Kokkimaajoukkue: Katja Tuomainen (vas.), joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, Samuel Mikander, Atte Lassila, Niko Suomalainen, Matias Haapsaari, Juha Lehtonen, Mattias Åhman, Pinja Paakkonen, kapteeni Simo Pietarinen, Niall Larjala ja Kari Julin kauppakeskus Rediin kenraaliharjoituksissa rakennetun Culinary Art ja Pastry Art -pöydän äärellä.
Kokkimaajoukkue: Katja Tuomainen (vas.), joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, Samuel Mikander, Atte Lassila, Niko Suomalainen, Matias Haapsaari, Juha Lehtonen, Mattias Åhman, Pinja Paakkonen, kapteeni Simo Pietarinen, Niall Larjala ja Kari Julin kauppakeskus Rediin kenraaliharjoituksissa rakennetun Culinary Art ja Pastry Art -pöydän äärellä.

Kokkien MM-kisat käynnistyvät viikonloppuna Luxemburgissa

Suomea edustaa Culinary World Cupissa kaksi joukkuetta: Suomen kokkimaajoukkue ja Fazer Culinary Team. Molemmat ovat hioneet menunsa huippukuntoon.

Misat tikissä, voivat joukkueet todeta, kun kisa toden teolla käynnistyy.

Kokkimaajoukkueen kenraaliharjoitus lokakuun lopussa kesti yhtä pitkään kuin itse kisakin – sunnuntaiaamusta perjantai-iltaan, ympäripyöreitä päiviä. Työt etenivät samassa järjestyksessä kuin itse kilpailussa: ensin esille laitettiin Culinary Art ja Pastry Art -pöytä, ja lopuksi nostettiin illallinen 110 hengelle tarkasti annoskuvien mukaan.

Kenraaliharjoitus Roihuvuoressa Stadin ammattiopiston vastaremontoidussa ravintolassa sujui hyvin, siitä huolimatta, että joukkueella oli kunnia korkata keittiö. Päävalmentaja Gert Klötzke ei vielä kenraalissa ollut tyytyväinen esitykseen, parannettavaa on erityisesti keskittymisessä. Tosipaikan tullen ei kannata ottaa liikaa askelia!

Kokkimaajoukkueella uusi kapu

Joukkueen kapteeni Simo Pietarinen.

Joukkueen kapteenina Luxemburgin Culinary World Cupissa eli kotoisammin MM-kisoissa toimii Simo Pietarinen, joka on toinen joukkueen konkareista. Joukkueen juniorit arvostavat yhtä lailla Samuel Mikanderin aiempaa kokemusta arvokisoista.

Lämpimässä keittiössä joukkue esiintyy kuusihenkisenä. Joukkueen tuorein vahvistus Niall Larjala ottaa tilaukset vastaan ”luukulla”. Pietarisen ja Mikanderin lisäksi keittiössä huhkivat Matias Haapsaari, Mattias Åhman ja Kari Julin. Keittiötiimiä täydentää assistentti Katja Tuomainen. Suomi on perinteisesti saanut kiitosta hygieniasta ja järjestelmällisestä työskentelystä, missä assistentin rooli on merkittävä.

Atte Lassila, Juha Lehtonen, Pinja Paakkonen ja Niko Suomalainen saavat keskittyä Culinary Artiin ja Pastry Artiin. Kylmän pöydän kapteenina toimii Samuel Mikander, ja koko joukkue huolehtii yhdessä 24. marraskuuta nostettavan kokonaisuuden onnistumisesta. Historian viimeistä kertaa tämä kokonaisuus on hyytelöity ja tuomaroidaan vain reseptiikan ja ulkoasun perusteella.

– Varmoin ottein ja itseluottamusta puhkuen mennään kohti ensimmäistä koitosta eli kylmää pöytää, viestittää joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi Luxemburgista.

”Kaikilla kultamitalit kaulassa”

Kokkimaajoukkuetoiminnan johtaja Tapio Laine luonnehti kenraali-illassa kisan kulkua näin:

– Kaikilla on kultamitali kaulassa, kun mennään keittiöön. Kaikki eivät kuitenkaan lähde sieltä mitali kaulassa.

Joukkueen kisaketuista kokeneimpana Laine on yhdessä päävalmentajan kanssa painottanut joukkueelle, että virheet ratkaisevat kisan. Tuomareita kiinnostavat vain virheet, ja mitä enemmän niitä tulee, sitä alemmas pisteet ja sijoitus tippuvat.

Suomi lähtee kisaan yhtenä ennakkosuosikkina saalistettuaan edellisistä arvokisoista, Erfurtin olympialaisista parhaat lämpimän keittiön pisteet. 94/100 takasi ylivoimaisen voiton. Joukkue tähtää Luxemburgissa kokonaiskisan voittoon.

– Nälkä jäi viime kisoista, kun olimme niin lähellä kokonaiskisan voittoa, Vuojärvi toteaa.

Suomen toinen kilpailupäivä on 26. marraskuuta. Tulokset selviävät 28. päivä.

Fazer Culinary Team kisaa catering-sarjassa

Sensaatiomaisesti ensimmäisellä yrittämällä olympialaisissa catering-sarjan voiton saanut Fazer Culinary Team Finland jatkaa hyvällä draivilla toiselle olympiadille.

Catering-sarjassa valmistetaan maksimissaan viiden euron lounas, johon kuuluvat salaattibuffet, keitto, kolme vaihtoehtoista pääruokaa ja jälkiruoka. Fazerin joukkueen kenraaliharjoituksessa Dietan keittiössä 7. marraskuuta oli jo lupa kuvata, sillä tuskin toiset joukkueet enää pystyvät reagoimaan mihinkään.

Fazerin kisaruokien äärellä tulee toistuvasti sama fiilis: miksi lounasruoka ei voi olla aina näin hyvää! Joukkue on miettinyt pohjoisia makuja ja keksinyt maistuvia uusia yhdistelmiä, jotka saavat suun virneeseen jo salaatteja maistellessa.

Pohjoismainen tabbouleh syntyy kaurasta, kukkakaalista ja lehtipersiljasta. Pohjoisen marjat ovat mukana salaateissa: puolukka vihersalaatissa ja tyrni kurkun, kyssäkaalin ja omenan kanssa yhdistettynä. Pikkelöity kurpitsa ja eilisen leipäsalaatti täydentävät buffan. Kastikkeista suosikikseni nousi piimäkastike.

Kokonaisesta kanasta valmistetaan alkukeitto, klassinen kanavelouté, johon tulee itua kurpitsansiemenistä ja versoista.

Myöhemmin kanaa hyödynnetään yhdessä pääruokavaihtoehdoista. Muina vaihtoehtoina ovat kala ja kasvis. Kanasta syntyy mehevä rillette ja rintafilee, joille seuraa tekee muun muassa oivaltava männynneulasilla ja pinaatilla maustettu polenta.

Kala-annoksessa Fazer Culinary Team käyttää kuhaa. Siitä on tarjolla paistettu fileepala ja upeasti klassisesta keittotaidosta muodon ottanut terriini, jonka toinen puolikas on värjätty tillillä vihreäksi. Kun lautaselle vielä kuormataan ruskistetulla voilla ja sitruunalla maustettu perunakakku, haudutettua fenkolia ja savustettua hollandaisea, on elämys valmis.

Kasvisruokaa joukkue varaa lukumääräisesti vähemmän kuin kalaa ja kanaa, keskieurooppalaisia kulutustottumuksia peilaten. Se loppuikin kenraalissa ensimmäisenä. Härkäpapua ja brokkolia sisältänyt annos sai kehuja niiltä, jotka sen ennättivät maistaa.

Kovat vastukset

Fazerin joukkueen kovin kilpailija tulee oman konsernin sisältä. Ruotsin Fazer Culinary Team on kokeneempi, mutta ei pärjännyt innovatiivisille itänaapureilleen ensimmäisessä kohtaamisessa Erfurtissa 2016. Kovia vastustajia molemmille tulee myös kauempaa idästä, kun Thaimaasta tulee joukkue MM-kisoihin.

Suomen suorituksen viimeistelee jälkiruoka, jota varten joukkue on ottanut haltuun uuden laitteen: jäätelökoneella pyöräytetään kermaviilijäätelö mallaskakun seuraksi. Fine dining -tasoisen jälkiruoan muita komponentteja ovat palsternakkakinuski, vispipuuro, puolukkafluid ja valkosuklaakristallit.

Fazer Culinary Teamin kilpailupäivä on sama kuin kokkimaajoukkueen lämpimän keittiön päivä. Maanantaina peukut pystyyn!

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.