Kölin alta pinnalle

Ravintola-alaa on vedelty kölin alta jo yli 14 kuukautta. Terveysturvallisuuteen vedoten Suomen valtio on toteuttanut historiallisen suuren tulonsiirron ravintoloilta päivittäistavarakaupalle. Keskon osakkeen arvo on Helsingin pörssissä korona-aikana yli kaksinkertaistunut ja ryhmä on kirjannut ennätystuloksia siitä huolimatta, että ravintoloita palveleva Kespro on törmännyt samoihin vaikeuksiin kuin asiakkaansa.

S-ryhmä on merkittävä toimija hotelli- ja ravintola-alalla, eikä korona-aika sille ole ollut yhtä auvoinen kuin pääkilpailijalle. Silti päivittäistavarakauppa on pitänyt S-ryhmänkin tuloksen reilusti positiivisena. Koronavuonna on nähty myös henkilöstöresurssien siirtymä. Ravintola-alalta on siirtynyt huomattava määrä osaajia kaupan palvelukseen, vieläpä kokeneemmasta päästä. Moni arvostaa miellyttäviä työaikoja ja usein parempia ansioita enemmän kuin tulevaisuutta ravintolakeittiössä tai salissa.

Tapahtuneesta ei tietenkään pidä moittia päivittäistavarakauppaa. Sille kehitys on tullut pyytämättä ja yllätyksenä. Ravintola-alan sulku ei ole vähentänyt ruuan kysyntää. Valmisruokavitriinit ja buffet-pöydät vievät jatkuvasti enemmän ruokakauppojen lattiapinta-alaa.

Covid-19 saadaan aikanaan nujerrettua ja ravintola-ala ponnistaa taas nousuun. Alan kolhiintunut maine ei kuitenkaan haihdu hetkessä, varsinkin kun kehitys on edennyt vähitellen kehnompaan suuntaan jo virusta edeltävinä vuosina. Työ ravintoloissa ei houkuttele. Koulutuspaikkoja ei ole viime vuosina saatu likimainkaan täytettyä.

Elinkeinon vetovoiman parantaminen pitäisi ottaa kaikkien alan toimijoiden yhteiseksi tavoitteeksi. Nyt olisi vähintään kohtuullista, että myös julkinen valta osallistuisi näihin talkoisiin. Ravintolatarjoilun arvonlisäveron kevennys olisi konkreettinen vastaantulo, jonka avulla alan kannattavuutta ja sitä kautta myös houkuttelevuutta työurana voitaisiin helposti parantaa. Hintajouston käsitteeseen perehtyneet valtiovarainministeriön virkamiehetkin saattaisivat päätyä arvioon, jonka mukaan valtion verotulot eivät alennuksen vuoksi olennaisesti laskisi, ehkä pikemminkin päinvastoin.

Työmarkkinapöydissä olisi myös syytä pohtia yhteisiä intressejä ja keskustella esimerkiksi aikansa eläneiden sunnuntaikorvausten kompensoimista jollakin kaikille osapuolille järkevämmällä ratkaisulla.

Lyhyt rupeamani Aromin tilapäisenä päätoimittajana päättyy lehden käsillä olevaan numeroon. Aromin, Shakerin ja Eventon päätoimittajana aloittaa elokuun alussa Outi Tuomivaara. Olette hyvissä käsissä.

Kimmo Kallonen

vastaava päätoimittaja (vt.)
kimmo.kallonen@media.fi

Julkaistu Aromissa 6/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi