– Kotimaiset metsäsienet, juurekset ja perinteiset ruoanvalmistusmenetelmät, kuten savustaminen, suolaaminen ja pikkelöinti, tulevat näkymään kilpailumenussamme, kertoo Suomen kokkimaajoukkuetta edustava Kristian Vuojärvi, jokaosallistuu assistenttinsa Mikko Pakolan kanssa kokkien maailmanmestaruuskilpailujen finaaliiin Malesiassa 12.–13. heinäkuuta 2018.

Kilpailusta on tulossa Vuojärven mukaan kovatasoinen, sillä kaikilla mukana olevalla mailla on kova taitotaso.

– Haasteita myös riittää, sillä esimerkiksi raaka-aineiden käyttäytyminen kosteassa ilmanalassa voi tuoda tullessaan yllätyksiä, hän arvioi.

Malesiassa maailmamestaruudesta mittelöivät Global Chefs Challenge -yksilökilpailussa 20 maan edustajat. Suomi valittiin mukaan suoraan rankinglistalta kokkimaajoukkueen Erfurtin Culinary Olympics 2016 -kisamenestyksen perusteella.

Vuojärvellä on vankka kilpailukokemus, ja hän toimii myös Suomen kokkimaajoukkueen johtajana. Suorituksessaan Vuojärvi luottaa pitkäjänteiseen harjoitteluun, urheilutaustasta virinneeseen kovaan voitontahtoon ja kunnianhimoon.

Nuorten alle 25-vuotiaiden kokkien sarjassa Suomea edustaa Niall Larjala, joka selvisi mukaan tiukoista alkukarsinnoista kymmenen parhaimman maan joukkoon.

– Tämä on mahtava tilaisuus itseni haastamiseen ja upea mahdollisuus tavata alan huippuammattilaisia, Larjala toteaa tyytyväisenä.

Suomen Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen toteaa, että kisat tarjoavat loistavan foorumin suomalaisen osaamisen ja ruokakulttuurin esittelyyn.

– Puhtaita raaka-aineitamme ihannoidaan tällä hetkellä ympäri maailmaa, Liukkonen sanoo.

Hän mahdollistaa yhteistyökumppaneineen suomalaisten osallistumisen kilpailuun.

Suomen Keittiömestarit kuuluu kokkien maailmanliitto WACS:iin, joka toimii Kuala Lumpurissa pidettävien MM-kisojen ja sen yhteydessä olevan kansainvälisen konferenssin järjestäjänä. Tapahtumaan on osallistumassa 4 000 kokkia yli sadasta maasta.