan.

– Pelkkä yllätyskori laskee finaaliannosten tasoa. Siksi yhdessä osiossa kilpailijat tietävät, mitä on edessä, ja silloin he voivat todella näyttää osaamistaan. Toinen osio voi olla yllätyksellinen, ja siinä mitataan luovuutta. Semifinaalivaiheessa olemme antaneet hakijoille vapaat kädet: tehtävänä on valmistaa moderni, suomalaisuutta kunnioittava lämmin annos vapaavalintaisista raaka-ainesta.

Matalalla kynnyksellä mukaan

Semifinaaliin voi hakea viime vuoden tapaan Instagram-sovelluksen kautta. Eniten tykkäyksiä kerännyt kuva pääsee automaattisesti semifinaaliin. Viime vuonna sosiaali­sen median vetoavulla kisakeittiöön pääsi Miiro Tähti, ja tänä vuonna ravintoloitsija Henri Alén. Erilaisilla hakutyyleillä tavoitellaan hakijoita, jotka muuten eivät välttämättä lähtisi mukaan lainkaan.

– Haluaisin itse nähdä kilpailussa jatkossa ravintolamaisempia annoksia. Enemmän raflameininkiä, ja vähemmän Bocuse d’Or -tyyliä.

Liekolan mielestä painotus on luonteva, koska lyhyehkö kilpailuaika asettaa rajoja komponenttien työstämiselle.

– Olen hieman kyllästynyt siihen, että raaka-aineen työstämisen määrästä tulee annoksen itseisarvo. Ammattitaitoa on sekin, että raaka-ainetta ei väännetä ja käännetä loputtomiin, vaan sen luontaisille ominaisuuksille uskalletaan antaa päärooli. Jos haetaan bocusemaisen klassista fine dining -toteutusta, hakijamäärät eivät siitä ainakaan nouse.

 

Heikki Liekola voitti kilpailun vuonna 2014.

 

Vuoden Kokki valitaan 10.4.2017 Raflamessuilla Peurungassa. Semifinaalit Matkamessuilla Helsingissä 20.–21.1.2017.

 

Liekola rohkaisee erityisesti Helsingin ulkopuolella toimivia mestarikokkeja hakemaan kilpailuun mukaan myös tulevina vuosina. Yksi osoitus tästä on finaalin vieminen Helsingin Messukeskuksesta Peurungan Rafla-messuille, jolloin muualla Suomessa asuvien ammattilaisten on helpompi tulla seuraamaan kilpailun kulkua.

Jos osallistuminen askarruttaa, sitä kannattaa miettiä panostuksena omaan uraan. Tulevaisuuden työmahdollisuudet voivat parantua Liekolan mukaan huomattavasti osallistumisen myötä.

– Tuomaristossa istuu joukko alan huippuja, jotka kaikki maistavat annostasi. Käytännössä se voi usein johtaa, ja on johtanutkin, suoraan rekrytointiin, vaikka itse voittoa ei tulisikaan.

Omasta voitostaan kilpailun johtaja on edelleen iloinen ja ylpeä.

– Se on kieltämättä merkkipaalu omalla urallani, ja on etuoikeus kuulua Vuoden Kokki -porukkaan. Ajattelen voitosta niin, että joku menisi joskus tulevaisuudessa pieleen, tätä kukaan ei ota minulta pois, Liekola naurahtaa.